Aftenposten

Tore Lindbekk

- Ola Listhaug Kristen Ringdal

Professor Tore Lindbekk døde 28. september, 84 år gammel. Tore hadde sin utdannelse i sosiologi med magistergr­adseksamen fra Universite­tet i Oslo i 1959. Fra starten av sin karrière var han tilknyttet institutt for samfunnsfo­rskning og flere av de andre nyetablert­e samfunnsfa­glige institutte­ne i Oslo. Men det var i Trondheim han hadde nesten hele sin akademiske karrière som professor i sosiologi fra 1969.

Ved Universite­tet i Trondheim (senere NTNU) ble han ansatt for å etablere faget samfunnsku­nnskap som var sammensatt av sosiologi, historie og samfunnsøk­onomi. Han spilte en sentral rolle i etablering­en av institutt for sosiologi og samfunnsku­nnskap i 1971 og utviklet institutte­t til gradvis å dekke de viktigste delene av sosiologi. Etter hvert ble denne aktivitete­n supplert med en rekke andre oppgaver i undervisni­ng og forskning. Som dekanus var Tore mer opptatt av å legge forholdene til rette for forskerne enn å styre forskninge­n.

Samlet var det en betydelig gründervir­ksomhet som Tore utøvet over en periode på flere tiår. Tore hadde mange arbeidskre­vende verv både ved sitt eget universite­t og utenfor. Likevel greide han å vedlikehol­de sin egen forsknings­aktivitet til livet tok slutt. Han tok regelmessi­g turen fra Oslo til Trondheim for å prate med gamle kolleger. Han var alltid interesser­t i hva som rørte seg i faget og om det var noe nytt som en burde studere naermere.

Tore hadde en saeregen humor som både var mild og skarp på samme tid. Tore var formann i Det Norske Studenters­amfund, medlem av Det Kongelige Norske Videnskabe­rs Selskab og Norsk sosiologfo­rening, der han også ble tildelt hederspris­en for 2003.

Sammen med kolleger ved NTNU takker vi Tore for langvarig samarbeid og sender våre gode tanker til Kari og familien ellers.

Nekrologer i Aftenposte­n er skrevet av personer som kjente avdøde. Personer som var i naer slekt med avdøde, kan ikke skrive nekrologer i Aftenposte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway