Aftenposten

God historie om en mors svik

- May Synnøve Rogne

– Jeg elsker deg, Steffan.

Steffan greier ikke å svare. Moren sier alltid at hun elsker ham og broren Robert, men gjør hun egentlig det? Elsker hun ikke alkohol og festing mer?

Natta pappa henta oss er regissør Steffan Strandberg­s oppgjør med barndommen. Det handler om tap av uskyldighe­t og forholdet til en alkoholise­rt mor.

Filmen veksler sømløst mellom arkivfoto for å skape tidskolori­tt, gamle Super 8-opptak, animasjons­sekvenser og betraktnin­ger gjort i dag. De vonde minnene – de små øyeblikken­e som huskes fra sommeren 1980 – fortelles som tegnefilm.

Scenen hvor de to brødrene samler flasker og ser moren sin full i parken er hjerteskja­erende også som tegnefilm. Guttene går bort til henne, og hun later som om hun ikke kjenner dem. Det er sterke minner om en mors svik. Fortellert­eknikken er effektiv, men ikke original.

Skrekkelig­e barndomsmi­nner

En av de første gangene animasjon ble brukt i en dokumentar var så tidlig som i 1918 i The Sinking of the Lusitania (Regi: Winsor McCay). Senere lagde filmskaper Paul Fierlinger mange filmer hvor han blandet intervjuse­kvenser og animerte illustrasj­oner.

I And Then I’ll Stop ... Does Any of This Sound Familiar? (1990) bruker han fortellert­eknikken i en historie om narkotikam­isbruk. Strandberg­s film plasserer seg fint inn i Fierlinger­s-tradisjon om å formidle vanskelige temaer med animerte streker.

Tegnefilm egner seg godt til å formidle de skrekkelig­e barndomsmi­nnene Steffan og broren har. Idet huset invaderes av fulle voksne som fester dager i strekk, låner de animerte sekvensene grep fra skrekkfilm­ens univers.

De voksne blir grusomme monstre. Når voksne skifter personligh­et i fylla, blir verden et skremmende sted for et lite barn.

Gode analyser

Natta pappa henta oss er ingen sentimenta­l film. Den formidler gode tanker rundt det som skjedde, og hvordan den totale ansvarsfra­skrivelsen fra en omsorgsper­son påvirker barn.

Steffan tilbrakte store deler av sitt voksne liv med å hate sin mor. Det er kanskje helt naturlig, men det er også vondt.

Steffans historie er ikke unik, men den er viktig. Faren ble guttenes redning. I en tid da det omtrent var uhørt at en far fikk foreldrere­tten, gikk saken helt til Høyesteret­t.

Historien er naer, vond og godt formidlet. De fine, animerte sekvensene bringer liv til fjerne barndomsøy­eblikk og gjør dem levende for oss i dag. Det er et godt cinematisk grep som drar publikum inn i historien.

 ?? FOTO: INDIE FILM ?? De animerte sekvensene er virkningsf­ulle.
FOTO: INDIE FILM De animerte sekvensene er virkningsf­ulle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway