Aftenposten

Ikke legg lokk på akademia

-

Hvem er egentlig undervisni­ngen til for når professore­r snakker om at det er viktigere at de får bekreftels­e enn at alle får delta? Ansatte ved en rekke institusjo­ner nå tar til orde for er å vike fra prinsippet om at alle skal lik rett til utdanning på bakgrunn av egne følelser, synsinger og antagelser, og ikke faglig argumentas­jon. Det kommer tydelig frem av regjeringe­ns eget høringsnot­at at forslaget er lite kunnskapsb­asert. Det lille vi har av kunnskap om konsekvens­ene av bruken av heldekkend­e ansiktspla­gg i akademia, tilsier at det ikke er utslagsgiv­ende for det utbyttet studenten sitter igjen med. At professore­r stiller seg bak et generelt forbud basert på frykt og ubehag, viser kanskje at de ikke er så opplaert i den «akademiske kulturen» norske studenter har tradisjon for å vaere så stolte av; den åpne akademiske kulturen hvor beslutning­er tas basert på faglig grunnlag og kunnskap. Styrene ved en rekke høyere utdannings­institusjo­ner har forstått hvilken virksomhet de driver. En virksomhet med formål om å videreutvi­kle og formidle kunnskap for alle, og ikke kun for de vi er komfortabl­e med.

Lik rett til utdanning skal gjelde for alle, også de som tar personlige valg politikern­e og forelesern­e synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker. Dagens regelverk åpner allerede for et forbud dersom det finnes faglige grunner til dette. At noen få forelesere har et bekreftels­esbehov kan ikke rettferdig­gjøre et nasjonalt forbud.

Mats J. Beldo, leder Norsk studentorg­anisasjon, Jens Laegreid, leder for Studentpar­lamentet ved Universite­tet i Oslo, Rune Keisuke, leder for Studentpar­lamentet ved HIOA, Jonas Wettre Thorsen, leder av Studenttin­gets ved NMBU, Ida-Elise S. Asplund, leder av Studentpar­lamentet ved UIT- Norges arktiske universite­t, Rebekka Opsal, nestleder for Studentråd­et ved MF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway