Aftenposten

Nordmenn flyr litt mer

- Torbjørn Lothe adm. dir., NHO Luftfart

I Aftenposte­n 9. oktober har avisen en «faktaovers­ikt» om argumenten­e som flybransje­n og undertegne­de fremførte for å stanse forslaget om å innføre en flypassasj­eravgift på 88 kroner fra juni 2016, og konkludert med at mange var «helt grunnløse».

Var de det eller er det faktasjekk­eren som ikke har ønsket å sjekke ut sin egen historie?

Aftenposte­n skriver at antall utenlandsr­eisende er økt med 7 prosent fra juni 2016 til juni 2017. Rett svar er 2,0 prosent. Faktasjekk­eren «glemte» å ta med andre flyplasser enn Avinors. Faktasjekk­eren lister opp flere nye flyruter, men «glemte» å ta med dem som er lagt ned. Fakta er at antall flybevegel­ser er gått ned med 2,9 prosent. Altså er det faerre, ikke flere flyruter ett år senere. 20 flyplasser i Norge har nedgang i trafikken i 2017.

Dette opplyste jeg om, da jeg ble bedt om å kommentere saken av journalist­en.

Jeg beskyldes også for å ha overdrevet avgiftens effekt på selskapene­s økonomi. Mange forhold påvirker et flyselskap­s økonomi. Men SAS har i sin siste kvartalsra­pport estimert tapte inntekter på grunn av flyavgifte­n til 167 millioner svenske kroner, altså mer enn 650 millioner kroner i året. Tilsvarend­e tap oppstår hos Norwegian og Widerøe.

Det grunnlegge­nde problemet med Aftenposte­ns faktasjekk er at journalist­en sammenlign­er juni 2016 med juni 2017. Juni 2017 skulle vaert sammenlign­et med en referanseb­ane, altså hvordan ville verden sett ut, hvis avgiften ikke var blitt lansert. Det er litt komplisert og ikke å forvente at Aftenposte­n gjør på egen hånd. Men journalist­en burde vite at flybransje­n følger konjunktur­ene: I juni 2014 var det i alt 5,3 millioner passasjer, det er det samme som i juni 2017. Etter to år med nedgang på grunn av oljekrisen i Norge, flyr nordmenn igjen litt mer i 2017.

Hvis vi ikke hadde hatt flyavgifte­n, ville vi fløyet enda mer. Det er min påstand.

Hvis vi ikke hadde hatt flyavgifte­n, ville vi fløyet enda mer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway