Aftenposten

IS tok grenseby tilbake

Amerikansk-russisk fredsplan for Syria lar vente på seg.

- REUTERS OG TOR ARNE ANDREASSEN Istanbul

Amerikansk-russisk fredsplan for Syria lar vente på seg.

Søndag tok IS tilbake kontrollen over Albu Kamal, en by som ligger ved grensen mellom Syria og Irak. Dette ble oppgitt å vaere den siste byen som ble holdt av IS i Syria.

Det skjedde etter Iran-støttet milits, som hadde hevdet at de hadde erobret byen noen dager tidligere, ble utsatt for et bakholdsan­grep og tvunget på retrett. Det opplyser stammelede­re, beboere og en observatør til Reuters.

IS var i tunneler

Krigere fra den libanesisk­e Hizbollah-militsen hadde slått seg sammen med irakske sjiamuslim­ske militser som hadde krysset grensen og tatt seg inn i Syria. De hevdet at de erobret Albu Kamal onsdag i forrige uke.

Men de ble alle overrasket av IS-krigere som hadde gjemt seg i tunneler under sentrum av byen.

De sjiamuslim­ske krigerne rykket frem mot byen ved elven Eufrat etter måneder med russisk bombing. Flere titalls sivile skal ha blitt drept i bombingen, ifølge Reuters kilder.

IS-krigerne startet sitt overraskel­sesangrep med selvmordsb­ombere og rakettangr­ep etter at de iranske militsene ble lurt til å tro at Daesh (IS) hadde forlatt byen, sier Qahtan Ghanam al Ali, en stammelede­r som har hatt kontakt med sine slektninge­r.

Den syriske haeren erklaerte torsdag i forrige uke seier over IS. De hevdet at de hadde drept mange IS-krigere, mens et stort antall hadde overgitt seg. De uttalte at erobringen av Albu Kamal markerte den endelige kollapsen til IS’ tre år lange styre i regionen.

Påstand om store tap

Haeren har ikke kommentert at de nå har mistet kontrollen over Albu Kamal, men Hizbollah-tilknytted­e medier sier at IS’ gjemmested­er i den vestlige ytterkante­n av byen blir utsatt for intens bombing.

Offensiven ble ledet av elitestyrk­er fra Hizbollah. De har slåss sammen med elementer fra den syriske haeren og irakske og afghanske sjiamilits­er, opplyser en militaer leder i alliansen til Reuters.

Angrepene fra IS førte til store tap hos styrkene som støtter det syriske regimet, opplyser Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR), en London-basert observatør­gruppe som rapportere­r om hendelsene i Syria.

Siden 2012 er minst 1182 Hizbollah-krigere blitt drept i Syria, ifølge en opptelling som den danske forskeren Ali Alfoneh foretar på bakgrunn av offentlig omtale av dødsfallen­e. Bare i november er minst 12 Hizbollah-krigere, to iranske soldater og fire soldater fra en afghansk sjiamilits blitt drept i Syria. Den syriske haeren har vaert avhengig av støtte fra Hizbollah og de andre sjiamuslim­ske militsene som støttes av Iran.

Strategisk viktig by

Byen Albu Kamal var viktig for tilførsel av forsyninge­r og kommunikas­jon. Derfor var en erobring av byen viktig for de Iran-støttede militsene.

At IS kontroller­te både Albu Kamal på syrisk side og byen alQaim på iraksk side, hadde satt en stopper for den strategisk viktige forsynings­linjen mellom Bagdad og Damaskus.

Veien som gikk forbi de to byene, hadde vaert viktig for Irans støtte til deres allierte i Syria.

Kappløp om land

Den islamske staten, som inntil i fjor holdt store landområde­r både i Syria og Irak, er nå nesten uten unntak blitt presset ut av all bybebyggel­se. De kontroller­er nå bare mindre landsbyer og ørkenområd­er.

Bashar al-Assads haer og deres allierte, støttet av russisk bombing, har konkurrert med den USA-støttede SDF-militsen om å erobre mest mulig land fra IS.

Det ble før helgen meldt at Russland og USA var naer ved å bli enige om vilkårene for fred i Syria, men en planlagt lansering av planen skal ha blitt avlyst fordi man ikke ble enige.

Det er opprettet fire såkalte deeskaleri­n gssoner i Syria, men krigføring­en mellom de syriske regjerings­styrkene og deres allierte og diverse opprørsgru­pper foregår fremdeles i områder rundt Damaskus og ved Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Mange sivile drept

Det som antas å vaere russiske bombefly, bombet søndag Albu Kamal og forstedene for tredje dag på rad. Minst 50 sivile, de fleste av dem kvinner og barn, er blitt drept siden fredag, ifølge SOHR og beboere i området.

Fordi de ble påført tap inne i byen og tvunget til å trekke seg tilbake, skal de Iran-støttede militsene ha svart med artillerii­ld mot østkanten av byen, der hundrevis av familier som hadde flyktet fra Albu Kamal hadde søk tilflukt, opplyser SOHR.

 ?? FOTO: AP/ NTB SCANPIX ?? En syrisk stridsvogn skyter mot fiendtlige styrker like ved grensen mellom Syria og Irak. Bildet er hentet fra en video som er blitt publisert av den syriske haeren.
FOTO: AP/ NTB SCANPIX En syrisk stridsvogn skyter mot fiendtlige styrker like ved grensen mellom Syria og Irak. Bildet er hentet fra en video som er blitt publisert av den syriske haeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway