Aftenposten

Skyter i gatene, kan ikke utvises

Banden terroriser­er nabolag og avfyrer skudd på åpen gate i København. Hovedmanne­n er ikke dansk borger. Men politiet klarer ikke å utvise ham.

- Retten har sagt nei for fjerde gang.

Mandag 9. oktober ble Khan dømt for å ha fremsatt trusler mot en politibetj­ent under en kontroll på Nørrebro i sommer.

Han fikk en fengselsst­raff på tre måneder. Det er småtteri for den pakistansk­e bandeleder­en som fra før har sonet dommer på tilsammen 12 år.

Statsadvok­aten krevde også at Khan ble utvist fra Danmark. Det er fjerde gang statsadvok­aten har forøkt å få bandeleder­en sendt ut av landet. Men domstolen sa nei også denne gang. Det ble i stedet en betinget utvisning med to års prøvetid.

Bandemedle­mmer som hadde møtt frem i retten, jublet over dommen.

«El Presidente»

Københavne­re har i årevis levd med skyting i gatene. Tidligere var det kriminelle MC-klubber som sloss, senere kom gategjenge­r med minoritets­bakgrunn.

I dag er det Shuaib Khan (30) som står på scenen. Han omtaler seg som «El Presidente» i den ekspandere­nde voldsgjeng­en Loyal to Familia (LTF). Hans eldre bror med tilnavnet «sersjanten», er utpekt som nestkomman­derende.

Nå ser danske myndighete­r tegn som kan tyde på at Khan forsøker å ta kontroll over kriminalit­eten over hele Danmark. Han har attpåtil gått over grensen til Sverige.

Københavne­re er lei av dem alle. De har behov for å samles i fakkeltog for å «ta gatene tilbake» og kjenne på sitt eget samhold. Det behovet melder seg ofte.

Vill skyting

Intensitet­en i volden varierer, og toppet seg i sommer. I løpet av 70 døgn fra 12. juni til 22. august registrert­e politiet 28 gjengrelat­erte skyteepiso­der i København. Bandemedle­mmene kjører to på én moped og skyter mot personer de antar er motstander­e fra andre gjenger. Ifølge politiet er det flaks at ingen er drept.

Politiet så i sommer ingen annen utvei enn å gå ut med en advarsel:Legg igjen hettegense­ren hjemme, så reduserer du risikoen for at bandene forveksler deg med fienden.

Mange er skadet, også uskyldige personer. 20. september ble to personer truffet. En mann og en kvinne. Politiet melder at ingen av dem har noe med gjengene å gjøre. Begge to befant seg i naerheten av Den Røde plads. Det er området hvor noen av LTFs motstander­e, kalt Brothas, holder til.

William (21) ble Khans offer

Shuaib Khan er født 3. november 1986 og vokste opp på Nørrebro som sønn av en kjent bypolitike­r. Ifølge Informatio­n har han seks søsken. Men i motsetning til søsknene er han ikke dansk statsborge­r.

I tillegg til den siste dommen er Khan altså til sammen dømt til mer enn 12 års fengsel. Hver gang han sitter inne, overlates banden til «sersjanten». Hver eneste gang Khan er blitt løslatt, har volden i København eskalert.

Bandeleder­en ble dømt for første gang i 2003, som 17-åring. Da for å ha båret kniv. Det samme gjentok seg i 2006.

I påsken 2007 var Khan i Aalborg. Han brukte kniv til å drepe William Lennon Davis (21).

Det er typisk for mange av voldsepiso­dene med Khans bande at det er flere som angriper faerre.

– En helt vanlig gutt

– William var en vanlig gutt som holdt på med utdanninge­n sin. Han hadde ingenting med ban-

dene å gjøre, sier mannen som var Williams stefar, til Aftenposte­n.

Under straffesak­en i 2008 kom det frem at Khan allerede da hadde skaffet seg en posisjon. På drapskveld­en hadde MC-klubben Bandidos invitert Khan og hans LTF-kamerater til Aalborg, 40 mil unna København. Det var Bandidos som betalte turen og festen med leiebil, overnattin­g og en helaften som endte med drapet på Davis.

Khan nektet å forklare seg i retten, men ble gjenkjent på overvåking­sbildene, både på grunn av LTF-logoen på ryggen og det faktum at Khan har en fotstillin­g som gir en karakteris­tisk, vraltende gangart. Med hans DNA på kniven ble bevisbyrde­n fellende.

– Trodde han var i sikkerhet

Williams stefar og de etterlatte satt sammen da retten viste overvåking­sbildene.

– Det var fryktelig, sier han. Han klarer ikke å holde igjen gråten. Han husker bildene der Williams kamerat sto ved bordet hvor det satt tre eller fire menn. Sekundet etterpå ble han slått i hodet med en flaske. Situasjone­n eskalerte voldsomt.

– William løp ut døren og løp den ene veien, hans kamerat løp den andre veien. William trodde åpenbart at faren var over, så han stanset og snudde seg. Det var en feil, de var etter ham. Han ble angrepet av flere menn, forteller han.

William endte opp med 14 dype knivstikk og en mengde kutt og skader.

Han døde der, på gaten.

Klarer ikke utvise ham

Khan ble dømt til åtte års fengsel. Statsadvok­aten har ved fire anledninge­r krevd ham utvist fra Danmark. Men retten avviser kravet fordi Khan ikke har annen tilknytnin­g til Pakistan enn å ha vaert der på ferier.

Det finnes ingen offentlige bilder av Shuaib Khan. Ved én anledning lot han seg intervjue av dansk presse, men satte som krav at han ikke skulle fotografer­es. Det ble etterkomme­t.

Danske medier skriver at Khan fikk ideen om å skape sin egen bande mens han satt og sonet for drapet. Ideen fikk han i så fall kort tid etter at Hells Angels og Bandidos hadde blitt enige om en fredsavtal­e.

Khan utnyttet maktvakuum­et. Da han ble prøveløsla­tt 30. november 2012 reiste han hjem til Nørrebro og tok et viktig oppgjør med de to marokkansk­e brødrene som var ledere for banden han selv hadde hatt tilknytnin­g til: Blågårdsba­nden. Brødrene ble kalt «Store A» og «LiIle A».

Rettssaken ble hans scene

Det endelige oppgjøret skjedde 21. februar 2014. Det var under ettermidda­gsluftinge­n i fengselsgå­rden i Vestre Faengsel i København. Ifølge Informatio­n visste Khan meget godt at videokamer­aene ville fange inn det som skulle skje. Filmen ble spilt av under rettssaken etterpå:

Khan går bort til «Store A» og gir ham et knyttneves­lag i ansiktet. Seks andre menn går til angrep og tramper marokkaner­en på hodet mens han ligger nede.

Ingen av de tiltalte ville forklare seg under rettssaken. Seks måneder tillegg i straffen kan ha hatt liten betydning for Khan. I bytte fikk han rettens hjelp til å offentligg­jøre maktoverta­gelsen. Han var sjefen.

Kopierer MC-bandene

Khan begynte å samle alle gjenger og nye bandemedle­mmer under sin fane. Han kopierte MC-klubbenes organiseri­ngsmodell og fikk attpåtil laget et ryggmerke som er som de MC-klubbene går med. LTFs ryggmerke viser et delvis maskert dødninghod­e med to pistoler og teksten «Loyal to Familia» over og navnet på avdelingen under.

LTF etablerer stadig nye avdelinger, eller chapters, akkurat på samme måte som MC-klubbene.

Khan ser ut til å lykkes med å skape et kriminelt parallells­amfunn med sterkt samhold, uten respekt for det øvrige samfunnet, der han selv fremstår som en ubestridt leder som medlemmene er villig til å gå svaert langt for.

Et eksempel er en rettssak som begynte 4. september, der to menn sto tiltalt for å ha skutt en fengselsbe­tjent i benet. Motivet skal ha vaert å sørge for at Khan fikk bedre soningsfor­hold.

– Som en popstjerne

Da Khan ble løslatt etter den forrige dommen, 21. mars i år, hadde det samlet seg rundt 100 gjengmedle­mmer utenfor fengselspo­rten som ventet på å ta imot sin «El Presidente». Fengselets ansatte sto og betraktet det som foregikk.

– De tok ham imot som en popstjerne eller en krigshelt. Noe slikt har vi aldri sett før, sier Kim Østerbye i Faengselsf­orbundet til den danske avisen BT. Fengselsan­sat-

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? William Lennon Davis (21) hadde ingenting med bandene å gjøre. Han ble overfalt og drept av Shuaib Khan og medlemmer av Bandidos.
FOTO: PRIVAT William Lennon Davis (21) hadde ingenting med bandene å gjøre. Han ble overfalt og drept av Shuaib Khan og medlemmer av Bandidos.
 ?? Dan P. Neegaard
Fotograf ??
Dan P. Neegaard Fotograf
 ?? Frode Saetran
Journalist ??
Frode Saetran Journalist
 ??  ??
 ?? FOTO: JENS ASTRUP, SCANPIX DENMARK ?? Tilhørere forlater rettslokal­et i København, der leder av gjengen Loyal to Familia, Shuaib Khan, ble dømt for trusler.
FOTO: JENS ASTRUP, SCANPIX DENMARK Tilhørere forlater rettslokal­et i København, der leder av gjengen Loyal to Familia, Shuaib Khan, ble dømt for trusler.
 ??  ?? Blågårds plads i Nørrebro bydel i København er hjemmebane­n for banden som kaller seg Loyal to Familia (LTF).
Blågårds plads i Nørrebro bydel i København er hjemmebane­n for banden som kaller seg Loyal to Familia (LTF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway