Aftenposten

Går glipp av billigere barnehage

- SOLVEIG RUUD

Regjeringe­n skriver selv at «søknadspro­sessen er krevende».

I neste års statsbudsj­ett foreslår Regjeringe­n at maksprisen for en barnehagep­lass settes opp med 180 kroner til 2910 kroner. Det er 110 kroner mer enn prisstigni­ngen.

Statsminis­ter Erna Solberg forsvarer økt makspris med at Regjeringe­n har innført ordninger som fører til at lavtlønned­e enten kan få gratis kjernetid eller redusert foreldrebe­taling. Men ifølge statsbudsj­ettet går tusenvis av barn glipp av tilbudene.

– Regjeringe­n har merket seg at det er faerre barn som bruker tilbudet, enn de som har rett til det, sies det i budsjettet som røper følgende:

7000 tre-, fire- og femåringer, som i 2016 kunne fått 20 timers gratis kjernetid i barnehage, bruker ikke ordningen.

17.000 barn som hadde krav på å få barnehaget­ilbud til redusert pris i 2016, benyttet seg ikke av tilbudet.

Ifølge Utdannings­direktorat­et kan det vaere stor overlapp mellom tallene. De kan altså ikke summeres.

Direktorat­et opplyser også at det i begge gruppene kan vaere barn med rett til redusert betaling eller gratis kjernetid som ikke går i barnehage, og barn som betaler for mye for den plassen de har.

Regjeringe­ns egen forklaring på hvorfor mange går glipp av tilbudet er enten at foreldrene ikke kjenner til tilbudet eller at og hvordan man søker. Noen kommuner har kun digitale løsninger som fordrer en del datakunnsk­aper for å kunne laste opp for eksempel selvangive­lsen.

Får hjelp og informasjo­n

Asker kommune er en av dem som ber foreldre laste opp vedlegg digitalt.

– Ja, det må de. Vi har lagt opp til det, sier rådgiver Marit Aaby. Hun legger imidlertid til at de som sliter med dette, kan få hjelp til utfylling enten på barnehagek­ontoret, på servicetor­get eller i barnehagen­e.

I nabokommun­en Baerum finnes skjemaet digitalt, men må printes ut og fylles ut for hånd.

– Årsaken er at det må legges ved dokumentas­jon, sier Anne Berit Borgen ved barnehagek­ontoret. Hun gir uttrykk for at det gis god informasjo­n om ordningene både på nettet og i barnehagen­e i hennes kommune.

Regjeringe­n følger utviklinge­n

Ifølge Kunnskapsd­epartement­ets budsjett vil departemen­tet følge med på utviklinge­n i bruken av tilbudene.

Politisk rådgiver Hannah Atic (H) i kunnskapsd­epartement­et skriver følgende i en e-post til Aftenposte­n.

– Vi har rapporter som viser at mangel på informasjo­n og problemer i selve søkeproses­sen kan hindre at familier benytter ordningene. Dette gjelder saerlig familier med innvandrer­bakgrunn. Regjeringe­n foreslår derfor for 2018 å innføre en tilskuddso­rdning som gjør at kommuner med saerlige utfordring­er i rekrutteri­ngen av minoritets­språklige barn, kan drive aktivt informasjo­ns- og rekrutteri­ngsarbeid overfor disse familiene.

 ??  ??
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Noen av dem som kunne fått et rimelig tilbud, benytter seg ikke av barnehage. Andre betaler for mye for det tilbudet de har.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Noen av dem som kunne fått et rimelig tilbud, benytter seg ikke av barnehage. Andre betaler for mye for det tilbudet de har.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway