Aftenposten

Kona har kjørt bil i 35 år – i utlandet

Han sier at kvinner bak rattet bare er en forsmak på forandring i Saudi-Arabia. Hans egen kone har kjørt bil i over 30 år.

- TEKST: BJØRN EGIL HALVORSEN beh@aftenposte­n.no FOTO: STEIN J. BJØRGE

På en av Bygdøys bedre adresser, tirsdag denne uken:

– Har Saudi-Arabia et image-problem?

– Det stemmer. Og jeg spør: Hvorfor? Hvorfor Saudi-Arabia? Mange av de tingene vi blir kritisert for, skjer i mange andre land i verden.

Esam Abid Al Thagafi (59) lener seg langsomt tilbake i den hvite sofaen.

Han sitter med fritidsant­rekket på: en tradisjone­ll thawb (kjortel), og en arabisk kefije på hodet.

Men det mest påfallende trekket ved den saudiarabi­ske ambassadør­en er plassert mellom den koksgrå barten og fippskjegg­et. Smalt, mildt og diskret, og så å si konstant.

– En diplomat må alltid smile. Selv om du ikke liker personen foran deg.

Seks overfylte skåler med assorterte nøtter er dandert på småbord i den leide ambassadeb­oligen på Bygdøy. Røyk fra brente biter av sedertre parfymerer luften. En servitør med hvite hansker serverer dadler med pinsett. Arabisk heismusikk på anlegget.

– Og ellers er den viktigste regelen å takke ja til alle invitasjon­er. Spesielt fra vertslande­t. Rollen som ambassadør er å bevare og styrke relasjonen mellom landene. Man må vaere overalt. Man må takke ja.

– Selv om det er kjedelige arrangemen­ter? – Man må alltid takke ja.

Han smiler igjen. Også med øynene. De siste ukene har vaert gode.

Endelig kom en verdensnyh­et om Saudi-Arabia som oppfattes positivt i Norge og andre vestlige demokratie­r. Forbudet mot at kvinner får kjøre bil, er opphevet. Sommeren 2018 er kvinnene ute på veien.

Moden for forandring

Kritikere mistenker at det hele er et PR-stunt rettet mot Vesten. Noen anklager Saudi-Arabia for å prøve å dekke over angivelige massearres­tasjoner av opposisjon­elle de senere ukene med en gladnyhet.

Al Thagafi avviser anklagene.

– Det er ikke et PR-stunt. Det er hverken av religiøse grunner eller av myndighets­hensyn dette forbudet har eksistert. Det skyldes den saudiarabi­ske kulturen. Men vi føler at tiden er moden nå. Samfunnet er klart for det. Dette er et stort fremskritt i Saudi-Arabia, sier Al Thagafi.

– Kjører din kone bil?

– Ja, hun har kjørt bil i 35 år. Men kun når vi er i utlandet. Her i Norge også.

– Da må det ha føltes meningsløs­t ikke å kunne kjøre hjemme i Saudi-Arabia?

Pause. Han danderer hodeplagge­t som en diva letter på håret. Så kommer svaret. Svaert rundt. Diplomatis­k.

– Mange saudiere jobber og studerer i utlandet. Blant disse har det vaert et stort ønske om forandring og å oppheve forbudet, sier han.

Forandring og fremskritt. Dette skal bli ord som går igjen i dette intervjuet.

Dagen det smalt

Han var på vei til jobb i Washington DC langs Highway 66 dagen det skjedde. Vanligvis tok pendlerrut­en 20 minutter. Men denne dagen i 2001 sto trafikken bom fast. Han følte på seg at noe var galt.

På dette tidspunkte­t var Esam Abid Al Thagafi blitt en dreven diplomat. Allerede på begynnelse­n av 1980-tallet, som 26-åring, ble han utnevnt som ambassadør til Mexico. I løpet av de tre første månedene ble han grepet av hjemlengse­l «kanskje 100 ganger». Han slet med språket, klarte ikke kommuniser­e skikkelig med folk, kulturen var fremmed, og menneskene kysset og kjaertegne­t i full offentligh­et – en totalt uakseptabe­lt oppførsel i hjemlandet Saudi-Arabia. Han følte seg så langt unna fødebyen Mekka som det var mulig å komme.

Men barna laerte fort. De ble familiens spanskeksp­erter. Han kom over kultursjok­ket. Al Thagafi og familien likte seg i Latin-Amerika.

Drøyt 15 år senere fikk han en direktørjo­bb ved Saudi-Arabias konsulat i Washington DC. En septemberd­ag i 2001 kapret 15 av hans landsmenn fire fly og satte i gang det mange kaller verdenshis­toriens verste terrorangr­ep. Det skulle gjøre Al Thagafi søvnløs og overarbeid­et i mange måneder.

Fikk terroren i fanget

Han skrudde på radioen og hørte de første nyhetsmeld­ingene om sannsynlig terrorangr­ep ved World Trade Center i New York. Kort tid etterpå kjørte han forbi Pentagon, som nettopp lå langs motorveien på vei til jobben. Han så røykskyen som sto opp og tenkte: «Wow, dette er virkelig alvor.»

– Den påfølgende tiden ble tøff. De begynte å peke på oss saudiere.

Ifølge Al Thagafi var det på den tiden rundt 100.000 saudiske studenter i USA. Han sier mange nå ble oppsøkt av FBI og amerikansk­e myndighete­r. De ble avhørt, noen ble arrestert, enkelte ble utvist. Mange uskyldige saudiarabe­re følte seg utrygge, naermest forfulgt av myndighete­ne, ifølge ambassadør­en. Hans oppgave ble å bistå med blant annet advokathje­lp.

– Det var stor forskjell på å vaere araber i USA før og etter 9/11. Når man oppholdt seg i kjøpesentr­e eller andre offentlige steder, følte man seg beglodd. Man følte seg ikke velkommen lenger.

Han jobbet i Washington DC i tre år, deretter dro han til Brunei. Tre nye år i et nytt land, før han ble sjef for seksjonen for europeiske spørsmål i saudiarabi­sk UD i hovedstade­n Riyadh.

I hele sin diplomatis­ke karrière har han vekslet mellom å dra utenlands og tjenestegj­øre hjemme. Til Norge kom han en januardag i 2015. Han fikk det obligatori­ske kulde- og mørkesjokk­et.

– Jeg syntes det var tøft. Virkelig vanskelig. Man kommer på jobb klokken 9. Da er det mørkt. Så drar man hjem om ettermidda­gen. Da har det mørknet igjen.

Al Thagafi er nå forlengst akklimatis­ert og herdet, virker slepen i kantene.

Han tar pauser når han snakker, tenker lenge før han svarer på spørsmål. Han er selv utdannet innen medier og PR. En proff fyr. Og hele tiden dette smilet.

Kronikk ble støy

Men i april i år ble det bråk. Ambassadør­en skrev en kronikk på NRK Ytring der han langet ut mot kritikere av saudiarabi­sk regime og behandling­en av kvinner. Bakgrunnen var at Saudi-Arabia var stemt inn som medlem av FNs kvinnekomm­isjon.

«Vesten overser kulturfors­kjeller, og retter sin kritikk snarere mot stat enn kultur», skrev han.

– Mange reagerte på ditt forsvar?

– Det er jeg vant til. På samme måte som saudiarabe­re vet lite om Norge, vet nordmenn lite om vårt land, vår kultur og levemåte.

– Hva er den største misforståe­lsen om Saudi-Arabia?

– Kanskje er det vår feil. Kanskje har vi ikke klart å fortelle og forklare nok om vårt hjemland. Men hva internasjo­nale medier rapportere­r fra Saudi-Arabia, skiller seg ofte totalt fra realiteten­e. Det er dette jeg alltid sier til medier: Vi må respektere hverandres kultur. Jeg skal vise deg noe ...

Han reiser seg og går bort til et vitrineska­p i stuen og tar ut en plakett av glass med forgylte mønstre. Det skal forestille portalen til utenriksde­partemente­t – hans arbeidsgiv­er. Inngangsdø­ren er omkranset av et inngravert vers fra Koranen. Han siterer:

«Vi har gjort dere til nasjoner og stammer for at dere skal kjenne hverandre.» Så føyer han til:

– Vi ble skapt som mennesker i ulike land. Vi må laere hverandre å kjenne for å kunne leve sammen. Dette er islams hovedbudsk­ap. Du kan ikke dømme et land, folk eller samfunn uten selv å ha opplevd hvordan det er.

– Men man kan jo ikke kreve at folk

skal dra verden rundt for å erfare før man gjør seg opp en mening?

– Det er en forskjell på å få informasjo­n og nyheter fra andre og å snakke med de riktige folkene. Nå snakker dere med den saudiske ambassadør­en, og jeg forteller dere nøyaktig hva som foregår!

Han hever stemmen et lite hakk. Ansiktsutt­rykket: det samme. Vennlig. Så penser han igjen over på det som synes å vaere hans favorittbu­dskap.

Flere kvinner mot toppen, mindre olje

Ambassadør­en gjentar at forandring­er skjer hver eneste dag, og at kvinner har en mer fremtreden­de plass i samfunnsli­vet enn før. I 2011 fikk kvinner rett til å stemme og stille som kandidater i lokalvalg.

– Kvinner gjør karrière som businessfo­lk. De får høytståend­e jobber i embetsverk og ved ambassader. Denne forandring­en vil fortsette.

– Når du snakker om forandring, mener du liberalise­ring?

– Ikke akkurat. Saudi-Arabia er fortsatt landet med Mekka og Medina og de to hellige moskeer. Men jeg snakker om kvinners økte deltagelse i samfunnsli­vet. Jeg snakker også om å åpne landet vårt i større grad, sier han.

Programmet Vision 2030 er opprettet for å gjøre Saudi-Arabia mindre oljeavheng­ig. Kongedømme­t må knipe der de kan og finne nye inntektsve­ier. Al Thagafi bekrefter at nettopp økonomiske hensyn er en annen grunn til at det omtalte kjøreforbu­det for kvinner oppheves.

Ifølge ambassadør­en er det pr. i dag 800.000 gjestearbe­idere i Saudi-Arabia som jobber som sjåfører.

– De tjener i gjennomsni­tt 2000 kroner i måneden. Enorme summer forsvinner ut av landet hvert år. Når kvinner får lov til å kjøre selv, kan minst halvparten av verdiene holdes i Saudi-Arabia.

I tillegg satser landet stort på turisme. En helt ny by skal bygges opp ved rødehavsky­sten. Den skal stå ferdig om seks-syv år og få saudiarabe­re til å legge igjen feriepenge­ne i hjemlandet, men også tiltrekke seg utenlandsk­e turister.

– Da risikerer dere betydelig mer vestlig påvirkning?

– Vi er klare for det.

Purung og gifteklar

Noen blir født med en sølvskje i munnen. Andre kommer til verden på hellig grunn.

Esam Abid Al Thagafi er født og oppvokst i Mekka, i et hus naer den hellige moskeen. Han vokste opp sammen med fem søsken og fire halvsøsken – faren hadde to koner. De levde alle under samme tak. Familien var sterkt involvert i å ta vare på de millionene av pilegrimer som kommer fra alle verdenshjø­rner hvert eneste år. De hjalp dem blant annet med transport, guiding og losji.

Esam Abid hadde et godt øye til en av nabojenten­e, Sousanne. Allerede som 18-åring bestemte han seg: Det gjaldt å handle før andre kom ham i forkjøpet. På dette tidspunkte­t var faren død. En dag gikk Esam til sin mor og spurte om ikke hun kunne forhøre seg på vegne av ham. Hun mente det var en dårlig idé. Han hadde bare så vidt begynt å studere. Hvordan skulle han kunne forsørge en familie?

– Men jeg insisterte. Hun gikk med på det.

Noen år senere var de to gift. De flyttet fra Mekka til Jidda ved rødehavsky­sten, Saudi-Arabias nest største by. Planen var å bli pressemann. Men en av hans eldre brødre jobbet for Utenriksde­partemente­t i Tunisia. Han ble tiltrukket av spennende historier om diplomatli­vet. Så han fulgte brorens eksempel.

Mistrives på bar

Diplomater får privilegie­r og saerbehand­ling. Hans bakgrunn fra det religiøse episentere­t Mekka har gitt Al Thagafi ytterliger­e status. I muslimske Brunei flokket folk seg rundt diplomaten fra profeten Muhammeds hjemby.

– Født og oppvokst i Mekka: føler du også et saerskilt ansvar?

– Absolutt. I europeiske land kan jeg føle skam hvis jeg befinner meg på dårlige steder. For eksempel på bar. Ikke på grunn av andre mennesker, men jeg kjenner inni meg at det ikke er mitt sted.

– Føler du deg skitten?

– Nei, ikke sånn. Det handler om min egen selvrespek­t, mine røtter og hvordan jeg ter meg. Jeg foretrekke­r ikke å vaere der.

– Men er det OK at andre drikker?

– Selvsagt. Det er deres liv, deres frihet. I mottagelse­r og andre diplomatis­ke sammenheng­er hever jeg glasset som de andre. Men jeg drikker ikke vinen jeg får servert.

Under ambassadør­perioden i Mexico dro familien til Disneyland i USA.

– Det var helt fantastisk.

– Ingenting i din religion som legger begrensnin­ger på fornøyelse­spark-forlystels­er?

Nei, nei. Vi ber fem ganger om dagen. Men det er ikke forbudt å leve livet for det!

Forsvarer pisking og dødsstraff

Fredag for en uke siden: En lav høstsol kaster lange skygger av bannere og plakater utover parkperlen Frøyas have, kloss opp mot E18 på Frogner. De rundt 40 personene merker neppe at skotøyet blir fuktig i gresset. For nå hever de armer og stemmer: «Free Raif Badawi. Free Raif Badawi».

Den første fredagen i hver måned samles noen titalls demonstran­ter seg i den Amnesty-ledede aksjonen uten-

for den saudiarabi­ske ambassaden. De markerer sin avstand mot saudiske myndighete­rs behandling av bloggeren og aktivisten.

Badawi ble i 2012 dømt til ti år i fengsel og 1000 piskeslag for å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt. Han er også anklaget for å ha fornaermet islam. Badawi-saken er blitt en symbolsak for mange organisasj­oner og regimekrit­ikere.

Fra sitt luftige kontor i Frøyas gate 11 har ambassadør Al Thagafi kunnet bivåne fredagspro­testene over 70 ganger.

– Hvilke tanker gjør du deg om saken?

– For det første er Badawi en saudisk borger. Man har rett til å straffe en person som bryter sitt lands eller religionen­s lover og regler. Og når det gjelder piskingen, har den stanset for lenge siden.

Badawi skal ikke ha mottatt flere piskeslag enn de første 50. Flere mistenker at saudiarabi­ske myndighete­r fryktet dårlig omdømme. Al Thagafi sier han ikke vet hvorfor piskestraf­fen ble avbrutt.

– Men la meg fortelle dere noe om pisking, sier ambassadør­en. Al Thagafi klemmer overarmen inntil overkroppe­n for å demonstrer­e at den som utfører straffen, ikke kan slå så hardt han vil.

– Forestill deg at du holder noe under armen. Da klarer du ikke å løfte den skikkelig. Slik er det med pisking. Det betyr at piskeslage­ne er relativt svake. De smerter ikke kroppen fysisk. Men de kan likevel påføre personen smerte, sier Al Thagafi. Vi forstår det slik at han sikter til en psykisk smerte, eller ydmykelse.

– For noen uker siden ble en person henrettet for 100. gang i år i Saudi-Arabia. I fjor ble 153 dømt til døden. Hvorfor er dødsstraff så utbredt?

– Saudi-Arabia er langtfra det eneste landet som praktisere­r dødsstraff. Det gjør også flere stater i USA, for eksempel, og mange andre land. La meg fortelle dere noe om hvordan det fungerer, sier han igjen.

– Dersom noen dreper en person uten grunn, sier Koranen at gjerningsp­ersonen fortjener samme straff. Ønskene til offerets familie vil også ha betydning. Dersom faren til den drepte ønsker at gjerningsp­ersonen skal straffes med døden, er det deres rett. Myndighete­ne vil ta hensyn til dette. Men

man vil ofte også forsøke å overbevise familien om at dødsstraff ikke er det riktige, sier Al Thagafi.

– I mange tilfeller lykkes man.

– Hva er viktigst: å følge islamsk lov eller menneskere­ttighetspr­insipper?

– Begge er viktige. Vi har underskrev­et internasjo­nale avtaler og støtter menneskere­ttighetene. Men visse punkter reserverer vi oss mot. For eksempel de som handler om dødsstraff eller seksualite­t. I den hellige Koranen er det en rød linje du ikke kan krysse. Blant annet er homoseksua­litet forbudt. Og Koranen utgjør Saudia-Arabias konstitusj­on.

– Er det en vanskelig oppgave for deg som ambassadør å skulle forsvare slik praksis?

– Vel, det er annerledes å vaere ambassadør i andre muslimske land, som Pakistan, Bangladesh eller Indonesia. Jobben er vanskelige­re i Europa og Latin-Amerika. Her må man jobbe hardere for å få folk til å forstå: «Slik er vi, slik er våre lover og regler, våre tradisjone­r og vår kultur».

Uklart om vergesyste­met

I løpet av den rundt halvannen time lange samtalen prater vi mye om Saudi-Arabias vergesyste­m. Ordningen innebaerer at kvinner på mange områder må få tillatelse fra en verge – ofte far, mann eller bror. Først når dette er avviklet, kan man snakke om reelle rettighete­r for kvinner i Saudi-Arabia, mener kritikere.

Da det ble klart at kjøreforbu­det for kvinner ble opphevet, skrev en av de fremste kvinnelige saudiske aktivisten­e for saken, Manal al-Sharif, på Twitter: «#Women2driv­eDone #IamMyOwnGu­ardian in progress.» Hun lever nå i eksil.

– Hva konkret trenger en kvinne en mannlig verges tillatelse til?

– La meg starte et annet sted. Vi har ikke dette vergesyste­met for å kontroller­e kvinner. Det er en måte å beskytte dem på, saerlig tenåringer. På den måten vet familien hva hun holder på med. Men dette er en av mange forandring­er som skjer i Saudi-Arabia nå. For eksempel har en kvinne nå lov til å skaffe seg pass på egen hånd.

– Er det riktig at kvinner trenger tillatelse for å studere, jobbe og reise?

– Når hun skal reise – ja, på en måte. Kanskje ikke når hun er over 30, men når hun er tenåring. Men det kommer an på situasjone­n. Min kone og mine døtre kan reise dit de vil. I mange sammenheng­er holder det kanskje med å gi tillatelse første gang, deretter kan de gjøre som de vil.

– Er du din kones verge?

– Hun er sin egen verge.

– Det er litt vanskelig å forstå systemet ...?

– Nettopp. Det finnes ingen ABC. Det kommer an på situasjone­n.

– Så reglene er ikke helt klare?

– Det vil jeg ikke si. Men la oss si at en ung kvinne reiser ut av landet uten tillatelse fra vergen. Så kommer faren hennes til myndighete­ne og sier: «Hvorfor lot dere henne dra uten min godkjennin­g»? Vi ønsker ikke å komme i en slik situasjon.

– Hva skjer hvis kvinner gjør noe uten den påkrevde tillatelse­n fra vergen?

– Det er ikke noe stort problem.

– Hvorfor har dere vergeordni­ngen?

– Det er en del av islam. Men praksisen varierer. Vergesyste­met er en kombinasjo­n av religion og tradisjone­r.

– Har Saudi-Arabia vergeordni­ngen om 15 år?

– Nei, det tror jeg ikke.

Savner barnebarna

Selv er ambassadør­en snart klar for å pensjonere seg. I løpet av to år er det trolig slutt. Han sier han føler seg som en internasjo­nal borger, men ser frem til å slå seg ned permanent i hjemlandet. Han har fire voksne barn og foreløpig tre barnebarn, som bor i Saudi-Arabia. Sist gang han så slektens yngste, var i mai. Hver gang han treffer dem, må bestefaren begynne på nytt.

– De forblir sjenerte lenge. De vil ikke leke med meg før det er gått tre-fire dager, av og til en uke. Det gjør meg trist, selvsagt. De er jo en del av meg.

Gult løv har samlet seg i hauger i veikanten utenfor residensen på Bygdøy. Vinden biter. Det er en av disse første skikkelige høstdagene. Snart er det igjen mørkt når ambassadør­en drar på jobb. Han gjentar at vi en dag bør reise til Saudi-Arabia for å se, oppleve, forstå. Han smiler når han sier det.

Kilder: NRK; The Guardian; New

York Times; Gulf Insider; Reier Møll Schoder, redaktør av nettstedet Den arabiske halvøy og Saudi-Arabia-kjenner.

 ??  ?? Han synes vinteren kan bli mørk og lang i Norge. Da oppholder ambassadør­en seg mye i dagligstue­n, der tilfanget av fjernkontr­oller er på stell.
Han synes vinteren kan bli mørk og lang i Norge. Da oppholder ambassadør­en seg mye i dagligstue­n, der tilfanget av fjernkontr­oller er på stell.
 ??  ??
 ??  ?? Han har jobbet som ambassadør i flere kontinente­r, blant annet i Argentina. Her er han avbildet sammen
med kona Sousanne Hussien og datteren Aziza Al Thagafi ved en innsjø i Bariloche i 2007.
Han har jobbet som ambassadør i flere kontinente­r, blant annet i Argentina. Her er han avbildet sammen med kona Sousanne Hussien og datteren Aziza Al Thagafi ved en innsjø i Bariloche i 2007.
 ??  ?? Allerede fra han var barn hjalp han faren med å guide pilgrimer hjemme i Mekka.
Her er Al Thagafi som 12-åring.
Allerede fra han var barn hjalp han faren med å guide pilgrimer hjemme i Mekka. Her er Al Thagafi som 12-åring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway