Aftenposten

Her kan du sove bakrattet

Først kjøpte Johannes Einemo (33) hotell på impuls. Nå vil han gjøre Laerdal til et reisemål for bilnerder.

- tekst Paal Kvamme Laerdal, Sogn og Fjordane

– Alle aerverdige hoteller må ha en aerverdig hotellbil. Jeg måtte bare ha den, gliser Johannes Einemo og nikker mot en speilblank Luksus-Mercedes. Det er en 1972-modell, lang versjon. Perfekt for gjester som vil se Laerdal med et glass champagne i baksetet, sier Einemo entusiasti­sk.

Så viser han vei opp den lille trappen og inn i det 137 år gamle hotellet han nylig kjøpte på impuls.

Einemo er ikke helt som andre hotelldire­ktører. Mannen har fullstendi­g bildilla, han har 60–70 ulike biler på rulleblade­t og tenker på italienske sportsbile­r fra han står opp til han legger seg.

Impulshand­ling

At bilnerden skulle bli hotelleier i hjembygden, var ikke nøye gjennomten­kt. Fetteren og hans samboer eide et gammelt hotell i Laerdal, men de drev bare kafeen og puben. Da de ville selge hotellet, trillet ordene «jeg kjøper det!» ut av Einemo.

– Hele hotellkjøp­et var en impulshand­ling. Men hvor ofte får du mulighet til å kjøpe et så praktfullt bygg som dette, i en slik gate?

Einemos samboer ble noe skeptisk da han ringte hjem og fortalte om hotellplan­ene. Men snart la paret ut sitt eget hjem for salg – på Facebook – og tok inn på hotell. Nå har de kort vei til jobb om morgenen. – I sommer har vi hatt puben og kafeen åpen, med stappfullt hus fra morgen til kveld, sier Einemo tilfreds.

Tvangssolg­t etter ølregning

Laerdalsør­en Hotel ble bygget i 1880 og ligger på selveste Kongevegen, som var den første hest-og-kjerre-vennlige veien mellom øst og vest.

– Det var et hotell for rike engelske lakselorde­r. Men i underetasj­en var det en illegal pub der bygdefolke­t kunne få drikke, sier Einemo.

Det var ikke bare gjestene som klarte å pådra seg en solid hodepine. I år 1900 klarte ikke eierne å betale en nokså drøy ølregning, så hotellet gikk på tvangssalg, og fikk navnet Kvammes Hotel.

Under annen verdenskri­g brukte tyskerne hotellet til sine offiserer. Etter krigen ble norske nazisympat­isører internert her i påvente av rettsoppgj­øret. Så ble det igjen normal hotelldrif­t på Kvammes Hotel, frem til siste gjest sjekket ut i 1979.

For å markere den nye gløden har Einemo og samboeren tatt tilbake det opprinneli­ge navnet. Atter en gang skal tilreisend­e snorke, flørte, krangle og forsove seg til frokosten på Laerdalsør­en Hotel.

Eller diskutere forgassere i Småsnurren, en pub med vegger preget av bildilla.

Verdens største minibar

Badene i underetasj­en er flunkende nye, ellers har resten av hotellet et knirk av gamle dager. De fem gjesteromm­ene ligger i andre etasje, med tømmervegg­er, plankegulv og luftig takhøyde. Og lydisoleri­ng anno 1880, noe som kan bli interessan­t for gjestene som får rommet rett over puben.

– Du kan bare glemme å få sove der når det er folk nede i puben, sier Einemo på syngende sognemål. Men han har planene klare for rommet, som huset Sogn og Fjordanes første vannkloset­t (det originale dorullhold­eren henger fremdeles på veggen).

- Tanken er å lage en luke i gulvet, og skru fast et bronseskil­t med «verdens største minibar». Da kan du ringe ned og bestille

 ??  ??
 ?? FOTO: NORSK TEKNISK MUSEUM ?? Norges første bilturist, Petrus Beduin, kjørte fra Kristiania til Laerdal i 1901.
FOTO: NORSK TEKNISK MUSEUM Norges første bilturist, Petrus Beduin, kjørte fra Kristiania til Laerdal i 1901.
 ?? ALLE FOTO: PAAL KVAMME ?? – Jeg er jo hotelldire­ktør. Da må jeg ha direktørbi­l, sier Johannes Einemo. Selv en Mercedes-Benz fra 1972 blir moderne foran et sveitserby­gg fra 1880.
ALLE FOTO: PAAL KVAMME – Jeg er jo hotelldire­ktør. Da må jeg ha direktørbi­l, sier Johannes Einemo. Selv en Mercedes-Benz fra 1972 blir moderne foran et sveitserby­gg fra 1880.
 ??  ?? Lamborghin­i Murciélago er litt av en kontrast til et hotell fra 1880.
Lamborghin­i Murciélago er litt av en kontrast til et hotell fra 1880.
 ??  ?? Nå er navnet Laerdalsør­en Hotel tilbake på veggen.
Nå er navnet Laerdalsør­en Hotel tilbake på veggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway