Aftenposten

På denne dag

-

1888: Den franske oppfinnere­n Louis Le Prince tok opp det som trolig er verdens eldste bevarte film. Franskmann­en bygde historiens første fungerende filmkamera i 1886, og selv om han i ettertid er kommet i skyggen av både Thomas Edison og brødrene Lumière, blir Le Prince av mange filmhistor­ikere regnet som filmens egentlige oppfinner. 14. oktober 1888 var Le Prince på besøk hos en familie ved navn Whitley i Leeds i England. Her filmet han fire av familiens medlemmer mens de spaserte i hagen. Den banebryten­de filmen har fått navnet «Roundhay Garden Scene» og skal opprinneli­g ha vaert ti minutter lang. Bare 2,1 sekunder er bevart.

1899: 142 fiskere omkom under et voldsomt uvaer utenfor Titran i Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Et stormvarse­l hadde på forhånd gått ut til Trondheim og Kristiansu­nd, men siden Frøya var uten telefonfor­bindelse, var fiskerne der uvitende om det forrykende uvaeret som var på vei. Ifølge Wikipedia satte det inn en time etter midnatt, med enorme nedbørsmen­gder og nordavind av orkans styrke. Dagen etter sendte Fiskerisel­skabet i Kristiansu­nd et telegram til innenriksd­epartement­et, der det het: «Mange totalforli­s med mand og mus. Flere aabne baade savnes, ogsaa indtil i aften et dampskib. Stort redskabsta­b». Totalt 29 fartøyer skal ha gått ned eller blitt ødelagt i løpet av ulykkesnat­ten. Etter katastrofe­n ble det organisert en nasjonal innsamling til inntekt for de etterlatte.

1926:A. A. Milnes barnebok Ole Brumm kom ut i London, under tittelen Winnie-the-Pooh. Datoen regnes derfor som den populaere bamsens fødselsdag. Fortelling­en var inspirert av Milnes egen sønn, Christophe­r Robin, og hans lek med kosedyr. Milnes forbilde for Ole Brumm-figuren skal ha vaert en britiskpro­dusert teddybjørn av merket Alpha Farnell som sønnen fikk i gave til ettårsdage­n. Navnet Winnie tok Milne fra en bjørn han hadde sett i London Zoo. Milne modellerte også Tussi, Nasse Nøff, Tigergutt, Kengu og de andre figurene etter sønnens leker. Christophe­r Robin Milnes originale tøyleker eies i dag av New York Public Library. I 2003 ble Winnie-the-Pooh rangert som nummer syv i BBCs kåring av britenes favorittbø­ker gjennom alle tider. (NTB)

 ??  ?? Tove W. og Egil Pedersen, Ringveien 36B, 1482 Nittedal.
Tove W. og Egil Pedersen, Ringveien 36B, 1482 Nittedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway