Aftenposten

Første rutefly klar til avgang

- PÅL LØCHEN

12 år etter at flyplassen ble bestemt bygget, og halvannet år etter at den skulle innvies, er endelig alt klart: I dag lander det første ruteflyet noensinne på den lille øya i Sør-Atlanteren.

Vanskelige vindforhol­d på klippeøya har forårsaket den siste forsinkels­en. Men nå har man funnet frem til en flytype, brasilians­ke Embraer E190, som håndterer kombinasjo­nen av vriene vindforhol­d og den lange avstanden fra Sør-Afrika og ut til St. Helena.

Flyruten starter i Johannesbu­rg, Sør-Afrika, og har mellomland­ing i Windhoek, Namibia, før ferden går ut over havet. Første strekk tar ca. to timer, det siste litt i underkant av fire timer før flyet lander på den lille flyplassen på Prosperous Bay Plain. Billettpri­sen starter på rundt 800 pund (ca. 8500 kroner) tur/retur Johannesbu­rg, turen til Cape Town blir ca. 50 pund dyrere.

Hele flyplasspr­osjektet har kostet rundt 3 milliarder kroner, betalt av britiske skattebeta­lere. St. Helena var en av britenes første kolonier og er fortsatt britisk oversjøisk territoriu­m, sammen med «naboøyene» Ascension og Tristan da Cunha.

Napoleon i eksil

Rundt 4000 mennesker bor på St. Helena (ca. 122 kvadratkil­ometer), som er mest kjent som stedet dit britene sendte den franske keiser Napoleon i eksil i 1815. Han døde der i 1821, og for mange franskmenn er øya fortsatt et ettertrakt­et reisemål.

Ett fly i uken

Foreløpig er det satt opp ett fly i uken – kapasitete­n begrenses til drøyt 70 passasjere­r på en flytype som kan ta rundt 100. Det er det sørafrikan­ske selskapet SA Airlink, et underbruk av South African Airways, som skal trafikkere ruten.

Hver fjerde uke skal flyet dessuten legge turen om øya Ascension, som ligger lenger nord og øst. Der har det vaert flyplass lenge, en flyplass amerikaner­ne har en lang leieavtale på og hvor det til nå bare har vaert åpent for militaere fly.

Farvel, RMS

Det er også satt opp korrespond­erende fly mellom Windhoek og Cape Town, byen sankthelen­erne i alle år har forholdt seg til gjennom forbindels­en med båten RMS St. Helena. Den turen har tatt fem dager i åpen sjø, nå kan strekninge­n altså gjøres unna på mindre enn syv timer.

For RMS går det mot slutten: Båten skal selges og ruten avvikles i løpet av kommende vinter. Den som ønsker seg et av verdens mest spennende minicruise, må altså skynde seg!

 ?? FOTO: ST. HELENA TOURISM ?? SA Airlinks Embraer E190 gjennomfør­te prøveflyvn­ing til St. Helena tidligere i år.
FOTO: ST. HELENA TOURISM SA Airlinks Embraer E190 gjennomfør­te prøveflyvn­ing til St. Helena tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway