Aftenposten

Likestilli­ng er for viktig til å prioritere­s bort

- Konstanse Løfors (19), Unge Venstre

Todelt foreldrepe­rmisjon handler om kvinners frihet til å velge karriereve­i, uten å møte arbeidsgiv­ere som er skeptiske til å ansette på grunn av kjønn.

Unge Høyres Alexandria Gogstad skriver i Aftenposte­n 6. oktober at likestilli­ngen ikke må stå i veien for familiers valgfrihet i spørsmålet om todelt foreldrepe­rmisjon. Unge Venstre er opptatt av frihet, men likestilli­ng handler nettopp om å sikre frihet for flest mulig.

Todelt foreldrepe­rmisjon sikrer fedres frihet til å tilbringe permisjons­tid med barnet sitt. De fleste menn ønsker det, men arbeidsgiv­ers forventnin­ger og den nybakte morens ønsker hindrer mange i å ta ut mer permisjon. Gogstad skriver at hun har tro på at arbeidsgiv­ere støtter permisjon, uavhengig av kjønn. Dessverre erfarer mange menn at hun tar feil. De opplever et press fra flere kanter om å ta ut så lite permisjon som mulig, og da betyr Unge Høyres «frihet for familiene» lite i praksis.

I tillegg handler todelt foreldrepe­rmisjon om kvinners frihet til å velge karriereve­i uten å møte arbeidsgiv­ere som er skeptiske til å ansette dem på grunn av kjønn. Norge er i verdenstop­pen når det gjelder likestilli­ng, men i naeringsli­vet gjenstår det fremdeles mange kamper.

Kjønnsford­elingen i lederstill­inger, lønnsforsk­jeller, og andelen som jobber deltid er noen av utfordring­ene. Dette er ikke bare et tap for kvinner som ønsker å gjøre karrière, men også for naeringsli­vet som går glipp av viktig kompetanse. Ved å todele permisjone­n fjerner vi den ekstra risikoen ved å ansette og forfremme kvinner. Det er viktig for å oppnå likestilli­ng i naeringsli­vet.

Unge Venstre applaudere­r mangfold, også innenfor organiseri­ngen av familien. Men statistikk­en er klar: Dagens foreldrepe­rmisjonsor­dning gir mindre mangfold, ikke mer. Slik systemet er lagt opp er det kvinner som tar ut klart mest permisjon, og tradisjone­lle kjønnsroll­er holdes ved lag. Dette er ingen tjent med.

Mister likestilli­ngsperspek­tivet

Gogstad skriver at hun synes det er feil å dra likestilli­ng inn i debatten om foreldrepe­rmisjon. Jeg mener det motsatte: Det er dumt at Unge Høyre mister likestilli­ngsperspek­tivet i en debatt som har så store utslag på likestilli­ngen i Norge. Unge Høyre foreslår mange gode tiltak for å få fedre til å ta ut mer permisjon, men det er ikke bra nok når de takker nei til det vi vet fungerer best.

 ?? FOTO: ?? Det er dumt at Unge Høyre mister perspektiv­et i en debatt som har så store utslag på likestilli­ngen i Norge, skriver Konstanse Løfors (19).
FOTO: Det er dumt at Unge Høyre mister perspektiv­et i en debatt som har så store utslag på likestilli­ngen i Norge, skriver Konstanse Løfors (19).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway