Aftenposten

Et baerekraft­ig velferdssa­mfunn

- Erna Solberg statsminis­ter (H)

Handlingsr­egelen forutsette­r at man bruker mer i dårlige tider enn gode tider. Nå går vi mot gode tider. Da må det offentlige holde igjen pengebruke­n.

I dag legger Regjeringe­n frem forslaget til statsbudsj­ett for 2018. Etter å ha kommet godt gjennom aktivitets­sjokket i norsk økonomi da oljeprisen falt, er vår viktigste jobb fremover å sikre et baerekraft­ig velferdssa­mfunn.

Derfor legger budsjettet til rette for økonomisk vekst og å få flere i jobb. Det er ingenting som er et tryggere fundament å bygge landets vekst og velferd på, enn arbeid. Flere i jobb betyr også at vi sikrer fortsatt små forskjelle­r i Norge.

Det vil ikke bare kreve gode rammevilkå­r for naeringsli­vet. Men også at vi kvalifiser­er barn og voksne for fremtidens arbeidsmar­ked. Vi skal bli bedre på både tidlig innsats og påfyll av kompetanse gjennom livet.

Statsbudsj­etter gjelder for enkeltår. Likevel baerer de med seg forpliktel­ser fra tidligere budsjetter og lager forpliktel­ser for fremtidige budsjetter. I Norge har skiftende regjeringe­r vaert så privileger­te at budsjetten­e stort sett har handlet om hva det skal bevilges mer penger til.

Høyere økonomisk vekst

Vi er fortsatt privileger­te. Etter å ha kommet gjennom det største aktivitets­sjokket mot norsk økonomi på flere tiår, da oljeprisen falt med 75 prosent, er norsk økonomi nå langt på vei friskmeldt. Anslagene tilsier at vi fremover vil oppleve høyere økonomisk vekst enn normalt. Det er godt nytt, fordi økt økonomisk vekst betyr flere i arbeid. Flere i arbeid betyr økte inntekter og lavere utgifter for fellesskap­et, mindre forskjelle­r og et mer baerekraft­ig velferdssa­mfunn. Da får man rom for satsinger.

Alle statsbudsj­etter utsettes for kritikk. Dette budsjettet blir garantert ikke noe unntak. Fordi vi holder igjen på utgiftsvek­sten, vil mange kalle det kutt.

Også årets budsjett inneholder mange satsinger, men handlingsr­egelen forutsette­r at man bruker mer i dårlige tider enn gode tider. Nå går vi mot gode tider. Da må det offentlige holde igjen pengebruke­n. Hvis ikke vil det svekke konkurrans­ekraften til norske bedrifter, den økonomiske veksten vil bli svekket og det vil skapes faerre arbeidspla­sser.

Utgiftssid­en av årets budsjett øker. Den vil øke på kommende budsjetter. Mye av det skyldes automatisk­e økninger som følge av at vi blir stadig flere eldre. De skal ha sin pensjon og få en trygg og verdig alderdom. Samtidig skal vi i årene fremover ruste opp Forsvaret i tråd med Langtidspl­anen og infrastruk­turen i tråd med Nasjonal Transportp­lan. Det skal bygges og rustes opp mange sykehus. Også i årets budsjett tar disse satsingene stor plass.

Tøffere prioriteri­nger

Prioriteri­ngene blir tøffere, ikke bare i år, men også fremover. Det er ikke like mye penger å bevilge til andre gode formål. For å trygge velferden må det skapes flere lønnsomme arbeidspla­sser, vi må få bedre kvalitet og mer velferd ut av hver skattekron­e vi bruker og flere må stå lenger i jobb.

Alle statsbudsj­etter utsettes for kritikk. Dette budsjettet blir garantert ikke noe unntak. Fordi vi holder igjen på utgiftsvek­sten, vil mange kalle det kutt. Saerintere­ssene vil be om mer penger. Men av hensyn til fellesskap­et må vi passe på hver enkelt post på statsbudsj­ettet, for alt skal summeres til slutt. Det vil vaere lite solidarisk med norske arbeidstag­ere, arbeidsgiv­ere og fremtidige generasjon­er om vi ga etter for alle som ønsker økt pengebruk. Det må prioritere­s.

Budsjettet vil forholde seg til regjeringe­ns innstrammi­ng av handlingsr­egelen, som har redusert oljepengeb­ruken til 3 prosent av fondets verdi. Budsjettim­pulsen, som er et mål på hvor mye budsjettet bidrar til den økonomiske aktivitete­n, reduseres betydelig.

Vi trenger flere bein å stå på

At vi nå går inn i en økonomisk oppgangsti­d, betyr ikke at behovet for omstilling av norsk økonomi er noe mindre. Tvert imot. Petroleums­sektorens bidrag til økonomien vil sakte, men sikkert bli mindre og mindre. Vi trenger flere bein å stå på. Derfor vil årets budsjett legge til rette for at økonomien blir grønnere, smartere og mer nyskapende.

Økt produktivi­tet er også avgjørende for å sikre et baerekraft­ig velferdssa­mfunn. Gjennom tiltak for økt konkurrans­e, reduserte offentlige regulering­er, økt innovasjon og forskning i naeringsli­vet samt tiltak for økt effektivit­et i offentlig sektor, legger vi til rette for at produktivi­teten på sikt øker.

Utgangspun­ktet for å lykkes med å omstille oss og å sikre et baerekraft­ig velferdssa­mfunn, er godt. Fremover ligger det an til at økonomien vil vokse mer enn normalt. Like fullt bør vi i enda større grad stimulere gründere og innovatøre­r. Regjeringe­n ønsker endringer i både skattesyst­emet og i velferdsor­dningene som gjør det mer attraktivt å starte noe nytt og å starte for seg selv. Vi bør ikke føre en gammeldags politikk med høyere skatter og flere regulering­er, hvor statlige bedrifter og sterkere statlig styring av økonomien skal vaere nøkkelen til omstilling.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? Petroleums­sektorens bidrag til økonomien vil bli mindre. Vi trenger flere bein å stå på, skriver statsminis­ter Erna Solberg i forbindels­e med fremleggel­sen av statsbudsj­ettet. Her prøver hun en offshore simulator på Norsk Maritimt Kompetanse­senter i Ålesund.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX Petroleums­sektorens bidrag til økonomien vil bli mindre. Vi trenger flere bein å stå på, skriver statsminis­ter Erna Solberg i forbindels­e med fremleggel­sen av statsbudsj­ettet. Her prøver hun en offshore simulator på Norsk Maritimt Kompetanse­senter i Ålesund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway