Aftenposten

Han ble kåret til verdens beste fotballspi­ller. Nå leder George Weah presidentv­alget i Liberia.

- NICHOLAS BERGH

– Jeg har alltid visst han ville gå den veien, sier Steinar Nilsen om sin gamle lagkamerat i AC Milan.

Høsten 1997 var en mildt sagt spennende tid i livet til Steinar Nilsen. Han ble solgt fra Tromsø til selveste AC Milan. Da han troppet opp til første treningsda­g med verdensstj­ernene, ble han tildelt skapet ved siden av George Weah. Han hadde to år tidligere blitt kåret til verdens beste fotballspi­ller.

– Vi fant tonen og fikk en god latter sammen, forteller Nilsen.

Ikke overrasket

Det var en stor overgang for Nilsen. Men Weahs sprudlende og inkluderen­de personligh­et hjalp.

Nilsen oppfattet Weah som en ledertype. Dermed er han ikke overrasket over at den gamle kompisen nå dukker opp i nyhetssend­inger igjen. Weah (nå 51) stiller nemlig til presidentv­alg i hjemlandet Liberia. Ifølge valgkommis­jonen i landet leder fotballiko­net i 14 av 15 fylker når litt under halvparten av stemmene er talt opp. Dermed har Weah gode sjanser til å bli tidenes første som har kunnet kalle seg verdens beste fotballspi­ller og statsleder.

– Jeg har alltid visst at det er den veien han ville gå. Han har vaert en forretning­smann og alltid veldig politisk engasjert, sier Nilsen, som følger spent med på utfallet av valget.

George Weah, som tilhører partiet «Congress for Democratic Change», stilte først i presidentv­alget i 2005, men tapte den gangen mot Ellen Johnson Sirleaf – Afrikas første kvinnelige statsleder. Da han annonserte sitt kandidatur i april 2016, lovet han å øke landets budsjett, jobbe mot harmoni mellom ulike religiøse grupper og satse på yrkesoppla­ering.

Weahs valg av Jewel Howard-Taylor, krigsherre­n Charles Taylors ekskone, som visepresid­entkandida­t har imidlertid vaert omstridt.

Liberia er nummer 177 av de 188 landene på FNs utviklings­indeks. Borgerkrig­en rundt årtusenski­ftet, som tok 250.000 menneskeli­v, preger fortsatt landet, i tillegg til en ebolaepide­mi som tok 5000 liv. At dette er den første fredelige maktoverdr­agelsen siden 1944, gir imidlertid grunn til optimisme. Likevel er det liten tvil om at Weah jakter en utfordrend­e jobb.

– Jeg føler at det er mitt kall å tjene landet mitt, på grunn av kjaerlighe­ten til landet mitt og kjaerlighe­ten til folket, sa Weah til BBC i september.

– Jeg kom fra slummen, og vandret gatene i Monrovia (hovedstade­n, journ.anm.), men i dag er jeg historisk. Jeg scoret et av de beste målene noensinne, sa fotballege­nden, med henvisning til solopresta­sjonen mot Verona i 2016, da han løp over hele banen før han scoret.

Dro sammen på ferie

Steinar Nilsen ble solgt videre til Napoli i 1998, der han ble en viktigere brikke i laget. Men han rakk å bli godt kjent med Weah. I påsken 1998 inviterte Weah Nilsen med på en ferietur i Paris.

– Det er det som kjennetegn­er George. Han er en veldig raus person, en fabelaktig type. Jeg har bare lovord om ham og måten han opptrer på. Han var ekstremt populaer i Milan, forteller Nilsen, som selv jobber som daglig leder i Tromsø Taxi.

– Virket han å vaere opptatt av politikk i Milan-dagene?

 ?? FOTO: KNUT SNARE ??
FOTO: KNUT SNARE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway