Aftenposten

Folk flest får ingen skattelett­e

- SIGURD BJØRNESTAD

Det store skattekutt­et kommer på overskudd i bedriftene. Det blir også lavere formuesska­tt på aksje.

I sum blir skattekutt­ene mindre enn gjennomsni­ttet for de fire siste årene. Regjeringe­n foreslår lettelser som i sum er 3 milliarder kroner netto i 2018.

Bedrifter og aksjonaere­r er vinnerne. Folk flest får økt moms på kino og transport.

De viktigste forslagene er:

Personer får ikke lettelser i skatten på inntekt. I sum kommer personlige skattytere ut i null i endret inntektssk­att.

Skatten på netto inntekt blir satt ned fra 24 til 23 prosent, men nesten alt dette henter finansmini­ster Siv Jensen inn igjen ved å øke den såkalte trinnskatt­en på brutto inntekt for personer.

Formuesska­tten blir kuttet med 765 millioner kroner ved at rabatten for såkalt arbeidende kapital blir økt fra 10 til 20 prosent.

Bunnfradra­get i formuesska­tten blir ikke endret, noe som isolert sett er en skjerpelse når kroneverdi­en av formuene stiger fra i fjor til i år.

Skatten på overskudd i bedrifter blir satt ned fra 24 til 23 prosent, unntatt for finansbedr­ifter. Dette er en lettelse på 2,7 milliarder kroner.

Den lave momssatsen på 10 prosent blir økt til 12 prosent. Det øker momsinntek­ten med 675 millioner kroner. Økningen vi ramme persontran­sport og kinobesøk, blant annet. Ellers er avgiftsend­ringene små. Det som blir gitt av lettelser for personer tilfaller folk med høye bruttoinnt­ekter.

For personer med bruttoinnt­ekter mellom 200.000 kroner og 750.000 kroner blir skattekutt­et i gjennomsni­tt 300–400 kroner.

Knapt 250.000 skattytere med bruttoinnt­ekter over 1 mill. kroner får i gjennomsni­tt 1700 kroner i skattelett­else.

I gjennomsni­tt for alle skattyter over 17 år betyr dette 400 kroner i skattekutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway