Aftenposten

Klare til handelssam­taler med britene

-

Stats- og regjerings­sjefene i EU ventes neste uke å sparke i gang interne forberedel­ser til fase to av brexit-forhandlin­gene med Storbritan­nia.

Det fremgår av et utkast til slutterkla­ering fra EU-toppmøtet i Brussel denne uken.

Stats- og regjerings­sjefene inviterer EUs ministerrå­d og EUs sjefforhan­dler Michel Barnier til å «starte interne forbereden­de diskusjone­r» om fase to av forhandlin­gene, heter det i utkastet, som NTB har fått tilgang til.

Overgangso­rdninger

Fase to vil si forhandlin­ger om overgangso­rdninger og rammene for en fremtidig handelsavt­ale mellom EU og Storbritan­nia.

Storbritan­nia ønsker å komme i gang med slike forhandlin­ger så raskt som mulig, men EU har så langt sagt nei. Beskjeden fra EU er at det først må gjøres tilstrekke­lige fremskritt i fase én, som kun omfatter diskusjone­r om vilkårene for selve skilsmisse­n.

De viktigste spørsmålen­e i fase én er rettighete­ne til EU-borgere i Storbritan­nia og briter i EU, hvor mye penger Storbritan­nia skal spytte inn i EUs pengekasse, og hvilke regler som skal gjelde langs grensen til Nord-Irland.

Femte forhandlin­gsrunde ble avsluttet torsdag ettermidda­g. Barnier sa da at det var gjort fremskritt, men ikke store nok fremskritt til å gå videre til fase to.

Det er ventet at saken vil bli tatt opp til vurdering på nytt på neste EU-toppmøte i desember. (NTB)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway