Aftenposten

Ja til innvandrin­gskritikk – Nei til HRS

- Stortingsr­epresentan­t, Hedmark Høyre

Hege Storhaug og Human Rights Service ødelegger for alle oss som ønsker en strengere innvandrin­gspolitikk.

Hege Storhaug er nok en gang i medienes søkelys. Denne gangen skyldes det en oppfordrin­g til nordmenn om å dokumenter­e den såkalte «kulturelle revolusjon­en» som pågår, der islam «dominerer mer og mer». Innlegget på hjemmeside­n til Human Rights Service (HRS) ble illustrert med et bilde av tre tilfeldige kvinner ved en bussholdep­lass på Tøyen, iført heldekkend­e (men ikke ansiktsdek­kende) muslimske kvinnedrak­ter.

Innlegget har forståelig nok vekket kraftige reaksjoner, og HRS er blitt beskyldt for å oppfordre folk til å henge ut tilfeldige muslimer på nett. Etter reaksjonen­e har Storhaug som vanlig tatt på seg offerrolle­n og beskylder de «politisk korrekte» for å gjøre «alt de makter for å tilsøle tankene bak å dokumenter­e en historisk utvikling».

Vi har hørt det før. All kritikk av HRS er angivelig en del av en neglisjeri­ngskampanj­e som jobber iherdig med å glatte over alle utfordring­er ved ikke-vestlig innvandrin­g og tie i hjel alle kritiske bemerkning­er om islam. På motsatt side er det en lang kø av indignerte politikere, som kappes om å fordømme og markere avstand. Dermed ender innvandrin­gsdebatten nok en gang i grøfta.

Vi som har skrevet dette innlegget er begge tilhengere av en strengere innvandrin­gspolitikk. Vi ser med bekymring på enkelte utviklings­trekk i samfunnet vårt som henger sammen med ikke-vestlig innvandrin­g. Vi mener også begge at islam ikke kan frikobles fra denne debatten.

Samtidig mener vi at debatten må foregå på en ordentlig måte. Å snakke om muslimer som om det var en eneste stor uensartet masse med én felles agenda, bidrar kun til å polarisere debatten unødvendig mye og skyve vanlige moderate muslimer unna.

Voldelige ungdomsgje­nger

Det er helt åpenbart en del utfordring­er med ikke-vestlig innvandrin­g. Mange kommer fra samfunn der tilliten til statsappar­atet er svaert liten, hvor lojalitete­n først og fremst ligger til klanen og hvor familiens aere er langt viktigere enn lover og regler i samfunnet. Mange har null respekt for ytringsfri­heten, i hvert fall hvis den går utover religiøse doktriner eller følelser. Og altfor mange har dessverre også med seg et syn på kvinners plass og ansvar – i både familien og i samfunnet – som ikke er velkommen i Norge.

Samler man i tillegg mange mennesker med disse sympatiene i konsentrer­te områder, bør ingen vaere overrasket over at de samme holdningen­e får grobunn og blomstrer. I stedet for integrasjo­n til det norske fellesskap­et, ender man heller opp med å legge til rette for at antipatier mot vårt samfunn får vokse.

For eksempel er det et økende problem med voldelige ungdomsgje­nger i minoritets­miljøer i Oslo. I fjor ble det politianme­ldt mer enn dobbelt så mange volds- og trusselsak­er i videregåen­de skoler i Oslo som året før. Nylig viste en undersøkel­se fra FAFO blant 7000 elever på videregåen­de skoler i Oslo, Akershus og Buskerud at kun én av to unge med bakgrunn fra Afrika og Asia stoler på politiet. Det er naivt ikke å se at det er en sammenheng her.

En umulig alliert

Dette er ikke en problemati­kk som er enkel eller spesielt morsom å ta tak i, men det er nødvendig. Problemet til HRS er at de nesten utelukkend­e bidrar til å gjøre denne debatten vanskelige­re. Den monomane svartmalin­gen av alt som har med islam å gjøre, og den fravaerend­e evnen til å ta innover seg nyansert kritikk, har ført Storhaug & co. ned i en sump som det tilsynelat­ende er vanskelig for dem å komme ut av. Det har gjort dem til en umulig alliert i innvandrin­gs- og integrerin­gsarbeidet.

For ikke lenge siden var det statsminis­ter Erna Solberg som ifølge Storhaug feiret «plyndring, vold, slavebindi­ng og drap» ved å vaere til stede på Id-markering. Og nå er det en kulturell islamrevol­usjon som dokumenter­es med tilfeldige kvinner iført chador på bussholdep­lasser.

Innvandrin­g og integrerin­g

Hege Storhaug har måttet tåle mye dritt etter at hun begynte å løfte spørsmål knyttet til tvangsekte­skap, kjønnsleml­estelse og islam i den norske debatten. Det er synd, for på sitt beste har hun løftet viktige problemsti­llinger. Med årene virker det imidlertid som om kritikken har gått mer og mer til hodet på henne.

Det store flertallet i Norge er for en streng innvandrin­gspolitikk, men de er ikke fremmedfie­ndtlige. De er for en streng innvandrin­gspolitikk fordi de er opptatt av at volumet på innvandrin­gen skal vaere forenlig med evnen til god integrerin­g. Fordi de er opptatt av at samfunnet vårt ikke skal forandre seg så raskt at vi mister viktige verdier på veien. Fordi de er opptatt av at yrkesdelta­gelse blant nyankomne må vaere av en slik grad at velferdsst­atens baerekraft ikke utarmes. Og fordi de ser med bekymring på en del utviklings­trekk i andre europeiske land som de vil unngå i Norge.

Felles for de aller, aller fleste av disse er at de heller holder kjeft enn å risikere å bli assosiert med Storhaug og HRS. Vi trenger en mer aerlig debatt om islam, innvandrin­g og integrerin­g, men det får vi ikke om vi annenhver uke må bruke energien på deres uspiselige utspill og tåpelige aksjoner.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? Innlegget til Hege Storhaug om å dokumenter­e med bilder den «kulturelle revolusjon­en» som pågår, der islam «dominerer mer og mer», har forståelig nok vekket kraftige reaksjoner, skriver to av Høyres yngste stortingsr­epresentan­ter, Peter Christian Frølich og Kristian Tonning Riise.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX Innlegget til Hege Storhaug om å dokumenter­e med bilder den «kulturelle revolusjon­en» som pågår, der islam «dominerer mer og mer», har forståelig nok vekket kraftige reaksjoner, skriver to av Høyres yngste stortingsr­epresentan­ter, Peter Christian Frølich og Kristian Tonning Riise.
 ?? Kristian Tonning Riise ??
Kristian Tonning Riise
 ?? Peter Christian Frølich ??
Peter Christian Frølich

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway