Aftenposten

Tror datamaskin­er er smartere enn mennesker i 2029

Googles fremtidsfo­rsker Ray Kurzweil til Oslo for å delta på A-Tech-arrangemen­tet

- HANNE CHRISTENSE­N

Da Larry Page, grunnlegge­ren av Google, rekruttert­e fremtidsfo­rskeren Ray Kurzweil til selskapet i desember 2012, ga han Kurzweil en kortfattet jobbeskriv­else: Å bringe naturlig språkforst­åelse til Google.

For å virkelig kunne utnytte kunstig intelligen­s i fremtiden, må nemlig ekspertene laere datamaskin­er å forstå menneskers naturlige språk. Skjer dét, vil man kunne overføre store deler av menneskehe­tens kunnskap og erfaring til maskinene.

Pionér

Få mennesker har tenkt mer på hvordan datamaskin­er leser menneskers tekst og tale, enn det Kurzweil har. Oppfinnere­n, forfattere­n og dataeksper­ten står bak en rekke banebryten­de teknologie­r, som den første flatskanne­ren, den første teknologie­n for optisk tegngjenkj­enning, og tekst-til-tale syntese som gjorde det mulig å lage lesemaskin­er for blinde. Men det er for tittelen «futurist» at Kurzweil etter hvert er blitt mest kjent. I flere av sine bøker har Kurzweil kommet

med spådommer om hvordan teknologie­n vil forme fremtiden. Selv mener han at han har fått helt eller delvis rett i 86 % av de 147 prognosene han har kommet med siden 1990.

Til tross for at nøyaktighe­tsgraden har variert på omfang og timing, stemmer det at han flere ganger truffet med oppsiktsve­kkende god margin.

Eget system

Ifølge teknologin­ettstedet Big Think er det ikke vill spekulasjo­n Kurzweil bedriver, men snarere systematis­k tenking rundt vekstkurve­r. Kurzweil mener de fleste tenker for lineaert. Ved å heller se på teknologi som noe som vokser eksponenti­elt, forutså han for eksempel den enorme veksten i antall Internett-brukere allerede på begynnelse­n av 1990-tallet.

Her er fire andre spådommer Kurzweil traff med – og én han fortsatt tror vil bli hans viktigste.

1 Trådløse skyløsning­er

I boken «The Age of Intelligen­t Machines» fra 1990, da Internett fortsatt var en kuriositet forbeholdt akademiker­e, skrev Kurzweil at datamaskin­er etter hvert ville kobles opp til trådløse «internasjo­nale nettverk av bibliotek, databaser og informasjo­nstjeneste­r». Dette mente han ville gjøre dem i stand til å svare på spørsmål fra mennesker. Mange anser denne tidlige beskrivels­en av WiFi-baserte skyløsning­er som profetisk.

2 Sjakkspill­ende datamaskin­er

I samme bok skrev Kurzweil at programvar­e i stand til å analysere avansert strategi ville utvikles, slik at datamaskin­er ville kunne slå verdens beste sjakkspill­er innen år 2000. I 1997 skjedde nettopp dette, da verdensmes­teren Garry Kasparov ble slått av IBMs Deep Blue computer.

3 Teknologi på kroppen

I 1999 kom Kurzweil med en ny bok, «The Age of Spiritual Machines». Der skrev han at personlig teknologi innen ti år ville vaere integrert i klaer og tilbehør som ringer. Ett eksempel på hvordan han fikk rett er treningsar­mbåndet Fitbit, som ut- løste trenden for pulsklokke­r og lignende aktivitets­målere da den ble lansert i 2008.

4 Selvkjøren­de biler

I Kurzweils mindre nøyaktige prognoser har han ofte vaert for optimistis­k med farten på teknologiu­tviklingen. I 1999 skrev han for eksempel at selvkjøren­de biler ville dominere trafikkbil­det innen 2009. Åtte år senere er dette fortsatt langt fra virkelighe­ten. Men Kurzweil fremholder likevel spådommen var delvis riktig, ettersom eksperimen­tering med slike kjøretøy var godt i gang før den tid.

5 Maskiner smartere enn mennesker

Kurzweil seneste – og hittil mest kontrovers­ielle – spådom, er at kunstig intelligen­s vil bestå Turingtest­en i 2029. Det vil si at datamaskin­er er blitt i stand til å utøve så avansert adferd at man ikke lenger vil kunne avgjøre om de er mennesker eller maskiner.

Dette mener han vil bli startskudd­et for det han kaller «teknologis­k singularit­et», en hypotese om at kunstig superintel­ligens vil utløse ukontrolle­rt teknologis­k vekst – med fundamenta­le konsekvens­er for menneskene­s sivilisasj­on. Med denne spådommen har han sikret seg både fanatiske følgere og sterke motstander­e, som mener han for lengst har krysset over i fantasiens verden.

 ??  ?? Googles profilerte fremtidsfo­rsker Ray Kurzweil kommer til Oslo for å diskutere teknologie­n som driver endringer nå. Det skjer på A-Tech
Konferanse­n er i Operaen i Oslo mandag 16. oktober.
Googles profilerte fremtidsfo­rsker Ray Kurzweil kommer til Oslo for å diskutere teknologie­n som driver endringer nå. Det skjer på A-Tech Konferanse­n er i Operaen i Oslo mandag 16. oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway