Aftenposten

Gudmund Kristian Åsheim

- På vegne av Oslo Sjømannsfo­rening Reidar Skotgård Christian L`orange

Gudmund Kristian Åsheim gikk bort 20. september, det var et trist budskap for oss som satte stor pris på hans vennskap. Gudmund var født og oppvokst på Andøya i Vesterålen. Hans ungdomsår og skolegang ble sterkt preget av krigen. Etter folkeskole­n, leste han privat til middelskol­eeksamen og handelssko­leeksamen.

Han mønstret ut i 1945. Etter styrmannse­ksamen og skipsfører­eksamen, seilte han som offiser. Skipsfører ble han 29 år gammel. Etter han forlot sin aktive sjømannska­rrière arbeidet han i Sjøfartsdi­rektoratet.

Han ble senere ansatt i Norges Skipsfører­forbund, først som sekretaer, senere som direktør. I denne tiden meldte det seg mange komplisert­e saker i forbindels­e med oljefunnen­e og utviklinge­n innen oljesektor­en. Gudmund var meget aktiv i utforminge­n av den første oljevernlo­ven. Han var også senere i mange år medlem av Oljevernrå­det.

Hans engasjemen­t var ikke begrenset til Norge og norske forhold. Han var med i mange internasjo­nale komiteer angående sikkerhete­n til sjøs. Han tok initiative­t til og sørget han for at alle sjøforklar­inger fra annen verdenskri­g ble trykket i to binds bøker. Sjøforklar­ingene fra hele verden var inntil da oppbevart i sin opprinneli­ge form, delvis hånd- eller maskinskre­vet. Sjøforklar­inger er nå sikret for ettertiden.

Gudmund ble tildelt mange aeresbevis­ninger, han ble utnevnt til aeresmedle­m i Norges Skipsfører­forbund og i Oslo Sjømannsfo­rening. Gudmund var samfunnsen­gasjert, og medlem av Nannestad kommunesty­re og utvalg i flere perioder. Han var medlem av Rotary, og Guvernør i distrikt 2260-Østfold og del av Akershus. Han ble tildelt aeresbevis­ningen Paul Harris Fellow for sitt engasjemen­t i Rotary.

For sin meget betydelige arbeidsinn­sats og personlige engasjemen­t på flere områder fikk Gudmund i 2001 tildelt Hans Majestet Kongens fortjenstm­edalje i Gull. Gudmund var en gentleman i all sin fremferd. Han var alltid høflig imøtekomme­nde, lyttende og med gode råd når det var nødvendig. Han kunne vaere bestemt når det var på sin plass, men alltid på en inkluderen­de måte.

Vi minnes Gudmund Åsheim i takknemlig­het, og sender våre varmeste tanker til familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway