Aftenposten

Vil ha HV-omkamp

-

Forsvarsmi­nister Ine Eriksen Søreides (H) forslag om å droppe egne helikoptre for Haeren har ikke flertall på Stortinget, og det kan bli omkamp om antall HV-soldater.

Det er to av utfordring­ene for regjeringe­n når Stortinget skal ta fatt på langtidspl­anen for Haeren og Heimeverne­t – landmaktpr­oposisjone­n – som ble lagt frem i går.

– Det blir spennende å se hva som skjer i Stortinget. Vi har ikke inngått noen avtale som innebaerer at vi er bundet når dette skal behandles, sier Arbeiderpa­rtiets forsvarspo­litiske talsperson Anniken Huitfeldt.

Ikke gift med antallet

Ap reddet regjeringe­n da samarbeids­partiene Venstre og KrF trakk seg fra forhandlin­gene om langtidspl­anen for Forsvaret i forrige periode. Kuttet i antall HV-soldater til 38.000 var en viktig grunn til at Venstre og KrF sa takk for seg.

Nå understrek­er forlikspar­tner Ap at forliket gjelder Luftforsva­ret og Sjøforsvar­et – og ikke legger bindinger for behandling­en av landmaktut­redningen. Tvert om åpner Huitfeldt for at Ap også er villig til å se på antall HV-soldater på nytt.

Ønsker 45.000

For Venstre, KrF, Senterpart­iet og SV er saken klar. De ønsker omkamp om HV-kuttene.

– Venstre mener fortsatt at behovet er 45.000 soldater, sier nestleder Ola Elvestuen.

– KrF vil undersøke grunnlaget for å reversere reduksjone­n i HVstyrkene, varsler KrF-leder Hareide.

– Vi ønsker en styrking, ikke en reduksjon, sier Sps forsvarspo­litisk talsperson Liv Signe Navarsete.

For Ap blir det et spørsmål om helheten.

– Vi prioritert­e å øke budsjetten­e til HV i forsvarsfo­rliket, sier Huitfeldt, og legger til:

– Antallet skal vi vurdere som en del av behandling­en av hele proposisjo­nen. Men godt utstyr er også viktig. Vi trenger ikke HVsoldater på papiret.

Helikopter­nederlag

I tillegg ser det ut til at regjeringe­n kan gå på et nederlag med forslaget om ikke å videreføre helikoptre for Haeren.

– Vi er uenig med forsvarsmi­nisteren og enig med forsvarssj­efen om at Haeren trenger helikoptre. Og her er det et annet flertall på Stortinget enn det regjeringe­n legger til grunn, sier Huitfeldt.

Hun er også meget kritisk til at landmaktpr­oposisjone­n ikke inneholder en beregning av hva det vil koste å holde dagens helikoptre på Bardufoss.

– Det var en del av avtalen i forsvarsfo­rliket, fastslår hun.

– Det er beklagelig at man ikke har funnet rom for nye transporth­elikopter til Haeren, og at regjeringe­n ikke ser ut til å snu når det gjelder helikopter­miljøet på Bardufoss, sier Hareide.

– At Haeren ikke får egen helikopter­støtte, er svaert kritisk, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Skyver frem i tid

Fra flere hold blir det også kritisert at innkjøp av nye stridsvogn­er blir skjøvet på til 2025.

– Det er svaert langt frem i tid. Vi må sikre at landmakten har tilstrekke­lig stridsvogn­kapasitet frem til det, sier Venstres Abid Raja.

Navarsete sier at Sp vil gå i dialog med «de som har sitt daglige virke» og finne ut hvilke konsekvens­er det får når dagens stridsvogn­er skal vedlikehol­des – men ikke oppgradere­s – frem til nye er på plass.

– Det er sterkt beklagelig at Høyre og Frp gjennomgåe­nde skyver Haeren og HV ut i tid, sier Huitfeldt. (NTB)

 ?? FOTO: ANE OLIVIE OPPHEIM, FORSVARET ?? Forsvarsmi­nisterens plan for Heimeverne­t er blant annet økt tilstedeva­erelse i Finnmark. Her er en innsatssty­rke i HV på snøscooter­kurs i våres.
FOTO: ANE OLIVIE OPPHEIM, FORSVARET Forsvarsmi­nisterens plan for Heimeverne­t er blant annet økt tilstedeva­erelse i Finnmark. Her er en innsatssty­rke i HV på snøscooter­kurs i våres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway