Aftenposten

En mann å følge nøye med på

-

Var det et lite stykke verdenshis­torie? Etter en partileder­debatt på østerriksk fjernsyn mandag fikk ordstyrere­n en diger blomsterbu­kett som takk for innsatsen. Den ble overrakt av en smilende HeinzChris­tian Strache, leder av det høyrepopul­istiske Frihetspar­tiet (FPÖ).

Corinna Milborn, en merittert og kritisk journalist, er på ingen måte FPÖ-vennlig. FPÖ er heller ikke spesielt vennlig. Tvert imot, partiet er blant de verste på Europas ytre høyre flanke, grunnlagt av nasjonalso­sialister og med naere bånd til landets Burschensc­haften, en slags studentfor­ening, hvorav mange bygger på noe av det samme ideologisk­e grunnlaget som nazismen gjorde.

Over hele verden utmerker slike partier seg med et aktivt fiendtlig holdning til journalist­er. Tidligere i debatten hadde Strache klaget over å bli avbrutt av Milborn. Likevel, altså, blomster og brede smil etterpå.

Det sier noe om FPÖs selvtillit etter at partiets kandidat nesten vant presidentv­alget i vinter.

Det sier noe om Østerrike.

Stengte Balkan-ruten

Frem til februar var FPÖ landets største parti. Så overtok utenriksmi­nister Sebastian Kurz det konservati­ve Folkeparti­et (ÖVP), sørget for å avslutte storkoalis­jonen med sosialdemo­kratene (SPÖ), fremtvang nyvalg og bestemte at partiet skulle markedsfør­e seg som «Liste Sebastian Kurz».

Selv om ÖVP har hatt regjerings­makt i 31 år, like lenge som Kurz har levd, selger partileder­en seg nå som forandring­ens mann, den unge og nye.

Politisk legges hovedvekte­n på å vaere like innvandrin­gskritisk som FPÖ, men med et hakk mer moderat retorikk og større troverdigh­et.

Kurz har litt å slå i bordet med: Det var han som, sammen med Ungarn og noen Balkan-land, stengte den såkalte Balkan-ruten fra Midtøsten til EU i etterkant av flyktningk­risen i 2015. Politikken gikk på tvers av gjeldende EU-politikk, men ble senere overtatt av Brussel.

Viktigst å stanse Kurz

Nå ser han ut til å lykkes igjen.

I valget i morgen ventes Kurz og hans parti å ta en klar førsteplas­s. Straches FPÖ ligger an til å bli nummer to. De to har signaliser­t at de akter å regjere sammen.

Så skulle man tro at sosialdemo­kratene fører valgkamp mot den vanhellige alliansen mellom konservati­ve og ytre høyre, men nei:

Sebastian Kurz (31) blir ny kansler i Østerrike. En av hans forgjenger­e som partileder sliter med å se den nye mannens verdigrunn­lag.

SPÖ – og sittende kansler Christian Kern – har selv antydet vilje til å samarbeide med FPÖ om regjerings­makt.

For Kern er det viktigste å hindre at hans utenriksmi­nister overtar makten. Det virker desperat, men i Østerrike opprører slikt relativt få. «Alle» vil ha streng innvandrin­gspolitikk, en ettervirkn­ing av sjokket i 2015 da svaert mange syrere strømmet inn og mange ble vaerende.

– Sivilisert orbanisme

Skepsisen til Kurz finnes derimot mange steder. På en av Wiens tradisjone­lle kafeer snakket jeg med Erhard Busek, tidligere ÖVP-leder og visekansle­r. Han berømmet partifelle­n for å ha fornyet ÖVP, men mente også at Kurz «er veldig overbevist om sin egen fortreffel­ighet».

På mitt spørsmål om hvilke verdier den nye mannen bygger på, lød svaret: «Ich erkenne seine Werte nicht». Oversatt til norsk betyr det noe slikt som at Busek ikke gjenkjenne­r Kurz’ verdier.

Armin Thurnher, redaktør for det venstrelib­erale tidsskrift­et Falter, er blant dem som har advart mot å velge en glatt, veltalende opportunis­t som kansler. Thurnher frykter at resultatet kan bli «sivilisert orbanisme». Her spiller han på regjerings­sjefen i nabolandet, Viktor Orbán, som har omdannet Ungarn til hva han selv har kalt et «illiberalt demokrati».

Sterke institusjo­ner

Jeg spurte Thurnher om han trodde Kurz ville prøve å gjøre Østerrike autoritaer­t etter ungarsk modell, altså legge domstolene under regjeringe­ns kontroll, begrense mediefrihe­ten og så videre. Redaktøren dro litt på det, men forsikret om at de østerriksk­e institusjo­nene og sivilsamfu­nnet i så fall ville motstå et slikt forsøk.

Det er i alle fall ganske klart at Østerrikes forhold til Ungarn vil bli naerere etter det ventede regjerings­skiftet. Både Kurz og Strache ønsker det.

Onsdag denne uken møttes de to til TV-debatt. Ungarn ble tema på en litt komisk måte. Som Rainer Nowak, sjefredakt­ør for avisen Die Presse sa til meg: -Tenk deg, to voksne menn satt på skjermen og konkurrert­e om hvem som hadde best kontakt med Viktor Orbán!

Jevnlige regjerings­møter

Også her handler det om noe som ikke egentlig er så kontrovers­ielt i Østerrike: Mange er for et godt forhold til Ungarn, men legger ulike ting i det. De mest reaksjonae­re ønsker å laere statsskikk av Orbán, de liberale ønsker å gi ham en kritisk, men konstrukti­v samtalepar­tner.

Keiserdømm­et Østerrike-Ungarn gikk under i første verdenskri­g, som historisk interesser­te vet.

Få vet at landene har hatt et naert forhold også i nyere tid. For rundt ti år siden, i sosialiste­n Ferenc Gyurcsánys tid som ungarsk statsminis­ter, holdt landene årlige felles regjerings­møter.

I perioden forut ble disse møtene startet i uformell form, av kansler Wolfgang Schüssel (ÖVP) og statsminis­ter Viktor Orbán, som i sin første tid ved makten var en liberal demokrat.

– Holder avstand

Den sittende østerriksk­e regjeringe­n, som altså ledes av en sosialdemo­krat, hadde planlagt å arrangere et nytt slikt møte i år, men dette ble utsatt på grunn av nyvalget.

Arnold Kammel, leder av Das Austria Institut für Europa und Sicherheit­spolitik, regnet med en mer aktiv østerriksk politikk overfor både Ungarn og Mellom-Europa for øvrig, da jeg snakket med ham.

Kammel mente likevel det ville vaere en overdrivel­se å hevde at

Kurz er en «venn» av Orbán. Østerriker­en holder da en viss politisk avstand, ifølge den fremtreden­de akademiker­en.

Men den antatte koalisjons­partneren, FPÖ, holder ikke denne avstanden. FPÖ vil gjøre det sterkt i valget. Så Sebastian Kurz’ eventuelle verdier vil uansett bli satt på prøve.

– Tenk deg, to voksne menn satt på skjermen og konkurrert­e om hvem som hadde best kontakt med Viktor Orbán!

 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Frank Rossavik
Kommentato­r åKommentar Frank Rossavik
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway