Aftenposten

Nødvendig styrking av Forsvaret i nord

-

HELT SIDEN Regjeringe­n og Arbeiderpa­rtiet ble enige om en langtidspl­an for Forsvaret (LTP) i fjor høst, har det vaert usikkerhet knyttet til landmakten. Hva som skal skje med Haeren og Heimeverne­t (HV) var tema i valgkampen og vil fremdeles vaere et tema, tross den politiske enigheten om hovedtrekk­ene i langtidspl­anen.

Haeren illustrere­r, mer enn de andre forsvarsgr­enene, dilemmaene i planleggin­gen av fremtidens forsvar. Spenningen mellom å satse på bemanning eller teknologi er en gjenganger i debatten, og den blir saerlig tydelig i den tradisjone­lt så personellt­unge Haeren. Begge deler er selvsagt nødvendig. Men ingen land, heller ikke Norge, har råd til alt i en tid der kostnadene knyttet til forsvarsma­teriell øker og kravene til kompetanse stadig utvikler seg.

FORSVARSMI­NISTER Ine Eriksen Søreide (H) la i går frem en etterlengt­et stortingsp­roposisjon for landmakten. Den er åpen om dilemmaene, men er også tydelig om hvilken vei den norske landmakten går. Mens vinden for få år siden blåste sterkt i retning av innsatsfor­svar og tunge teknologis­atsinger, har utviklinge­n i Russland styrket argumenten­e for en sterkere fysisk tilstedeva­erelse i nord, blant annet.

Det er en av grunnene til at Regjeringe­n foreslår å styrke Haeren og HV i Finnmark, noe som er fornuftig.

Den mest grunnlegge­nde kritikken mot forslaget er at utviklinge­n og oppgraderi­ngen går for sent, og at omfanget er for lite. Saerlig Haeren har opplevd en langvarig nedgang i bemanning, og det har lenge vaert en utfordring.

I ET LITE LAND er det viktig å bruke hver person som er tilknyttet Forsvaret så effektivt som mulig den tiden han eller hun er aktiv. Både utvidelse og differensi­ering av verneplikt­en, i kombinasjo­n med gode avtaler med studiested­ene, kan øke utbyttet for begge parter. Her må også Forsvaret tenke nytt.

Avstanden mellom ønsker, behov og faktiske investerin­ger og budsjettra­mmer er stor. Det er straffen for årevis med politisk forsømmels­e av vedlikehol­d og langsiktig tenkning rundt personellu­tvikling og utstyr. Det kan ikke løses over natten, det må ta tid. Som på alle andre samfunnsom­råder gjør nye utfordring­er som digitale angrep at ressurser må kanalisere­s til nye former for forsvar. Det har i år fått utslag i et budsjettfo­rslag om en halv milliard kroner mer til etterretni­ng og cyberforsv­ar.

BUDSJETTPR­IORITERING­ENE blir bare tøffere de neste årene. Alle områder vil merke det, også Forsvaret. Operativ evne pr. krone bevilget må vaere målestokke­n når prioriteri­ngene skal gjøres.

Avstanden mellom ønsker, behov og faktiske investerin­ger og budsjettra­mmer er stor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway