Aftenposten

Hva hadde dusjscenen i vaert uten musikken?

- HILDE BJØRHOVDE

– Hvis du har sett dusjscenen, skjer det ingenting. Folk ser den scenen med ørene, og de er ikke klar over det, fastslår den britiske dirigenten John Wilson.

Han har nettopp gjennomfør­t en intens prøve med Oslo-Filharmoni­en. Musikerne er jaget gjennom suggereren­de toner og dissoneren­de fiolinskri­k fra den legendaris­ke skrekkfilm­en Psycho, der Bernhard Herrmanns musikk er selve essensen i å skape uhygge.

Denne uken leder den britiske dirigenten orkesteret i filmmusikk fra Hollywoods gullalder. Publikum stemning, sier Wilson. Han har håndplukke­t det han selv mener er den beste orkestermu­sikken fra Hollywood til sine to konserter i Oslo.

– Det er lite filmmusikk som står seg alene og er egnet som ren orkestermu­sikk. Filmmusikk skal gjøre en jobb, fylle inn det ord ikke kan si. Men det utvalget jeg har gjort her, med komponiste­r som Franz Waxman, Max Steiner, Erich Korngold og John Williams er representa­tivt for musikk som også gjør seg godt i en konsertsal, sier han.

– Bør man ha sett filmene for å ha fullt utbytte av konserten?

– Denne musikken står solid på egne ben, uten bilder på et lerret i bakgrunnen, sier han, men legger til at det alltid er lurt å ha en formening om bakgrunnen for musikken for å ha flest mulig referanser­ammer.

Restaurert­e notene til storfilm

Han forsyner seg av fruktfatet i dirigentga­rderoben i Konserthus­et og skryter av Oslo-Filharmoni­en samtidig som han akker seg over prisnivået i Oslo.

Wilson regnes som ekspert på filmmusikk og bidro til å redde orkestermu­sikken til storfilmen Tatt av vinden.

– Noter til mye filmmusikk fra Hollywood er ødelagt og kastet av filmselska­pene. Til Tatt av vinden fantes bare fotostatko­pier av noen fragmenter av notene. Å gjenskape dem, er som et puslespill. Du lytter til filmens lydspor om og om igjen. Det er tidkrevend­e arbeid, som å restaurere et maleri, sier han.

Kun to typer musikk

– Jeg er først og fremst dirigent og skjønner ikke hvorfor man skal skille så sterkt mellom komponiste­r som for eksempel Schubert og Gershwin. Selv dirigerer jeg Mozarts Requiem en kveld og inkluderer et tema fra musikalen Oklahoma den neste. Til uken har jeg Rachmanino­v og Britten på programmet, sier John Wilson.

– Min interesse for filmmusikk er begrenset til den håndfullen med komponiste­r som skrev musikk som står seg i en konsertsal. Jeg ser på det som fin, musikalsk dessert. Det finnes kun to typer musikk: God og dårlig. Og denne er god, fastslår han.

 ?? FOTO: FRED-OLAV VATNE/OFO ?? Dirigent John Wilson gjester Oslo-Filharmoni­en i konserter med Hollywood-tema.
FOTO: FRED-OLAV VATNE/OFO Dirigent John Wilson gjester Oslo-Filharmoni­en i konserter med Hollywood-tema.
 ??  ?? Janet Leigh i den berømte dusjscenen i Alfred Hitchcocks Psycho.
Janet Leigh i den berømte dusjscenen i Alfred Hitchcocks Psycho.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway