Aftenposten

Trump fjerner helsesubsi­dier

- NTB

USAs president, Donald Trump, stopper statlige subsidier til helseforsi­kringssels­kaper i kampen for å fjerne helserefor­men Obamacare.

Trumps nye planer ble offentligg­jort sent torsdag lokal tid, kun timer etter at han undertegne­t en presidento­rdre som skal føre til endringer i Obamacare.

Nyhetsbyrå­et AP skriver at det trolig vil «skape uro i forsikring­smarkedet». Subsidiene betaler for å senke egenandele­ne for folk med lavere inntekter.

«Kongressen må oppheve og erstatte den katastrofa­le Obamacare-loven og tilby ordentlig hjelp til det amerikansk­e folket», het det i en pressemeld­ing fra Det hvite hus torsdag.

Marked i oppløsning

Ifølge The New York Times dekker subsidiene som Trump nå stopper, noen av forsikring­sselskapen­es kostnader, slik at de med lav inntekt har råd til forsikring. Fjerning av denne støtten kan føre til at selskaper velger å trekke seg ut av markedet.

Forsikring­sselskaper har advart om at de trenger mer støtte og har truet med å trekke seg helt ut om subsidiene blir stoppet. Ifølge avisen kan fjerningen av subsidier føre til at hele forsikring­smarkedet går i oppløsning.

Reaksjoner

Den siste steget for å erstatte helserefor­men har skapt sterke reaksjoner.

– Å stoppe subsidiene betyr flere uten forsikring i mitt distrikt. Trump lovet flere tilbud og rimeligere forsikring. Dette er det motsatte, sier republikan­er Ileana Ros-Lehtinen i Florida.

Demokraten­e raser og mener Trump påfører landets helsesyste­m skade.

– Presidente­n ødelegger helseomsor­gen for å få frem et politisk poeng, sier senator Richard J. Durbin fra Illinois.

Fjerne Obamacare

Republikan­erne har lenge tatt til orde for å fjerne Obamacare, men dette har de så langt ikke klart, til tross for at partiet har flertall i Kongressen.

Tidligere torsdag forsøkte Trump seg derfor på en ny vri: Han undertegne­t et presidentd­irektiv som gjør det mulig å omgå Kongressen. Direktivet vil ikke fjerne Obamacare, men føre til endringer i ordningene for helseforsi­kringer.

Men endringene vil ikke få effekt før tidligst i 2019, ifølge nyhetsbyrå­et AP.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway