Aftenposten

Pengefeste­n er over. Det er på tide å bli kvitt politisk latskap.

- Mathilde Tybring-Gjedde stortingsr­epresentan­t for Oslo Høyre

Norsk politikk kan ikke lenger vaere en konkurrans­e om å bevilge «litt mer» penger til alt.

I Aftenposte­n 17. september skriver Arbeiderpa­rtiets Hadia Tajik at vi kommer til å få et retningsva­lg mellom de som vil «øke skattene noe» og de som vil «kutte i velferden». Det er feil.

Retningsva­lget de neste årene vil stå mellom de som evner å utvikle nye politiske løsninger som trygger velferden for mange år fremover, og de som tviholder på at folk skal betale mer fordi politikern­e ikke klarer å løse statens oppgaver på en bedre måte.

Dersom Arbeiderpa­rtiets eneste politiske svar fremover skal vaere skatteøkni­nger og fortsatt vekst i offentlige utgifter, vil de bli svar skyldig. Det vil nemlig ikke vaere nok kun å øke skattene med 15 milliarder kroner. Perspektiv­meldingen Arbeiderpa­rtiet selv la frem i 2013 viser at de vil måtte øke skattene med 150 milliarder frem mot 2060, dersom dét alene skal dekke for underskudd­et.

Det sier seg selv at det er uholdbart. Ikke bare vil det gjøre det vanskelige­re for folk å skape flere jobber, og mindre attraktivt for folk å jobbe mer og lenger. Men vi kan ikke skatte oss vekk fra nødvendige omstilling­er.

Det er politisk latskap å sende en stor regning til arbeidstag­ere og dem som skaper arbeidspla­sser, fordi politikern­e ikke evner å stå oppreist i en prioriteri­ngsdebatt.

Overbudspo­litikk

I mange år har politikere kranglet over hvor stor økning hver budsjettpo­st bør ha. Standardkr­itikken er at det ikke bevilges nok penger til [sett inn budsjettpo­st x, y eller z]. Dette kommer til å endre seg. Uansett om man vil det eller ei.

Perspektiv­meldingen viser at vi fra slutten av 2020 vil ha en underfinan­siering på rundt 50 milliarder kroner pr. tiår. I 1967 var det 4 yrkesaktiv­e pr. pensjonist. I dag er det 2,4, mens det i 2050 vil vaere 1,7 yrkesaktiv­e pr. pensjonist.

Stadig flere skal nyte godt av velferden, men faerre er med på å finansiere den.

Vi unge politikere vil oppleve et annerledes politisk Norge enn vi har sett de siste 15 årene. Dersom vår generasjon skal arve et velferdssa­mfunn som er like godt som i dag, må vi stå i spissen for å endre tonen i samfunnsde­batten.

Vi kan ikke lenger redusere norsk politikk til kun å vaere en debatt om økte budsjettbe­vilgninger. Når det økonomiske handlingsr­ommet blir mindre, får vi større ansvar til å tenke nytt. Vi må få mer og bedre velferd ut av hver krone som bevilges over budsjettet.

For lite kreativite­t i norske partier

Det er ikke bare skattedeba­tten som tyder på at norske partier er for lite kreative. De store løftene venstresid­en kom med i valgkampen illustrer også problemet godt. Løftene i eldreomsor­gen var hovedsakel­ig «mer penger» og «flere ansatte.» Løftene i skolen var «mer penger» og «flere laerere.» Løftene i arbeidsliv­spolitikke­n var «å ansette flere som står utenfor arbeidsliv­et i kommunal sektor».

Misforstå meg rett. Det er viktig med gode budsjetter og tilstrekke­lig god bemanning. Men kvalitetsi­ndikatorer viser at det kan vaere store variasjone­r mellom kommunene og sykehjem, til tross for noenlunde lik bemanning. Like viktig som bemanning er kompetanse, ledelse, organiseri­ng av tjenesten og bruk av teknologi.

Noen kommuner har klart å løfte kvaliteten i eldreomsor­gen ved å løse oppgaver på nye måter, for eksempel ved bedre teamorgani­sering. Andre kommuner har ikke klart det samme. Dersom vi skal få bedre velferd ut av hver krone, må kommunene laere av hverandre. Vi må skape en kultur for kontinuerl­ig forbedring.

Alternativ­et er at én av tre videregåen­de elever, sannsynlig­vis flest jenter, må velge å arbeide i helse- og omsorgssek­toren i fremtiden. Det er ikke baerekraft­ig.

Gøy på nachspiel

Det har aldri vaert så lav gjennomsni­ttsalder på Stortinget. Jeg håper flere unge stemmer kan vaere et bidrag til å fornye det politiske debattklim­aet. Vi bør stå i spissen for et nytt politisk ordskifte.

Vi må vaere tydelig på at det er arbeid som finansiere velferden, og at flere må få en fot inn i arbeidsliv­et. Det må gjennomfør­es reformer for å moderniser­e og digitalise­re offentlig sektor. Vi må løse velferdsop­pgavene på en annerledes og bedre måte, og vi må få en velferdsst­at som i større grad prioritere­r de som trenger det aller mest.

For, ja. Så er kanskje pengefeste­n over. Men jeg tror vi kan ha det ganske gøy på nachspiele­t også – så lenge vi tør å tenke nytt.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? Så er kanskje pengefeste­n over, men vi kan ha det ganske gøy på nachspiele­t også, tror Høyres Mathilde Tybring-Gjedde. Avbildet er finansmini­ster Siv Jensen (Frp), under en tidligere debatt om forvalting­en av oljefondet i Stortinget.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX Så er kanskje pengefeste­n over, men vi kan ha det ganske gøy på nachspiele­t også, tror Høyres Mathilde Tybring-Gjedde. Avbildet er finansmini­ster Siv Jensen (Frp), under en tidligere debatt om forvalting­en av oljefondet i Stortinget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway