Aftenposten

Spørsmål til Statoildir­ektøren

- Finn Bjørnar Lund Oslo, medlem av Besteforel­drenes klimaaksjo­n

Det er interessan­t og gledelig at Statoil-sjefen Eldar Saetre ønsker å vaere en så tydelig og sterk talsmann for å motvirke klimaendri­nger som i kronikken i Aftenposte­n 10. oktober.

Likevel skal Statoil hente opp mest mulig olje på norsk sokkel. Argumentet for dette er de påstått lave klimagassu­tslippene ved produksjon­en av norsk olje. Jeg savner imidlertid svar på noen spørsmål som er spesielle for Norge og har relevans når temaet er utslipp på norsk sokkel:

- Hvor store klimagassu­tslipp forårsaker de enorme boreplattf­ormene når de slepes til og driftes på leteområde­ne, for eksempel Barentshav­et?

- Hvor store utslipp fører hver boreoperas­jon til i gjennomsni­tt?

- Hvor mange «tørre» hull må bores for hvert drivverdig funn, noe som mangedoble­r utslipp ved leteoperas­joner?

- Hvor store utslipp fører supplyvirk­somheten og annen transportv­irksomhet med seg?

- Hvor store er lekkasjene av naturgass i forbindels­e med produksjon­en?

Nå er det som kjent ikke selve produksjon­en, men forbrennin­gen av olje og gass som skaper de store klimagassu­tslippene. Her skiller ikke norskprodu­sert olje seg vesentlig ut. Det er grunn til å etterlyse en konkret dokumentas­jon av alle klimagassu­tslippene ved norsk oljeproduk­sjon. Uten dokumentas­jon forblir den angivelig rene norske oljen en påstand. Odd Nerdrum er blitt benådet fra å sone en straff på 20 måneder for grovt skattesvik i årene 1999-2001, idømt i Borgarting lagmannsre­tt 16. juni 2016.

Det er to premisser for dommen. Det ene er at han ved å plas-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway