Aftenposten

En sentralsty­rt kirke

- Øyvind Håbrekke faglig leder, Tankesmien Skaperkraf­t

Regjeringe­ns forslag til ny kirkerefor­m sentralise­rer makten i landets største folkebeveg­else.

Kulturdepa­rtementet har nylig sendt forslag til ny lovgivning for tros- og livssynssa­mfunn ut på høring. I høringen presentere­r Regjeringe­n to alternativ­e finansieri­ngsformer for Den norske kirke.

Den ene innebaerer at den kommunale finansieri­ngen bortfaller. Det betyr at 3 milliarder kroner som i dag forvaltes lokalt, overføres til Kirkemøtet og Kirkens sentralfor­valtning i Oslo.

Det er overrasken­de at Regjeringe­n i det hele tatt har tenkt en slik tanke, langt mer oppsiktsve­kkende at de faktisk sender forslaget ut på høring.

Det andre forslaget innebaerer at man videreføre­r dagens ordning med lokal og statlig finansieri­ng.

Regjeringe­n tar imidlertid to sentralise­rende grep som endrer maktforhol­dene også med dette alternativ­et.

For det første svekkes lokalkirke­n ved at de kirkelige fellesråde­ne ikke lenger skal vaere lovfestede organer.

De kirkelige fellesråde­ne er kommunens samarbeids­partner og sørger i dag for at sognene har profesjone­ll forvaltnin­g av økonomi, kirkebygg og arbeidsgiv­eransvar. Parallelt med at Kirkemøtet og Kirkerådet har fått gradvis større betydning har kirkelige fellesråd som sognets eget organ styrket lokalkirke­n slik at sognene til en viss grad har kunnet balansere sentralmak­ten. Lovforslag­et gjør den eksisteren­de ubalansen enda større til sentralkir­kelige organers fordel.

Kirkelig fellesråd som det ene av sognets to organer, fjernes altså fra loven. Det andre sentralise­ringsgrepe­t består i at Regjeringe­n tømmer menighetsr­ådet som det gjenvaeren­de lokalkirke­lige organet for lovpålagte oppgaver.

Hvem skal definere disse? Det skal Kirkemøtet gjøre. Resultatet er en sentralsty­rt kirke der en voksende sentraladm­inistrasjo­n i Oslo får stadig større makt.

Departemen­tet slår fast det som alle i teorien er enige om: Sognet er Kirkens grunnenhet med økonomisk og rettslig selvstendi­g status. Men det blir ikke de 1200 sognene, men Kirkemøtet som nå avgjør hvilke organer som skal ha hvilken myndighet. Og der er sognene ikke represente­rt.

Ethvert statsviten­skapelig eller organisasj­onsfaglig resonnemen­t om dette må lede til en konsekvens: sentralise­ring av makt.

Kirken er til stede i hele landet og er sammen med idretten vår største folkebeveg­else. Kirke og prest i hver bygd er kanskje vår eldste infrastruk­tur.

Som i alle store organisasj­oner er maktkamp en viktig side ved Kirkens indre liv. Kulturdepa­rtementets forslag er et kraftig grep til fordel for sentralmak­ten og presteskap­et. Det er bemerkelse­sverdig at norske medier unnlater å dekke makt i landets største folkebeveg­else.

Den nye, moderniser­te Grunnloven slår fast at Stortinget skal fastsette Kirkens ordning. Det er sterke historiske grunner for det. Forslaget begrunnes med at staten skal overlate makt til Kirken. Realiteten er at staten bruker sin makt til å utmanøvrer­e lokalkirke­lige demokratis­ke organer.

Artikkelfo­rfatteren har for tiden, uavhengig av artikkelen, oppdrag for Kirkelig fellesråd i Trondheim.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway