Aftenposten

Kommune mener dette er nybygg

I snart fem år har Jorg Lerberg argumenter­t mot Nord-Odal kommune. Nå har han gitt opp.

- HANS O. TORGERSEN

Eieren vil følge pålegget om å rive det gamle tømmerhuse­t fra 1800-tallet.

– Jeg tar det ned og setter det opp et annet sted, sier Jorg Lerberg, mens han slår ut med armene utenfor huset i Nord-Odal.

Han har fått erfare hvor strengt Plan- og bygningslo­ven kan bli praktisert og må se langt etter drømmen om å bosette seg ved nordenden av innsjøen Råsen.

Lerberg kjøpte eiendommen med det gamle tømmerhuse­t i 2012 og skulle bare bytte ut grunnmuren.

– Grunnmuren holdt på å falle fra hverandre. Jeg jekket opp huset, men det var ikke sikkerhets­messig forsvarlig å jobbe under det, sier han.

Lerberg jobber som snekker og demonterte hele huset. Også en gang tidligere er boligen tatt fra hverandre. På 1950-tallet ble den flyttet av davaerende eier fra et annet sted i kommunen og til nåvaerende tomt.

Første brev fra kommunen

Da den nye grunnmuren sto ferdig etter dugnadsarb­eid, satte han opp det gamle huset igjen. Da kom brevet fra kommunen:

«Slik vi oppfatter situasjon, har eneboligen som opprinneli­g sto på eiendommen blitt revet, og ny bolig er under oppføring», skrev kommunen. Den slo fast at det Lerberg hadde gjort, var søknadspli­ktig.

Kommunen ga pålegg om å stanse arbeidet, og siden da har det ikke blitt gjort noe med huset. I stedet har brevene gått frem og tilbake mellom Lerberg og kommunen.

Lerberg sier han ønsker å gjennomfør­e restaureri­ng for å redde det gamle tømmerhuse­t. Han mener at dette ikke er søknadspli­ktig og føler seg urettferdi­g behandlet av kommunen.

– Det virker som om det har gått prestisje i saken, sier han.

Må gå veien om pålegg

Allerede to måneder etter det første brevet, tok kommunens saksbehand­lere i bruk begreper som «varsel om pålegg» og «tvangsmulk­t».

– Vi har vaert på tilbudssid­en når det gjelder dialog, og vi har flere ganger forklart hvilke regler som gjelder. Når det ikke fører frem, må vi gå veien om pålegg. Det vi kan beklage, er at det har tatt lang tid, sier Ellisiv Hovig, som leder etat for eiendom og samfunn i Nord-Odal kommune.

Hovig understrek­er at det ikke er ønskelig at slike situasjone­r oppstår, og hun anbefaler at man tar kontakt med kommunen før man starter på et restaureri­ngsprosjek­t.

– Lerberg har sendt inn en søk- nad som ikke kunne tas til behandling, og vi har ikke mottatt etterspurt dokumentas­jon. Blant annet manglet det søknad om utslippsti­llatelse, sier Hovig.

Imøtekomme kommunen

– Hvis jeg hadde søkt om å restaurere huset i forkant, så hadde jeg mest sannsynlig fått godkjent den søknaden. Og det merkelige er at bygget da ville sett akkurat likt ut som nå, etter at jeg har laftet ned huset og satt det opp igjen, gjort med HMS i tankene, sier Lerberg.

Han mener at Nord-Odal kommune kunne ha brukt skjønn.

– Ifølge de paragrafen­e kommunen selv refererer til, står det at sakene kan avgjøres på skjønn. Så dette er avgjort med grunnlag i hva kommunen har lyst til.

Lerberg sier at han sendte inn søknad i ettertid, slik kommunen åpnet for.

– Jeg har prøvd å imøtekomme

kommunen på mange punkter, sier huseieren.

– Må starte på nytt

Kommunens konklusjon om hva som er søknadspli­ktig, er helt riktig, mener man også i Huseiernes Landsforbu­nd.

– Han kommer i en vanskelig situasjon når han river huset. Det spiller ingen rolle om du tar huset pent fra hverandre eller slår det ned med gravemaski­n. Hvis du fjerner huset, så starter du fra null, slår advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbu­nd fast.

– Så han må søke om byggetilla­telse?

– Da måtte han starte på nytt igjen. Det han har gjort, får han tilgivelse for, men at ingen av reglene i Plan- og bygningslo­ven skal gjelde for ham, det går ikke. Kommunen har ikke anledning til å fravike reglene, sier Leisner.

 ?? BEGGE FOTO: HANS O. TORGERSEN ?? Jorg Lerberg har i fem år kjempet mot Nord-Odal kommune for å slippe å rive tømmerhuse­t fra 1800-tallet. Her står han sammen med sin kone, Sara Victoria Lerberg.
BEGGE FOTO: HANS O. TORGERSEN Jorg Lerberg har i fem år kjempet mot Nord-Odal kommune for å slippe å rive tømmerhuse­t fra 1800-tallet. Her står han sammen med sin kone, Sara Victoria Lerberg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det lille, røde tømmerhuse­t ligger rett nord for enden av innsjøen Råsen i Nord-Odal.
Det lille, røde tømmerhuse­t ligger rett nord for enden av innsjøen Råsen i Nord-Odal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway