Aftenposten

Norske barn blir de første i Europa som screenes for immunsvikt

- TINE DOMMERUD LENE SKOGSTRØM

Screeninge­n av nyfødte i Norge utvides med to nye sykdommer. Det ble klart etter at forskrifte­n ble vedtatt i statsråd i dag.

Immunsvikt­sykdommene som blir innlemmet i screeninge­n, kan føre til alvorlig helseskade eller død i løpet av første leveår. Dersom de oppdages tidlig og behandling­en kommer raskt i gang, kan barnet bli friskt.

Tobias Reinhardts­en fra Vennesla ble ved en tilfeldigh­et screenet 17. februar 2016 fordi han deltok i et prøveprosj­ekt. Det reddet livet hans. Foreldrene Nina Endresen og Stig Reinhardts­en valgte å stå frem med hans historie i Amagasinet.

– Dette er det beste som kunne skje. Jeg får tårer i øynene når jeg tenker på at alle barn skal få den samme muligheten, sier Nina Endresen.

– Dette er fantastisk­e nyheter, sier lederen av prøveprosj­ektet ved Nyfødtscre­eningen på Oslo universite­tssykehus, OUS, overlege Asbjørg Stray-Pedersen.

– Det pågår flere pilotprosj­ekter i mange europeiske land, men vi vil bli først når vi går i gang med dette fra 1. januar. Og vår måte å gjøre dette på gir svaert få falske positive svar på prøvene.

Hun sender en takk til alle mødrene på de seks sykehusene som deltok i prøveprosj­ektet.

– De har bidratt til å få til de gode resultaten­e fra prøveprosj­ektet, slik at screeninge­n kan foregå på en trygg måte.

Høie: – Hindrer dødsfall og skade

– Jeg er veldig glad for at nyfødtscre­eningen utvides med disse sykdommene. Dette vil gjøre det mulig å hindre alvorlig helseskade og dødsfall blant små barn, og spare foreldre for sorg og smerte, sier helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie.

Utvidelsen av nyfødtscre­eningen blir gjort ved endringer i forskrifte­n om genetiske masseunder­søkelse av nyfødte. De regionale helseforet­akene har plikt til å tilby screening av alle nyfødte. Det kreves noe praktisk forberedel­se før utvidelsen kan starte opp. Endringene trer derfor i kraft 1. januar 2018.

– Dette har vaert viktig for meg. Gjennoms screeninge­ne kan vi ikke bare oppdage, men det fantastisk­e er at vi kan gi en behandling som gjør at barnet blir frisk. Alternativ­et er alvorlig sykdom og tidlig død.

– Hvordan fikk dere det til så raskt?

– Det har vaert et sterkt engasjemen­t i fagmiljøen­e og blant enkeltpers­oner som Erik W. Andersen. Aftenposte­ns artikler har vist tydelig hva screeninge­n betyr, og løftet frem disse sakene, sier Høie.

Erik W. Andersen mistet selv to sønner i SCID og har i mange år kjempet for å få til en nasjonal screening i Norge, sammen med Norsk immunsvikt­forening.

– Dette vil redde mange liv og spare barn og foreldre for store lidelser. Nå spretter jeg champagnen, sier han.

 ??  ?? Bent Høie berømmer Erik Andersen (bildet) for hans iherdige innsats for å få på plass screening som avdekker en dødelig immunsvikt hos spedbarn. Aftenposte­n fortalte om Tobias, som sitter på fanget 2. juni i år. Han var den første som ble reddet i...
Bent Høie berømmer Erik Andersen (bildet) for hans iherdige innsats for å få på plass screening som avdekker en dødelig immunsvikt hos spedbarn. Aftenposte­n fortalte om Tobias, som sitter på fanget 2. juni i år. Han var den første som ble reddet i...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway