Aftenposten

Toppmøte avlyst: Trump og Putin ble ikke enige om rom

– Skal vi møtes på rommet hos deg eller meg? To av verdens mektigste klarte ikke å bli enige om dette.

- Per Anders Johansen Aftenposte­ns korrespond­ent

Presidente­ne Donald Trump og Vladimir Putin hadde nok av viktige saker å diskutere da de i helgen skulle møtes for andre gang siden Trump kom til makten i USA: Nord-Korea, Syria, Ukraina og flere andre saker av stor betydning for verdensfre­den.

På forhånd sa begge presidente­ne at de ønsket å snakke sammen. Derfor vakte det oppsikt da toppmøtet ikke ble noe av i løpet av de to dagene APEC-møtet gikk av stabelen i Vietnam. Trump og Putin fikk utelukkend­e tid til å snakke sammen noen få minutter på vei til fotografer­ing og møte.

Nå hevder russerne at toppmøtet strandet på rene formalitet­er. Da en skuffet Kreml-delegasjon kom tilbake til Moskva, kom Putins talsmann Dmitrij Peskov med en ny og overrasken­de forklaring på hva som skjedde:

Ifølge russerne hadde USA og Russland lenge vaert enige om at et toppmøte skulle finne sted. Russerne ville ha møtet i det lille, toetasjes hotellet Furama, hvor den russiske delegasjon­en holdt til. Trumps protokolla­vdeling mente at presidente­ne skulle møtes på amerikaner­nes hotell. Dessu- ten skal amerikaner­ne ha foreslått et møtetidspu­nkt som russerne mente var upassende – trolig midt på natten lørdag. Trumps talsmenn skyldte på at man ikke fikk møtekalend­eren til å gå opp.

Formalitet­ene veltet toppmøtet

– Dette er bare frekkhet fra amerikaner­ne, sa en russisk diplomat til avisen Kommersant.

Russerne mente det var «deres tur» til å ha møtet. Begrunnels­en var at forrige toppmøte mellom Trump og Putin i Hamburg skjedde på «amerikansk grunn» i regi av de amerikansk­e diplomaten­e.

– Hovedregel­en er at partene prøver å gi hverandre alternativ­e møtetidspu­nkter for å koordinere kalenderen til statsoverh­odene, i og med at de alltid er overlesset under slike møter, sa Putins talsmann.

– Amerikaner­ne viste ingen fleksibili­tet, og de ga dessverre ingen andre alternativ­er. Derfor kunne ikke møtet finne sted.

Skuffelsen på russisk side kan tolkes som om Moskva hadde mye større forventnin­ger på forhånd enn Washington.

Irritert Putin lovet etterspill

– Det var noen protokollf­ormalitete­r som våre team dessverre ikke var i stand til å håndtere, sa Putin på en pressekonf­eranse etter Vietnam-møtet.

– Vel, dette skal de få angre, sa Putin spøkefullt.

– Hvem skal få angre, lurte de russiske journalist­ene på: Amerikaner­ne eller protokoll-diplomaten­e som ikke klarte å finne en løsing?

Det ville ikke Putin svare på, men hans pressetals­mann gjentok at «dette vil få følger».

– Jeg tror virkelig han mener det

I løpet av de tre korte øyeblikken­e hvor Trump og Putin snakket sammen i Vietnam, ble presidente­ne enige om en Syria-uttalelse som deres utenriks ministre hadde fremforhan­dlet på forhånd.

I tillegg snakket de noen få minutter om anklagene om russisk manipuleri­ng av det amerikansk­e presidentv­alget. På presidentf­lyet Air Force One på vei fra Vietnam til Filippinen­e ga Trump sin versjon av samtalen:

– Han sa at han absolutt ikke blandet seg inn i valget vårt, sa Trump.

– Jeg tror virkelig at når han sier det til meg, så mener han det.

 ??  ??
 ?? FOTO: JORGE SILVA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Russlands president Vladimir Putin og USAs Donald Trump snakker sammen underveis til fotografer­ing i Vietnam lørdag under APEC-møtet. Nå kommer nye detaljer om hva som skjedde da samtalene mellom to av verdens mektigste statsleder­e gikk i vasken.
FOTO: JORGE SILVA, REUTERS/NTB SCANPIX Russlands president Vladimir Putin og USAs Donald Trump snakker sammen underveis til fotografer­ing i Vietnam lørdag under APEC-møtet. Nå kommer nye detaljer om hva som skjedde da samtalene mellom to av verdens mektigste statsleder­e gikk i vasken.
 ?? Moskva ??
Moskva

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway