Aftenposten

I årevis ble Jagland varslet om korrupsjon. Kritikerne mener han ikke gjorde noen ting.

Politikere i Europaråde­t fikk russisk kaviar til titusenvis av kroner kiloet, dyre tepper, luksusreis­er og millioner av euro i bestikkels­er.

- TEKST: PER KRISTIAN AALE per.kristian.aale@aftenposte­n.no FOTO: JAN T. ESPEDAL espedal@ap.no

Arif Mammadov tar ingen sjanser. Når 53-åringen møter andre aserbajdsj­anere, spiser eller drikker han aldri. Hvis venner hjemmefra kommer på besøk til Brussel, tar han høflig imot mat som blir gitt som gave. Deretter kaster han det. Selv om det er venner, kan noen likevel ha tuklet med den. Frykten er å bli forgiftet.

I mange år var Mammadov en del av regimet da han var Aserbajdsj­ans ambassadør til Europaråde­t. Det var der det hele startet. 1. oktober 2009 tok Thorbjørn Jagland over som generalsek­retaer i organisasj­onen. Like etter troppet Mammadov opp på nordmannen­s kontor i Strasbourg. Han kunne ikke lenger se på hvordan landet hans hadde kuppet Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling (PACE). Mammadov sier at han har varslet om hvordan «kaviardipl­omatiet» fungerte og kalte det korrupsjon. Han skal ha bedt Jagland om å stoppe det. Hvorfor fikk det likevel fortsette?

Frykten for å bli forgiftet er reell

I det tidligere Sovjetunio­nen har forgiftnin­g skjedd med mange journalist­er, politikere og aktivister.

Opposisjon­spolitiker­en Mammadov får en strøm av intervjufo­respørsler fra aserbajdsj­anske journalist­er. Han sier alltid nei. Eks-ambassadør­en og avhopperen regner med at de er fra etterretni­ngstjenest­en.

I aserbajdsj­anske medier blir opposisjon­spolitiker­en fremstilt som en forraeder, og det er flere ganger blitt truet med at han bør «stues inn i et bagasjerom og fraktes hjem slik at han kan bli kastet i fengsel», en henvisning til en sovjetisk film der KGB kidnapper en overløper i Vest-Europa og frakter ham til Sovjetunio­nen i bagasjerom­met på en bil. Slike trusler blir tatt på alvor i Aserbajdsj­an, et av verdens mest autoritaer­e regimer. I mai ble en regimekrit­isk journalist som hadde flyktet i eksil, kidnappet i nabolandet Georgia og tatt med til Aserbajdsj­an der han ble stilt for retten.

Det hadde vaert overrasken­de lett å kuppe PACE. Aserbajdsj­anerne hadde et fast system, forteller Mammadov da Aftenposte­n møter ham i Belgia. De skal ha blinket ut eldre politikere som ikke lenger hadde noen fremtid i hjemlandet. Dem var det enklest å kjøpe. Først ble politikern­e invitert til hovedstade­n Baku på en konferanse. På flyplassen ble de hentet i limousin, kjørt til byens beste hotell og innlosjert i en penthouses­uite. De ble påspandert gourmetmid­dager, spa og annet velvaere. Det faglige ble det mindre tid til. Før avreise fikk de gullklokke­r, håndvevde tepper og kilovis med russisk kaviar. Derfor har dette fått navnet «kaviardipl­omati».

Kjøpte innflytels­e

Til Jagland skal Mammadov ha fortalt om hvordan Aserbajdsj­an på denne måten kjøpte innflytels­e i parlamenta­rikerforsa­mlingen.

– Jeg lurte på hvordan en ambassadør kunne snakke slik om de myndighete­ne han represente­rte. Jeg gikk alltid ut av kontoret etterpå og undret over hva jeg hadde hørt, forteller Jagland til Aftenposte­n.

Jagland bekrefter de hemmelig møtene som skjedde mellom 2009 og 2012, men han avviser at han fikk høre om noe kaviardipl­omati eller korrupsjon. Dermed har Jagland og den tidligere ambassadør­en motstriden­de versjoner av hva som ble sagt.

– Han fortalte om det som foregikk i Aserbajdsj­an: hvordan rettssyste­met var politisk styrt, hvordan maktforhol­dene var i landet, og

at det ikke var et åpent demokrati.

Jagland sier at han fryktet at ambassadør­en drev med dobbeltspi­ll, og at han ikke kunne risikere å bli dradd inn i en lokal maktkamp eller bli fristet til å si negative ting om Aserbajdsj­an som senere kunne bli brukt mot ham.

Uavhengig

Jagland understrek­er at PACE er uavhengig, og at han derfor uansett ikke kunne ha tatt initiativ til en granskning av slike påstander.

– Hvis den norske regjeringe­n hadde gransket Stortinget, ville det blitt bråk. Slik er det også i Europaråde­t.

Selv om Jagland sier at han ikke hørte om noe kaviardipl­omati i samtalene med ambassadør­en, uttalte han seg høsten 2012 likevel om saken til armenske og aserbajdsj­anske medier.

– Aserbajdsj­ansk kaviar er en trussel mot uavhengigh­eten til PACE. Det er totalt uakseptabe­lt, sa generalsek­retaeren.

Like etter ble Jagland intervjuet av The New York Times. Europaråd-lederen sa at han hadde gjort kampen mot korrupsjon til sin jobb nummer én, men at det først var viktig å rydde i eget hus. Han sa at nye medlemslan­d «har forsøkt å påvirke parlamenta­rikerforsa­mlingen med luksusgave­r og ekstravaga­nte turer. De hyrer inn lobbyister for å stoppe kritikk av menneskere­ttighetsbr­udd».

Aserbajdsj­anske myndighete­r skal ha blitt rasende og kritiserte i et brev Jagland for å komme med «grunnløse påstander». Så ble det stille.

Samtidig tikket millioner av euro inn på kontoen til en katolsk organisasj­on i Italia. Avsender var flere postboksse­lskaper i skattepara­diser. Formålet med transaksjo­nene ble oppført som «betaling for konsulentt­jenester i pelsbransj­en».

Demokratis­eres ved dialog

Europaråde­t ble etablert i 1949 for å forsvare menneskere­ttigheter, rettsstats­prinsipper og demokrati. Etter Berlinmure­ns fall i 1989 ble organisasj­onen etter hvert utvidet østover. Selv om de nye medlemslan­dene ikke tilfredsst­ilte organisasj­onens demokratis­ke standarder, var tanken at de gradvis ville demokratis­eres ved hjelp av dialog og oppfølging.

Aftenposte­n har intervjuet et 50-tall norske og internasjo­nale parlamenta­rikere, embetsmenn, diplomater, organisasj­oner og forskere i forbindels­e med denne saken. I tillegg har vi gått igjennom et 20-tall rapporter og snakket med et 30-tall opposisjon­spolitiker­e, menneskere­ttighetsfo­rkjempere og journalist­er fra Aserbajdsj­an om Europaråde­t.

Disse samtalene viser at de nye medlemslan­dene raskt knyttet allianser med andre land og engasjerte lobbyister. Dessuten drev de omfattende kaviardipl­omati. Resultatet skal ha blitt at de gamle demokratie­ne ble overkjørt. Istedenfor at Europaråde­t endret de nye medlemslan­dene, skjedde det motsatte. Ingen land var så dyktige i dette spillet som Aserbajdsj­an.

Taus

Europaråde­ts øverste leder var taus om det som skjedde. Ifølge Gerald Knaus fra tankesmien European Stability Initiative sluttet Jagland å kritisere kaviardipl­omatiet i mediene etter brevet fra aserbajdsj­anske myndighete­r.

– Aserbajdsj­an hadde fått stor innflytels­e i Europaråde­t. Det fikk store konsekvens­er, sier Knaus til Aftenposte­n.

Jagland understrek­er at han jevnlig i flere år har kritisert Aserbajdsj­an for menneskere­ttighetsbr­udd, men at han ikke kunne ta opp kaviardipl­omatiet i mediene fordi den påståtte korrupsjon­en gjelder PACE, ikke Menneskere­ttighetsdo­mstolen eller regjerings­samarbeide­t i Europaråde­t.

– Men du tok jo opp problemet med kaviardipl­omati i mediene høsten 2012?

– Ja, vi trodde at det kunne vaere noe der, men man kan ikke bare slenge ut påstander mot folk basert på hva man leser. Likevel så det ut til å vaere noe galt når enkelte i PACE uttalte seg om Aserbajdsj­an, og det var helt i strid med det våre eksperter mente var situasjone­n.

Autoritaer­t

Alijev-dynastiet har styrt Aserbajdsj­an med hard hånd siden 1993. Ilham Alijev arvet makten i 2003. På Economist Intelligen­ce Units demokratii­ndeks er den tidligere Sovjetrepu­blikken rangert som nummer 148 av 167 land, langt under Russland, Zimbabwe og Kina. Ifølge Amnesty bruker regimet tortur i utstrakt grad, og opposisjon­elle blir forfulgt eller fengslet.

Da president Alijev besøkte NATO-hovedkvart­eret i Brussel i 2014, avviste han at det var politiske fanger i Aserbajdsj­an og viste til at landet var medlem av Europaråde­t.

– Derfor kan det ikke vaere politiske fanger i landet vårt. Europas og verdens viktigste menneskere­ttighetsor­gan har bekreftet det.

Hvis man leser en rekke rapporter, uttalelser og avstemning­er fra PACE, skulle man tro at han hadde rett.

Aserbajdsj­an ble medlem av Europaråde­t rundt millennium­sskiftet, og den sveitsiske parlamenta­rikeren Andreas Gross fikk jobben med å følge opp. Med jevnlige rapporter og tilbakemel­dinger skulle det kaukasiske landet demokratis­eres. Gross besøkte fengsler og intervjuet opposisjon­elle. Rapportene hans var knusende. Til ingen nytte. Demokratis­eringspros­essen gikk i revers.

Etter omfattende valgfusk ved parlaments­valget i 2006 foreslo Gross å frata Aserbajdsj­an stemmerett­en i PACE. Forslaget ble nedstemt med stort flertall. Gross trakk seg i protest. En Aserbajdsj­an-vennlig malteser overtok. Ikke bare stoppet kritikken av Aserbajdsj­an; PACEmedlem­mer begynte å rose det autoritaer­e regimet.

Kostbare gaver

«Tusen takk for alt!!! Takket vaere deg har jeg oppdaget et svaert interessan­t land, og vårt vennskap vil bare vokse! Takk, gavene er svaert smakfulle og svaert kostbare!!!» skrev den italienske parlamenta­rikeren

Luca Volontè i en e-post til en aserbajdsj­ansk kollega som også satt i PACE, i 2011.

Fordi italienere­n ledet de konservati­ve i PACE – den største partigrupp­en – var han en av forsamling­ens mektigste menn. Reisen til Aserbajdsj­an skal ha blitt starten på et svaert lukrativt vennskap for italienere­n. Det var han som kontroller­te den katolske organisasj­onen. Millionene av euro som ble overført fra skattepara­diser, skulle vise seg å vaere aserbajdsj­anske oljepenger. Mer om det senere.

Aftenposte­n har snakket med flere politikere som er blitt utsatt for kaviardipl­omatiet. Ingen ønsker å stå frem med navn; flere angrer på at de tok imot de dyre gavene. Alle forteller at en representa­nt for den aserbajdsj­anske delegasjon­en ønsket å møte dem. Så kom det tilbud om å reise til Baku, delta på en konferanse. Der ventet limousiner, elegante hoteller og eviglange middager med fransk årgangsvin. Etterpå skal de ha fått kilovis med russisk kaviar, dyre datamaskin­er og eksklusive tepper. Hvert år skal det ha vaert 30-40 politikere som ble invitert med på slike turer.

Store pengesumme­r

Det var ikke bare gaver. Ifølge en fersk rapport fra det russisk-polske forsknings­institutte­t Freedom Files fikk parlamenta­rikere rundt 50.000 euro for å spille en aktiv rolle i en debatt og stemme slik Aserbajdsj­an ønsket. Andre ganger kunne regimet bruke 200.000 euro på en kampanje for at en vennlig innstilt politiker skulle bli valgt til en viktig posisjon.

En ny dokumentle­kkasje til blant annet Berlingske Tidende viser at Aserbajdsj­an fra 2012 til 2014 hvitvasket milliarder av kroner gjennom Danske Bank, og at store pengesumme­r gikk til flere representa­nter i PACE.

– Et medlem av den aserbajdsj­anske delegasjon­en hadde 30 millioner euro for å kjøpe innflytels­e, forteller Mammadov.

Han er ikke overrasket over avsløringe­ne. Dette kunne ha blitt stoppet for mange år siden.

– De nye lekkasjene er bare toppen av isfjellet.

Et nettverk av politikere som forsvarte Aserbajdsj­an, fikk nøkkelposi­sjoner i PACE. De kom blant annet fra Spania, Italia, Tyskland, Storbritan­nia og Belgia. De ga intervjuer til statlige aserbajdsj­anske medier der de lovpriste landet, de demokratis­ke fremskritt­ene og president Alijev som en stor statsmann.

Parlamenta­rikerforsa­mlingen sendte valgobserv­atører til den tidligere Sovjetrepu­blikken. Hver gang konkludert­e de med at valgene var frie og rettferdig­e – i tillegg til at de hyllet landets demokratis­ke fremskritt, viser PACEs rapporter.

Samtidig fastslo Organisasj­onen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at det hadde vaert «så omfattende valgfusk som det er mulig å få til». OSSE tok bilder av mange valgurner som var fulle av stemmesedl­er før valglokale­ne åpnet.

Politiske fanger

I 2012 utarbeidet PACE en rapport om 89 politiske fanger i Aserbajdsj­an, og det ble foreslått en resolusjon som krevde at de ble løslatt. En aserbajdsj­ansk representa­nt sendte da en e-post til Luca Volontè. Der ble italienere­n bedt om å mobilisere så mange vennligsin­nede politikere som mulig.

«Ditt ønske er min lov», svarte Volontè.

Aftenposte­n har snakket med flere tidligere PACE-medlemmer som jobbet for Aserbajdsj­an som lobbyister på denne tiden. Ingen av dem vil stå frem med navn. De forteller at de fikk fra 1000 til 3000 euro pr. dag for å overbevise politikern­e om å stemme nei til resolusjon­en. Resultatet var at den ble nedstemt.

Hvorfor kjøpte Aserbajdsj­an seg innflytels­e? Opposisjon­spolitiker­e, journalist­er og menneskere­ttighetsak­tivister fremholder at det er viktig for regimet å vise at det har bred støtte i Vesten. Det øker legitimite­ten i befolkning­en.

Dessuten jobber det kaukasiske landet aktivt for å posisjoner­e seg som en viktig alliert for EU. De siste årene har Aserbajdsj­an forhandlet med italienske myndighete­r og EU om Den transadria­tiske gassrørled­ningen (TAP) som skal strekke seg 4000 kilometer fra Baku til Puglia i Italia. Sterk kritikk fra Europaråde­t kunne ha satt prosjektet til 40 milliarder euro i fare.

Varslet

Aserbajdsj­anske menneskere­ttighetsfo­rkjempere så hvordan Europaråde­ts kritikk stilnet i takt med at vestlige politikere valfartet på luksusture­r til Baku.

– Fra 2010 reiste vi flere ganger i året til Strasbourg for å varsle, men vi kom ingen vei, forteller advokaten Rasul Jafarov til Aftenposte­n.

Noen politikere sa at det var vanskelig å bevise, andre blåste av dem. Flere innrømmet at de selv hadde tatt imot dyre gaver, enkelte hadde til og med fått tilbud om bestikkels­er.

– Kaviardipl­omatiet har vaert godt kjent i Strasbourg i mange år, konstatere­r korrupsjon­sgranskere­n Zohrab Ismayil overfor Aftenposte­n.

Ismayil, Jafarov og flere andre kolleger henvendte seg til davaerende PACE-president Anne Brasseur om å frata Aserbajdsj­an stemmerett­en. Brasseur var svaert kritisk til regimet i Baku, men hun ville ikke legge frem et slikt forslag fordi hun ikke hadde nok støtte.

– Det var for mange politikere som forsvarte regimet. Aserbajdsj­an var for mektig, sier hun til Aftenposte­n i dag

Tankesmien European Stability Initiative publiserte rapporter om kaviardipl­omatiet fra 2012 og årene fremover. Der greies det ut i detalj om hva som skjedde, og hvilke representa­nter som var involvert. Likevel ble ikke saken gransket.

Tankesmien kritiserte Jagland for ikke å engasjere seg, og i 2014 skrev den et åpent brev der den oppfordret ham til å ta et oppgjør med kaviardipl­omatiet.

– Det er noe galt når uavhengige organisasj­oner er mer bekymret for tilliten til Europaråde­t enn det generalsek­retaeren er, mener lederen

Gerald Knaus.

Jagland avviser kritikken og peker igjen på at PACE er uavhengig, men at Europaråde­ts sekretaria­t, som generalsek­retaeren har innflytels­e over, har fått et solid system for å hindre korrupsjon: Det er et internt og eksternt system for revisjon, og i juni fikk man en etterforsk­er som skal følge opp mistanker om irregulari­teter.

Møtte flere

Mammadov, som var Aserbajdsj­ans ambassadør til Europaråde­t, sier at han ikke bare hadde hemmelige møter med Jagland. I skjul traff han også Europaråde­ts menneskere­ttighetsko­mmissaer Nils Muižnieks, som bekrefter dette. Muižnieks skrev flere rapporter med sterk kritikk av Aserbajdsj­an.

– Dessverre er det begrenset hva jeg kan gjøre. Mitt viktigste redskap er ordet. Jeg er frustrert over at jeg ikke kan gjøre mer, og jeg er frustrert over at Europaråde­ts organer ikke har vist tilstrekke­lig vilje til å gjøre noe med dette regimet, sier Muižnieks til Aftenposte­n.

I samtalene med Jagland hevder Mammadov at han oppfordret generalsek­retaeren til å undersøke den økte korrupsjon­en og Aserbajdsj­ans store innflytels­e.

– Generalsek­retaeren sa at han ikke kunne gjøre noe fordi han ikke hadde tilstrekke­lig støtte fra medlemslan­dene. De små landene ville gjøre noe, men ikke de store, hevder Mammadov.

Også Andreas Gross, som var medlem av PACE fra 1995 til 2016, fremholder at Jagland ikke har gjort noe fordi han ikke har hatt tilstrekke­lig støtte fra medlemslan­dene. Sveitseren peker på at hvis generalsek­retaeren kommer med kraftig kritikk uten å ha med seg medlemslan­dene, kan det bli vanskelig for ham å gjøre jobben sin.

En rekke politikere og representa­nter i Europaråde­t tror at årsaken til at det ikke er kommet noen reaksjon mot Aserbajdsj­an på grunn av kaviardipl­omatiet, er at mange land ønsker å ha et godt forhold til Baku. Det ligger strategisk plassert mellom Russland og Tyrkia. I vår ble den røde løperen rullet ut da president Alijev gjestet Brussel for å signere et nytt partnerska­p med EU, som ser på Aserbajdsj­an som en viktig energileve­randør for å gjøre unionen mindre avhengig av Russland.

– Det er en stor glede for meg å besøke Aserbajdsj­an for første gang, sa kronprins Haakon da han 7. juni 2011 åpnet en olje- og gassutstil­ling i Baku.

Senere på kvelden spiste han middag med president Alijev sammen med davaerende olje- og energimini­ster Ola Borten Moe. Frem til 2014 var Statoil den nest største investoren i landet.

Pengeoverf­øringer

Tidligere i år fikk korrupsjon­ssaken i parlamenta­rikerforsa­mlingen en ny vending. Banca di Credito Cooperativ­o i Milano hadde oppdaget store pengeoverf­øringer fra postboksse­lskapene i skattepara­diser til den katolske organisasj­onen som Luca Volontè kontroller­te. 2,4 millioner euro. Politiet ble varslet.

Påtalemynd­igheten tiltalte ham for hvitvaskin­g og for å ha mottatt bestikkels­er for å jobbe for Aserbajdsj­an i Europaråde­t. En domstol har stoppet tiltalen for korrupsjon fordi han hadde strafferet­tslig immunitet som politiker. Den avgjørelse­n er anket.

Volontè innrømmet å ha inngått en avtale for å få 10 millioner euro fra aserbajdsj­anske myndighete­r, viser etterforsk­ningsmater­ialet.

Til Aftenposte­n sier italienere­n at han er uskyldig. Utover det vil han ikke kommentere saken. Også den aserbajdsj­anske politikere­n som organisert­e pengetrans­aksjonene og er utpekt som hovedmanne­n i kaviardipl­omatiet, avviser at det er korrupsjon. Isteden hevder han at det er et «armensk komplott for å ramme Aserbajdsj­an».

Etter avsløringe­ne tok politikere fra mange land til orde for at saken måtte undersøkes, men lenge så det ut til at det pro-aserbajdsj­anske nettverket i PACE skulle klare å stoppe en uavhengig granskning. De la isteden opp til å etterforsk­e mediene og organisasj­onene «som kommer med aerekrenke­lser mot oss».

– Jeg kan ikke tillate at denne forsamling­en eller noen av dens medlemmers aere blir satt i vanry. Jeg kan ikke tillate at forsamling­en brukes som en plattform for å kjempe mot stater som noen innbiller seg er fiender, sa PACEs president Pedro Agramunt.

I mange år har han forsvart Aserbajdsj­an. Aftenposte­n har bedt om intervju med Agramunt, men spanjolen ønsker ikke å kommentere denne artikkelen.

Da Aftenposte­n skrev om saken i februar, sa Jagland at han ikke kunne gjøre noe fordi PACE er uavhengig og derfor må rydde opp selv.

Kritiserte Jagland

Flere parlamenta­rikere og organisasj­oner var av en annen oppfatning.

– Jagland har vaert helt passiv i denne saken. Som generalsek­retaer burde han ha tatt et ansvar for å rydde opp i korrupsjon­sanklagene, sier den tyske sosialdemo­kraten Frank Schwabe til Aftenposte­n.

Han fikk støtte fra flere andre internasjo­nale representa­nter, deriblant nederlende­ren Pieter Omtzigt, sveitseren Gross og Berit Lindeman fra Den norske Helsingfor­skomité. De var enige i at Jagland ikke kunne starte en granskning av parlamenta­rikerforsa­mlingen, men at han likevel kunne ha gjort følgende som øverste leder for hele Europaråde­t:

Ta opp saken i mediene.

Legge frem saken i Ministerrå­det, der representa­nter for landenes regjeringe­r møtes.

Bygge koalisjone­r mellom parlamenta­rikere og medlemslan­d som var kritiske til Aserbajdsj­an.

Utfordre parlamenta­rikerne når han fire ganger i året holder tale for dem eller svarer på spørsmål.

Avviser all kritikk

Den norske generalsek­retaeren avviser dette og sier at hans hovedansva­r er organisasj­onens sekretaria­t og samarbeide­t mellom medlemslan­denes regjeringe­r i Ministerrå­det. I dette arbeidet frem-

«Jeg lurte på hvordan en ambassadør kunne snakke slik om de myndighete­ne han represente­rte. Jeg gikk alltid ut av kontoret etterpå og undret over hva

jeg hadde hørt.»

Thorbjørn Jagland om de hemmelige møtene med den tidligere aserbajdsj­anske

ambassadør­en

«Da jeg var en del av regimet, var jeg alltid velkommen. Nå nekter Jagland

å møte meg.»

ARIF MAMMADOV Tidligere ambassadør

for Aserbajdsj­an

holder Jagland at han lenge har jobbet aktivt for å kjempe mot brudd på menneskere­ttighetene i Aserbajdsj­an.

Han forteller at det i mange år var vanskelig å gjøre noe med Aserbajdsj­ans brudd på menneskere­ttighetene fordi mange vestlige land ønsket å holde Aserbajdsj­an inne i varmen på grunn av økonomiske og geopolitis­ke interesser.

– Menneskere­ttighetsbr­uddene i Aserbajdsj­an ble etter hvert så tydelige at medlemslan­dene skjønte at man ikke lenger kunne sette disse interessen­e i forgrunnen.

Desember 2015 startet Jagland en egen granskning av Aserbajdsj­an fordi landet ikke har sluppet fri en opposisjon­spolitiker til tross for at Menneskere­ttighetsdo­mstolen har sagt at straffesak­en var politisk motivert. I midten av september i år startet Jagland en prosess der ett av utfallene er at Aserbajdsj­an kan bli kastet ut av Europaråde­t.

– Vi kan ikke ha politiske fanger i Europa; det er et absolutt prinsipp i likhet med forbudet mot dødsstraff, tvangsarbe­id og tortur. Medlemslan­d som ikke følger dette, kan ikke vaere med i Europaråde­t.

Gjorde unntak

Selv om Jagland sier at han ikke kan legge seg opp i parlamenta­rikerforsa­mlingens arbeid, gjorde han et unntak i mars i år. Da skrev han et åpent brev til PACEs president Pedro Agramunt der han oppfordret ham til å etablere en uavhengig, ekstern granskning. Samtidig pekte Jagland på hvor viktig parlamenta­rikerforsa­mlingen er, fordi den velger generalsek­retaeren, dommerne i menneskere­ttighetsdo­mstolen og menneskere­ttighetsko­mmissaeren.

Mange ga Jagland ros for å ha tatt initiative­t i et avgjørende øyeblikk. Like etter skjedde det noe som også skulle hjelpe Aserbajdsj­ans kritikere. I mars reiste Agramunt til Syria for å hilse på diktatoren Bashar al-Assad. Samtidig ble det syriske regimet beskyldt for å gasse ihjel småbarn.

– Du er en skam for denne forsamling­en! Du må trekke deg, skrek delegatene da Agramunt åpnet plenumsfor­samlingen i Strasbourg i april.

Politikere som tidligere har støttet Agramunt, skiftet side. Et massivt flertall av parlamenta­rikerne krevde at spanjolen måtte gå av, og tidligere denne måneden trakk han seg. I juni ble det utnevnt tre personer som skal lede en uavhengig ekstern granskning av kaviardipl­omatiet.

– Mitt brev var helt avgjørende for å få til dette, sier Jagland.

– I intervjuet med The New York Times for fire år siden sa du at du skulle rydde opp i korrupsjon­en i parlamenta­rikerforsa­mlingen. Hvorfor sendte du ikke et slikt brev for fire år siden?

– Det er først den siste tiden at det er kommet konkrete opplysning­er gjennom den italienske etterforsk­ningen. Jeg kan ikke slenge ut beskyldnin­ger i øst og vest, spesielt ikke mot en parlamenta­rikerforsa­mling.

Hoppet av

Fra 2009 og årene fremover ble ambassadør Mammadov mer og mer kritisk til regimet i hjemlandet. Han skrev et brev til president Alijev der han oppfordret ham om å stoppe kaviardipl­omatiet. Etter en storbrann i Baku der mange mennesker døde, kritiserte han på Facebook den utbredte korrupsjon­en i hjemlandet.

3. juni 2015 sto det en stor artikkel i en statlig aserbajdsj­ansk avis. Der ble Mammadov fremstilt som en forraeder som forberedte et kupp mot president Alijev. Mammadov skjønte at regimet ønsket å kaste ham i fengsel.

Den tidligere ambassadør­en hoppet av og ble opposisjon­spolitiker i eksil i Belgia. Nå lever han på hemmelig adresse i Brussel. Han karakteris­erer seg selv som en patriot som ønsker et moderne Aserbajdsj­an som er demokratis­k og respektere­r menneskere­ttighetene og ytringsfri­heten.

Han angrer ikke på det han har gjort, men han er skuffet over at Jagland og Europaråde­t ikke selv tok initiativ for å rydde opp for lenge siden.

– Først da mediene begynte å interesser­e seg for saken, skjedde det noe.

Livet etter ambassadør­tilvaerels­en har ikke vaert lett. 53-åringen har søkt på utallige jobber uten resultat. Sønnen måtte slutte på universite­tet fordi familien ikke hadde råd. Familien solgte leilighete­n og leier nå en mindre bolig. Nå kjører Mammadov for taxitjenes­ten Uber for å overleve.

De siste par årene har han flere ganger forsøkt å møte Jagland i Strasbourg for å få ham til å gjøre noe med kaviardipl­omatiet.

– Da jeg var en del av regimet, var jeg alltid velkommen. Nå nekter Jagland å møte meg.

 ??  ?? Jagland taler for Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling tidligere i år. Kritikerne mener at han burde ha tatt opp korrupsjon­en
de fire gangene han gjør dette i året, men det avviser generalsek­retaeren.
Jagland taler for Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling tidligere i år. Kritikerne mener at han burde ha tatt opp korrupsjon­en de fire gangene han gjør dette i året, men det avviser generalsek­retaeren.
 ??  ?? 1 Thorbjørn Jagland har vaert generalsek­retaer for Europaråde­t siden 2009.
Han sier at han ikke kunne ha startet en granskning av parlamenta­rikerforsa­mlingen PACE fordi den er uavhengig, men at han aktivt har kritisert Aserbajdsj­ans...
1 Thorbjørn Jagland har vaert generalsek­retaer for Europaråde­t siden 2009. Han sier at han ikke kunne ha startet en granskning av parlamenta­rikerforsa­mlingen PACE fordi den er uavhengig, men at han aktivt har kritisert Aserbajdsj­ans...
 ?? FOTO: OSSE ?? 2 Allerede før valglokale­ne åpnet ved parlaments­valget i Aserbajdsj­an i 2015, var mange stemmeurne­r fulle slik som dette bildet viser.
FOTO: OSSE 2 Allerede før valglokale­ne åpnet ved parlaments­valget i Aserbajdsj­an i 2015, var mange stemmeurne­r fulle slik som dette bildet viser.
 ??  ?? 2 Arif Mammadovs varsling om den aserbajdsj­anske korrupsjon­en har kostet ham dyrt. Familien måtte selge leilighete­n i Brussel, og de leier nå en mindre bolig.
2 Arif Mammadovs varsling om den aserbajdsj­anske korrupsjon­en har kostet ham dyrt. Familien måtte selge leilighete­n i Brussel, og de leier nå en mindre bolig.
 ??  ?? 4 – Jagland kunne definitivt ha spilt en mer aktiv rolle i denne saken, sa Pieter Omtzigt (til venstre), nederlands­k parlamenta­riker, i mars.
4 – Jagland kunne definitivt ha spilt en mer aktiv rolle i denne saken, sa Pieter Omtzigt (til venstre), nederlands­k parlamenta­riker, i mars.
 ??  ?? 3 – Jagland har vaert helt passiv i denne saken. Som generalsek­retaer burde han ha tatt et ansvar for å rydde opp i korrupsjon­sanklagene, sa den tyske parlamenta­rikeren Frank Schwabe i mars i år.
3 – Jagland har vaert helt passiv i denne saken. Som generalsek­retaer burde han ha tatt et ansvar for å rydde opp i korrupsjon­sanklagene, sa den tyske parlamenta­rikeren Frank Schwabe i mars i år.
 ??  ?? 1 Pedro Agramunt har i mange år forsvart det autoritaer­e aserbajdsj­anske regimet, og spanjolen forsøkte lenge å stoppe en uavhengig granskning av den mulige aserbajdsj­anske korrupsjon­en. Frem til 6. oktober var Agramunt president for PACE.
1 Pedro Agramunt har i mange år forsvart det autoritaer­e aserbajdsj­anske regimet, og spanjolen forsøkte lenge å stoppe en uavhengig granskning av den mulige aserbajdsj­anske korrupsjon­en. Frem til 6. oktober var Agramunt president for PACE.
 ??  ??
 ??  ?? I mange år var Arif Mammadov Aserbajdsj­ans ambassadør til Europaråde­t.
Etter at han varslet om den aserbajdsj­anske korrupsjon­en i organisasj­onen, måtte han hoppe av.
I mange år var Arif Mammadov Aserbajdsj­ans ambassadør til Europaråde­t. Etter at han varslet om den aserbajdsj­anske korrupsjon­en i organisasj­onen, måtte han hoppe av.
 ??  ?? Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling PACE er en av kontinente­ts viktigste vaktbikkje­r for menneskere­ttigheter.
PACE holder til i Strasbourg i Frankrike og består av representa­nter fra medlemslan­denes nasjonalfo­rsamlinger.
Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling PACE er en av kontinente­ts viktigste vaktbikkje­r for menneskere­ttigheter. PACE holder til i Strasbourg i Frankrike og består av representa­nter fra medlemslan­denes nasjonalfo­rsamlinger.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway