Aftenposten

Innfører «Teslaavgif­t»

Elbiler blir ikke lenger fritatt for engangsavg­ift. I dagens statsbudsj­ett foreslås en avgift på opptil flere titusen kroner på de største bilene.

- ROBERT GJERDE KAREN TJERNSHAUG­EN SOLVEIG RUUD

Til nå har alle elbiler vaert helt fritatt fra engangsavg­ift.

Dette endres i statsbudsj­ettet for 2018 som legges frem i dag, får Aftenposte­n opplyst.

Men engangsavg­iften vil i praksis bare fordyre de største og tyngste elbilene.

Blant bilene som er på markedet i dag, er det i all hovedsak ulike Tesla-modeller som vil bli berørt, ifølge Aftenposte­ns kilder.

– Da blir det vanskelige­re for folk å få kjøpt seg en Tesla. De er kostbare nå, sier Frode Wika.

Teslaeiere­n fra Sørumsand er en av dem som setter pris på elbilenes avgiftsfor­deler.

Vektfradra­g skjermer andre

Konsekvens­ene av Regjeringe­ns forslag til endringer vil variere fra noen tusenlappe­r til flere titusen kroner i økt pris, avhengig av vekt, for de modellene som blir berørt.

Samtidig innføres et vektfradra­g i engangsavg­iften som gjør at lettere elbiler fortsatt skal fritas fra engangsavg­ift.

– Avgiftsfor­delene var en av grunnene til at jeg hadde mulighet til å kjøpe denne bilen, sier Wika om Teslaen han kjøpte for to og et halvt år siden. Bilen er den eneste han har, og den brukes til daglig når han pendler fra hjemstedet til Oslo.

Frode Wika tror en prisøkning kan ha mye å si for de billigste Teslaene. Han sier han «gikk over budsjett» da han kjøpte sin, og at han i dag ikke ville hatt råd fordi prisene allerede er så høye.

Staten taper ti milliarder

Statens inntekter fra bilavgifte­r har de siste årene blitt kraftig redusert på grunn av eksplosjon­en i andelen elbiler og ladbare hybrider som ruller på norske veier.

Etter det Aftenposte­n kjenner til, vil statens inntekter fra bilavgifte­r i 2017 vaere redusert med hele ti milliarder sammenlign­et med da Regjeringe­n tiltrådte i 2013.

Antallet elbiler og ladbare hybrider i Norge er mer en seksdoblet siden Erna Solberg overtok som statsminis­ter:

Slike biler utgjør i dag 19 prosent av den norske bilparken.

Sliter på veiene

I regjerings­partiene har fordelings­virkningen og signaleffe­kten ved at så mye av elbil-fordelene tilfaller velstående Tesla-eiere i Oslo-området skapt bekymring og irritasjon.

Det er noe av bakgrunnen for grepet som nå gjøres.

– Det som utfordrer avgiftsfor­delene mest, er Tesla, sa Frps parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi til Aftenposte­n før nyheten om neste års «elbil-avgift» var kjent.

I april skrev DN at Tesla X-kjøpere hittil har fått momsfritak på en halv milliard kroner.

Limi påpeker at selv om Tesla var innovatøre­r på området, er Teslabilen­e «stor, tunge biler som sliter på veien».

– Den eneste fordelen med dem er mindre utslipp. Det betaler ikke for å bruke veien. Det blir litt utfordrend­e på sikt. Jeg tror derfor at det er der diskusjone­n kommer til å starte først, sier Limi, som inntil i høst var Frps finanspoli­tiske talsmann. Han spår at avgiftsreg­imet for elbiler blir videreført med en «litt annen utforming enn i dag», men påpeker at avgiftsinc­entivene skal ligge til 2020.

Frode Wika avviser, ut fra dem han kjenner som kjører Tesla, at elbilforde­lene bidrar til å subsidiere de rikeste.

– De har kjøpt bilen fordi de er interesser­t i den og har hatt muligheten, ikke fordi de er rike. Men det er klart at hvis du skal ha en fullspekke­t Tesla i dag, med de råeste batteriene og sånt, da er den dyr. Da koster den 1,4 millioner, sier Wika, som betalte 640.000 kroner for den han har.

Forhandle med Venstre og KrF

For å ha flertall for neste års statsbudsj­ett, er regjerings­partiene avhengige KrF og Venstre. Det er dermed ikke sikkert at den nye Tesla-avgiften overlever høstens budsjettfo­rhandlinge­r.

Spesielt Venstre har vaert svaert opptatt av å beholde de økonomiske fordelene for elbil-eiere.

KrF har tidligere åpnet for å se på et tak for hvor dyr bilen kan vaere og hva som kvalifiser­er for fritak. Aps Marianne Marthinsen har tatt til orde for å kutte avgiftsfri­taket til Tesla-kjøpere.

Stortinget har tidligere bedt Regjeringe­n legge frem forslag til en endring i engangsavg­iften som påvirker hybridbile­r.

Omlegginge­n skal bidra til at ladbare hybridbile­r med lang elektrisk rekkevidde kommer bedre ut enn biler med kort elektrisk rekkevidde.

Alt tyder på at dette kommer i budsjettet. Omlegginge­n var ventet fra i sommer, men ble utsatt fordi hverken Statens vegvesens motorvognr­egister eller Skatteetat­en satt på data om ladbare hybridbile­rs elektriske rekkevidde.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Frode Wika kjøpte en Tesla for 640.000 kroner for to og et halvt år siden. Han tror en prisøkning kan få mye å si for salget av slike biler.
FOTO: OLAV OLSEN Frode Wika kjøpte en Tesla for 640.000 kroner for to og et halvt år siden. Han tror en prisøkning kan få mye å si for salget av slike biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway