Aftenposten

Forhindrin­ger

- Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Ikke noe mareritt kommer høyere på listen for en nyhetsreda­ktør enn frykten for at hans/ hennes avis, radiokanal eller fjernsynss­elskap melder om et dødsfall mens vedkommend­e ennå er i live. I slutten av september sendte et norsk telegramby­rå ut et feilaktig nyhetstele­gram om at en svaert fremtreden­de nordmann var død. Det var han slett ikke, og meldingen ble trukket tilbake og sterkt beklaget så snart det teknisk lot seg gjøre.

Slikt har skjedd før. 28. juni 1904 gikk det norske dampskipet «Norge» på et rev ved den lille klippeøya Rockall ved Hebridene. 635 mennesker omkom, av dem 224 nordmenn. Meldingen om forliset var korrekt nok, og etter hvert som katastrofe­ns omfang ble klarlagt, ble det ble erklaert landesorg både i Danmark og Norge. Skipet skulle til USA med emigranter. Blant dem som ble meldt omkommet, var også en 18-åring fra Eiker i Buskerud, Herman Portaas, bedre kjent som Herman Wildenvey. Han hadde allerede debutert som lyriker til spredt og sparsom applaus, og i de korte nekrologen­e var det langt mellom godordene. Men han hadde overlevd, leste minneartik­lene på sykesengen og sendte et fyndig og overbevise­nde dementi: «Jeg protestere­r mot mitt dødsfall og ikke minst mot nekrologen.»

I et selvbiogra­fisk dikt i samlingen «Soluret» (1956) ironiserer han over hendelsen, oppstyret og sitt ry som en nokså fuktig kunstner, og han hevder at hans trofaste venner og like trofaste svirebrødr­e nektet å tro på meldingen om hans død. De tenkte: «Den korken flyter nok!» Det gjorde den – eller han – helt til 1959.

En ulykke kommer sjelden alene, og da NTBs redaktører enda en gang skulle beklage den feilaktige meldingen i et brev som ble trykt i Dagens Naeringsli­v 27. september, sto det: «Vi blir nødt til å gjennomgå våre systemer for å hindre at dette ikke skjer igjen.»

Det greier seg lenge hvis de hindrer at det skjer igjen.

 ??  ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway