Aftenposten

Frykter for hele fastlegeor­dningen

- TINE DOMMERUD

Legeforeni­ngen frykter at pasienter i flere kommuner ikke får sin egen fastlege i løpet av de neste fem årene..

Alle innbyggere har rett til egen fastlege. Men Legeforeni­ngens president, Marit Hermansen, frykter at folk ikke får den helsehjelp­en de skal ha i fremtiden. Hun viser til at mange kommuner allerede i dag sliter med å rekruttere leger.

– Vi etterlyser rekrutteri­ngstiltak i statsbudsj­ettet. Fastlegeor­dningen har vaert en suksess, men med den manglende politiske satsingen frykter vi at oppslutnin­gen blant befolkning­en vil gå ned, sier Hermansen.

– Dessuten vet vi at alderssamm­ensetninge­n endrer seg. En av fire fastleger er 60 år eller eldre. Om fem år står vi i fare for at mange av dem har trappet ned eller gått av med pensjon, sier hun.

Legeforeni­ngen hadde håpet at Regjeringe­n satte av midler til rekrutteri­ngssatsing.

– Hvor mange fastleger mangler?

– Det er vanskelig å si, for i dag er det mange kommuner som fyller opp med vikarer. Inntil videre er folk fornøyd med fastlegeor­dningen. Men hvis kontinuite­ten glipper, frykter vi at oppslutnin­gen om ordningen går ned, tror Marit Hermansen.

Førsteaman­uensis Geir Godager ved Avdeling for helseledel­se og helseøkono­mi, Universite­tet i Oslo (UiO), fastslår i Dagens Medisin at andelen fastleger som er over 60 år, utgjør hele 24 prosent.

– Det er faktisk en høyere andel enn for pasientene, hvor 22 prosent av fastlegepa­sientene er 60 år eller mer.

55 millioner til primaerhel­seteam

Regjeringe­n foreslår å bevilge 55 millioner kroner til et pilotprosj­ekt med primaerhel­seteam.

Primaerhel­setjeneste­n er stort sett den helsetjene­sten som skjer utenom sykehus.

Pasientene skal betale samme egenandel som i dag. Piloten med primaerhel­seteam starter våren 2018 og vil vare i tre år. Seks kommuner med tilsammen 80 fastleger skal delta.

– Ved å legge til rette for mer teamarbeid og nye arbeidsmåt­er kan vi utnytte ressursene i helseog omsorgstje­nesten bedre. Fastlegen får flere å dele oppgavene med, og pasientene vil få et bedre og mer koordinert tilbud, sier helseminis­ter Bent Høie.

Legeforeni­ngen tror ikke dette vil løse problemet.

Marit Hermansen sier en pilotering av primaerhel­seteam er positivt, men tror ikke modellen vil bøte på den store utfordring­en kommunene står overfor – nemlig rekrutteri­ngen av fastleger.

– Her må det en egen rekrutteri­ngssatsing på plass, sier Hermansen.

– Tar signalene på alvor

Statssekre­taer Frode G. Hestnes (Frp) er ikke enig med Legeforeni­ngen i at primaerhel­setjeneste­n nedpriorit­eres og mener at rekrutteri­ngen til fastlegeor­dningen de senere årene har vaert høyere enn befolkning­sveksten skulle tilsi.

– Men vi tar samtidig signalene om rekrutteri­ngsutfordr­inger på alvor, sier Hestnes..

– Regjeringe­n er opptatt av at trenden fra tidligere år fortsetter. For i tillegg til at fastlegene skal få flere kolleger med annen fagbakgrun­n å samarbeide med, slik det nå prøves ut i primaerhel­seteamene, er det også behov for flere fastleger i tiden som kommer. Hvis mange forsvinner ut på grunn av alder, må antallet nyrekrutte­ringer økes tilsvarend­e, sier han.

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX ?? Legeforeni­ngens president Marit Hermansen er redd folk ikke får den helsehjelp­en de skal ha i fremtiden.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX Legeforeni­ngens president Marit Hermansen er redd folk ikke får den helsehjelp­en de skal ha i fremtiden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway