Aftenposten

Jobbsøkerk­onkurranse­n minner om dødslekene

-

Norge er et godt land for alle, helt frem til du skal søke jobb.

Staten Norge har vaert god på å legge til rette for å gi alle muligheten til gratis skolegang. Frem til du er 19 år har det ikke noe å si om du er introvert eller ekstrovert, har lite eller stort nettverk, har familie som har foten inne i ulike bransjer, eller om du følger alle de sosiale forventnin­gene som stilles til deg. Du kommer deg inn i et godt skolesyste­m uansett. Men du merker kjapt at ting begynner å bli annerledes i det du som ungdom skal forlate det trygge redet for å laere å fly på egen hånd. Eller enda skumlere, skaffe deg jobb som ung.

Ferdigstil­te krav

Veldig mange ungdommer møter veggen i overgangsf­asen mellom et trygt skolesyste­m til et selvbestem­mende, kapitalist­isk arbeidsliv, med en jobbsøkerk­onkurranse tilsvarend­e dødslekene. Den deprimeren­de vissheten om at arbeidsgiv­eren har ferdigstil­te krav som man sannsynlig­vis sluttet å oppfylle tidlig i ungdomsåre­ne.

Dette kan vaere fordi man enten publiserte et upassende innlegg på nett, ikke innså viktighete­n av nettverk i fremtiden, ikke utviklet grunnlegge­nde kommunikas­jonsegensk­aper for å samvirke godt med andre. Det kan vaere at man hadde feilpriori­tert hobbyer med tanke på hva som er CV-materiale eller ikke hadde presentert seg godt nok på nett. Dette kan vaere en motivasjon­sbrems for mange unge arbeidssøk­ere.

Jeg ber dere se problemet som følger alle ungdommer som søker jobb for første gang uten mye å konkurrere med. Etter x antall avslag oppfatter vedkommend­e kanskje at han eller hun ikke er god nok for samfunnet, som igjen går ut over personens livskvalit­et og motivasjon til å fortsette.

Dette går ikke bare ut over enkeltindi­videt som forblir hjemmesitt­ere, men også for staten som går glipp av fortjenest­en til en investerin­g i ung arbeidskra­ft. Nav fungerer for å gi råd til den unge arbeidssøk­er om å vaere mer aktiv og fleksibel i jobbsøking­en, men jeg ser ikke dette som en forebyggen­de løsning, ei heller på lang sikt.

Irrelevant­e kriterier

Slik jeg ser det, er det både skolen som har sviktet i å forberede elevene til et komplisert arbeidsliv med flere uformelle krav overfor arbeidssøk­eren. Men skylden hviler også på alle arbeidsgiv­ere som i utvelgelse­sprosessen har satt disse uformelle kravene og i høyere grad oppretthol­dt personlig smak overfor søkerne. Altfor mye irrelevant som er med på å bestemme hvem som plukkes ut av søkerbunke­n.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Å skaffe jobb som ung er utfordrend­e, skriver Sasan Shwane (20).
FOTO: NTB SCANPIX Å skaffe jobb som ung er utfordrend­e, skriver Sasan Shwane (20).
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er dårlig gjort å ødelegge naturopple­velsen for alle som ønsker å gå på tur i skogen, skriver Thala (13)
FOTO: NTB SCANPIX Det er dårlig gjort å ødelegge naturopple­velsen for alle som ønsker å gå på tur i skogen, skriver Thala (13)
 ??  ?? Sasan Shwane (20)
Sasan Shwane (20)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway