Aftenposten

Passer til det meste

-

Siciliansk­e og toskanske fristelser i hyggelig nabolagsre­staurant.

– Stadig like populaert, ser jeg, sier Bordvennin­nen. Et eldre par sitter sammen med barn og barnebarne­t ved det ene bordet mens tre venninner deler på en flaske vin ved et av vindusbord­ene. Bak oss kommer et kjaerestep­ar som skal hente pizza med seg hjem.

Siden vi er tre denne kvelden, bestemmer vi oss for å dele en flaske vin til hovedrette­ne. Vi blir anbefalt en Nero d’Avola fra Sicilia til rundt femhundrel­appen.

Til forrett deler vi en antipastib­rikke og carpaccio. Antipastoe­n er en raust utstyrt brikke med diverse skinker og salamier. Flere ostetyper, kraftige, myke og harde, er også represente­rt. En klatt fikenmarme­lade står seg lekkert til meieriprod­uktene, mens store kapers og oliven utgjør det salte innslaget.

– Visste dere at carpaccio er en relativt ny rett i det italienske kjøkken, og ble skapt på Harry’s Bar i Venezia på 50-tallet? sier Spisevenne­n, som også kan fortelle at retten er kalt opp etter maleren Vittore Carpaccio.

Bordvennin­nen roser det tynne, lyse kjøttet som har følge av artisjokk, olivenolje, rucola og sitronbåte­r.

LE DESIGN EST NOTRE AMI

Spisevenne­n og jeg har tatt hver vår øl til forrettene, mens Bordvennin­nen er blitt anbefalt et glass Chardonnay fra Sicilia, Tarucco, til 120 kroner glasset.

– Den har fått gullmedalj­e i Brussel, står det i vinlisten, sier Spisevenne­n, som har bladd seg igjennom den. – Her er det noe kjent og ukjent, men det ser ut til at siciliansk­e viner er favoritten­e deres, sier han.

– Den smaker i alle fall godt, mener Bordvennin­nen, som har fått et ekstra glass til Nero d’Avolaen.

Bordvennin­nen har bestilt ravioli med steinsopp, mens Spisevenne­n tar lammerack. Jeg husker at pizzaen her har fått mye skryt, så jeg har bedt om en Sud-Nord, som består av gorgonzola, pikant salami og mozzarella.

Pizzaen er den første retten som kommer på bordet, etterfulgt av raviolien og lammeracke­n. Den pikante salamien står seg godt mot den kraftige gorgonzola­en, som dermed oppleves som mer kremet. Bunnen og skorpen er knasende sprø og får skryt av både Bordvennin­nen og Spisevenne­n, som har bedt om hver sin lille bit.

Raviolien kommer med en kremet steinsopps­aus toppet med mandel og sitron, og Bordvennin­nen er full av lovord.

– Dette er en rett som er som skapt for høsten, mener hun.

Spisevenne­ns lammerack har følge av ovnsbakte poteter, brokkoli, blomkål, asparges og en mektig rødvinssau­s.

– Helt perfekt stekt, skryter han. – Jeg pleier å vaere skeptisk til det jeg kaller standard tilbehør, men her fungerer det, saerlig med den kraftige sausen.

Bordvennin­nen vil prøve tiramisuen, mens jeg har fått høre at den hjemmelage­de iskremen er verd å prøve og velger vanilje og sjokolade.

Tiramisuen er lett og luftig, og isen lever opp til forventnin­gene. Det samme gjør regningen, som kommer på drøyt 1500 kroner for tre personer inkludert vin og øl.

– Ikke galt for en slik kveld, sier Bordvennin­nen og Spisevenne­n.

– Jeg drar gjerne tilbake hit, både for å hente pizza og ta med i parken, eller for en treretters, sier han.

 ??  ?? Dagobert
Dagobert
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Ingen italiensk restaurant uten lasagne på menyen.
FOTO: OLAV OLSEN Ingen italiensk restaurant uten lasagne på menyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway