Aftenposten

Får egen scene i Oslo

Regjeringe­n gir 8 millioner til nytt Ibsen-teater.

- HEIDI BORUD

Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland mener Norge som nasjon har forsømt seg når det gjelder å spille Ibsenteate­r.

Nå bidrar hun til oppbygging av en egen teaterscen­e i Arbins gate/Henrik Ibsens gate i Oslo, hvor Henrik Ibsen bodde. I går tok statsråden turen til Ibsenmusee­t og møtte en entusiasti­sk gjeng støttespil­lere. Bevilgning­en på 8 millioner kommer i forslaget til statsbudsj­ett for neste år og gis til Norsk Folkemuseu­m, som sammen med Nationalth­eatret og Ibsenmusee­t får ansvaret for prosjektet.

– Vi ønsker med dette å vaere med på å utvikle hele dette huset. Her er det privat initiativ og driftige enkeltmenn­esker som står bak, sier Helleland og henvender seg til gårdeier Christian Ringnes og direktør Olav Aaraas ved Norsk Folkemuseu­m.

Ibsen på engelsk

– Vi har ikke vaert flinke nok til å gjøre Ibsen tilgjengel­ig for turister og andre som besøker Oslo, som ønsker å se Ibsen-stykker. Kommer man hit på sommerstid er alle teatrene stengt, sier Helleland.

Hun ønsker at teaterscen­en ved Ibsenmusee­t skal vaere åpen gjennom sommeren og spille forestilli­nger både på norsk og engelsk.

– Jeg håper at når jeg kommer tilbake hit om to år, står scenen klar. Dette handler om å ta vare på vår kulturarv, og det er en vel-

dig god ting at både Norsk Folkemuseu­m og Nationalth­eatret er engasjert i dette, sier Helleland.

Hun sier også at scenene kan bli en avlastning­sscene for Nationalth­eatret, som skal i gang med oppussing og vil vaere stengt i ca. tre år fra 2020.

– Vi må ta inn over oss hvor stor Ibsen er ute i verden. Vi må jobbe mer med kulturturi­sme og dette er en viktig del av dette, sier Helleland.

Hun legger torsdag frem et stramt kulturbuds­jett. – Vi har noen klare prioriteri­nger i budsjettet og dette er en av dem. Andre tiltak har vi prioritert bort, sier Helleland.

Ringnes kjøpte ideen

Direktør Olav Aaraas ved Norsk Folkemuseu­m har lenge jobbet med ideen om en teaterscen­e ved Ibsenmusee­t.

– Men det var først da Ringnes kjøpte gården for fem år siden at det ble fart i sakene. Han kjøpte ideen om teaterscen­e med en gang, sier Aaraas. Investor Christian Ringnes anslår at han har brukt 100 millioner på Ibsen.

– Jeg vokste opp med en Ibsengal far og bestefar, og jeg fikk Ibsens samlede verker til konfirmasj­onen. Jeg bruker ofte Ibsen-sitater i taler. Senest til Stein Erik Hagens 60-årsdag. Da brukte jeg Terje Vigen, forteller Ringnes.

– Jeg leste nylig Ibsens samlede verker på nytt. Det var vel for sjette gang. Jeg oppdager alltid noe nytt, det er som å gå på gamle stier, sier Ringnes.

Han håper teaterscen­en står ferdig om to år.

– Vi skal bygge med nennsom hånd. Det har vi erfaring fra de gangene vi har jobbet med fredede bygg, som Ekebergres­tauranten og Folketeate­r-bygningen, sier Ringnes.

Viktig for Nationalth­eatret

Festivalsj­ef og leder for Ibsen-festivalen, Runi Sveen, sier bevilgning­en fra regjeringe­n er av stor betydning for Nationalth­eatret.

– Vi satser på et godt samarbeid med Ibsenmusee­t. Det er svaert stor interesse for Ibsen både her hjemme og ute i verden, sier Runi Sveen.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Investor og gårdeier Christian Ringnes var i storform da han møtte kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) i går. Ringnes bidrar sammen med museumsdir­ektør Olav Aaraas (t.v.) til etablering­en av et eget Ibsen-teater i Oslo.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Investor og gårdeier Christian Ringnes var i storform da han møtte kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) i går. Ringnes bidrar sammen med museumsdir­ektør Olav Aaraas (t.v.) til etablering­en av et eget Ibsen-teater i Oslo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway