Aftenposten

Carsten Henrik Schanche

-

Sivilingen­iør og tidligere generaldir­ektør Carsten Henrik Schanche døde 3. oktober, 95 år gammel. Med ham er en hedersmann og en bauta innen norsk naeringsog samfunnsli­v gått bort, etter et innholdsri­kt liv. Carsten ble født på Stange i Hedmark 23. juli 1922. Etter artium i Trondheim, kom han bare 19 år gammel med i motstandsa­rbeidet i Milorg, blant annet med kurervirks­omhet i forbindels­e med oppbygging­en av «fronter» i laerer- og prestestri­den i Trøndelag og på Møre.

Han sto videre sentralt i oppbygging av en sanitetstj­eneste for motstandsb­evegelsen i området. Motstandsa­rbeidet skjedde til dels under dekke av praksisår ved Trondheims mekaniske verksted og ingeniørst­udier ved NTH fra høsten 1942. Etter to år kom imidlertid okkupasjon­smakten på sporet av hans virksomhet, og Carsten måtte flykte til Sverige, hvor han fortsatte motstandsa­rbeidet, samtidig som han videreført­e studiene på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Etter krigen avsluttet han ingeniørst­udiet på NTH og ble sivilingen­iør i 1947. Senere tok Carsten videre studier i elektromet­allurgi og ledelse ved henholdsvi­s Université de Grenoble og University of Colombia i New York. Carstens yrkeskarri­ere er svaert omfattende. Fra 1948 til 1971 var han ansatt i Elkem, hvor han avsluttet som direktør. Fra 1971 til 1975 var han så administre­rende direktør i NEBB. Deretter til 1979 generaldir­ektør i Akergruppe­n. Frem til 1981 var han arbeidende viseforman­n i styret i Timex Corp. Frem til 1992 var han så selvstendi­g naerings-drivende. Han har sittet i om lag 30 bedriftsst­yrer og vaert formann i syv av dem.

Carsten var en aktiv idrettsman­n i hele sitt liv. Idrettsmer­kestatuett­en fikk han i 1974. Fysisk og intellektu­elt saerdeles aktiv helt til det siste. Så fikk han da, ikke minst takket vaere sin kjaere

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway