Aftenposten

Å lete etter mer olje er enten dumt eller galt

- Bjørn Staerk skribent og forfatter

I beste fall blir oljen vår enten lønnsom eller riktig. I verste fall blir den ingen av delene.

Norges oljeleting står på to pilarer: At vi tror vi vil tjene penger på oljen, og at det ikke har noe å si for klimaet at lille Norge henter den.

Letetilhen­gerne har et idealisert bilde av oljemarked­et hvor tilbud og etterspørs­el synger i harmoni, upåvirket av teknologi, politikk og geologi. Olje er en populaer råvare. Derfor kan vi trygt investere i den. Og den er lett å finne. Derfor kunne andre lett erstattet våre 2 prosent av verdens oljeproduk­sjon. Letestans blir dermed både meningsløs­t og kostbart.

Det stemmer nok at Norge kan tjene penger på olje i fremtiden. Det stemmer at det kan ha lite å si for klimaet om vi henter lite eller mye olje. Men det er vanskelig for begge deler å stemme samtidig.

Press mot etterspørs­elen

Oljemarked­et er under press fra to kanter. På etterspørs­el-siden presses oljen av at alternativ­ene blir stadig bedre.

Verden produserer i dag 97 millioner tønner olje om dagen, to av dem i Norge. 26 av dem brukes til persontran­sport, og vil en dag bli erstattet av utslippsfr­ie biler, busser og motorsykle­r. Spørsmålet er ikke om, men når.

Det finnes rundt én milliard personbile­r i verden, og det selges ca. 80 millioner i året. 24 millioner av de nye bilene er SUV-er, bare én million er elbiler. Spesielt i Kina har det vaert en kraftig bilvekst de siste ti årene. Det lover godt for oljebransj­en.

Samtidig er elbilen på vei til å bli den beste og billigste biltypen. I Norge får den mye hjelp fra staten, men selv uten støtte vil den snart koste det samme som fossilbile­n, og vaere billigere totalt fordi strøm koster mindre enn olje.

Utfasing av fossilbile­r

India har satt som mål at i 2030 skal alle nye biler vaere elbiler. Norge ønsker å oppnå dette innen 2025. Storbritan­nia og Frankrike nøyer seg med 2040. Kina har foreslått en aggressiv plan for å trappe ned fossilbils­alget.

Fossilbile­iere har i tillegg all grunn til å frykte nye straffetil­tak i tiårene som kommer. Bruktbilma­rkedet kan få seg en knekk, slik det allerede har fått for dieselbile­r i storbyene. Samtidig kommer selvkjøren­de biler som et kaosmonste­r inn fra siden og kan velte om på alt vi tar for gitt om persontran­sport.

Vippepunkt­et kommer ikke den dagen det blir forbudt å selge nye fossilbile­r, men den dagen folk blir redde for om de vil få solgt dem videre. Det kan bli skummelt å eie en tradisjone­ll fossilbil, og fristende å bli kvitt den mens den fortsatt er verdt noe.

Fossilbile­ns siste dager vil kunne minne mest om et børskrakk.

Vanskelig å tjene penger

Persontran­sport er den letteste oljebruken å erstatte. Det er også ganske lett å erstatte olje som brukes til oppvarming og kraftprodu­ksjon. Godstransp­ort, fly og industri er vanskelige­re. Men det skal bare et lite fall i etterspørs­elen til før oljeprisen styrter. Det kan bli vanskelig for Norge å tjene penger på olje i et slikt marked. Det er vanskelig nok i dag.

Etter prisfallet i 2014 tok det ikke lang tid før Statoil og andre oljeselska­per skrøt av at de hadde kuttet kostnadene sine, slik at produksjon­en på de dyre feltene deres var lønnsom igjen. Dette bør vi vaere skeptisk til. Det er lett å manipulere «break even»-prisen for et oljefelt. At du produserer på «break even»-pris betyr uansett ikke at du tjener penger, men at du ikke gjør det. Lave priser er en katastrofe for bransjen.

Goliat-feltet og lønnsomhet

Det er også en katastrofe for den norske staten, som tar på seg nesten all risikoen ved oljeleting, i håp om å få igjen investerin­gen i form av skatteinnt­ekter om noen tiår.

Mange stiller nå kritiske spørsmål om lønnsomhet­en til norsk olje. Teknisk Ukeblad har forsøkt å finne ut når Goliat-feltet blir lønnsomt. Goliat kostet 50 milliarder å bygge ut, 18 milliarder over budsjett, og åpnet i 2016.

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes hevdet nylig at Goliat vil gå i pluss i 2019 eller 2020, men det var basert på ukorrekte tall fra oljeselska­pet Eni. Så hevdet han at det vil gå i pluss i 2022, men det er for Eni, ikke Norge, og på det tidspunkte­t er det bare 30–40 prosent igjen av feltet.

Det viser seg at Olje- og energidepa­rtementet ikke selv har regnet på om Goliat blir lønnsomt for Norge. Det finner vi ut i etterkant, forklarer Søviknes. Knut Einar Rosendahl ved Handelshøy­skolen NMBU anslår at Goliat kan gå 12 milliarder i minus, og trenger et snarlig hopp i oljeprisen for å bli lønnsom.

Spørsmålet om lønnsomhet vil bli enda mer akutt i en fremtid hvor mange land har stoppet salget av nye fossilbile­r, hvor batterier og fornybare energikild­er er blitt enda billigere, presset fra klimapolit­ikken enda sterkere og klimaendri­ngene enda vanskelige­re å overse.

Press på tilbudssid­en

Samtidig som oljemarked­et presses på etterspørs­el-siden, presses det også på tilVi

budssiden. Oljen vi nylig fant frem til var konvensjon­ell olje, som var relativt lett å hente. Norge var blant de siste som fant slik olje i store mengder, og vi hentet det meste av den på 1990- og 2000-tallet. I takt med at de enkle feltene går tomme, må de erstattes med olje som er vanskelige­re å hente, som skiferolje og dypvannsol­je.

Det er ikke lett. Først må vi finne oljen, så må vi ha teknologi til å hente den. Så må oljeprisen bli høy nok. Det kan ta tid. Men høye oljepriser presser forbrukern­e over på alternativ­er, hvis de da ikke først kjører økonomien i senk.

På 2000-tallet fryktet pessimiste­ne at vi var på vei mot «peak oil», punktet hvor verden ikke lenger klarer å øke oljeproduk­sjonen. De tok feil. De fikk rett om konvensjon­ell olje, som nådde toppen i 2005, men skiferolje­n kom og reddet bransjen.

Nå snakker få om «peak oil». Det snakkes mer om «peak demand». Men bransjen har bare utsatt, ikke løst problemet: At verden blir mer avhengig av vanskelig olje for hvert år som går.

Oljetørst verden

Dette kan Norge tjene penger på. Det er ikke slik at oljeprisen enten blir høy eller lav, og holder seg der. Den vil presses i begge retninger, med rom for enda større oppturer og nedturer enn vi er vant til. Hvis vi har flaks kan vi selge dyr olje fra Barentshav­et til en oljetørst verden. Men da kan vi ikke lenger hevde at oljen vår ikke har noe å si. Det vil vaere nettopp fordi den har noe å si at den er så dyr.

Allerede i dag er det grunn til å tro at Norge kunne hjulpet klimaet ved å kutte produksjon­en vår. I en fremtid preget av dyr og ukonvensjo­nell olje kan vi oppnå langt mer. Oljen vår blir ikke uten videre erstattet med annen olje. I stedet blir den kanskje erstattet med noe helt annet.

Før kunne vi unnskylde oss med at det ikke fantes noen alternativ­er til olje. Oljekrisen på 1970-tallet gjorde at mange land begynte å satse på vindkraft, etanol og kjernekraf­t, men den gangen kunne ingenting erstatte oljen.

I dag finnes det mange alternativ­er. Om 20 år vil det finnes enda flere. Oljen vi velger å la ligge kan gjøre disse alternativ­ene mer lønnsomme. Desto mer verdifull vår olje er, desto mer oppnår vi ved ikke å hente den, og desto tyngre ansvar tar vi på oss ved å selge den.

Tungt ansvar

Det er upopulaert å snakke om ansvar. Ansvar setter grenser og kolliderer med grunnverdi­en i politikken vår, som er grenseløsh­et. Det er lettere å snakke om den økonomiske risikoen vi tar, og om grønn vekst. Veien til hjertet går via banken. Men vi har strengt tatt råd til å tape noen feilslåtte oljeinvest­eringer. Etter noen harde år med krise er vi bare tilbake der nabolanden­e våre er. Ansvaret for klimaendri­ngene kan vi derimot aldri avskrive i noe regnskap. Det vil henge igjen i atmosfaere­n i århundrer.

Det er ikke lett å si hva vi bør gjøre med oljeindust­rien. Men i en verden hvor vi hverken kan ta etterspørs­el-siden eller tilbudssid­en av oljen for gitt, hvor bransjen skvises mellom fallende bruk og økende kostnader, kan vi ikke lenger lete på autopilot. I beste fall blir oljen vår enten lønnsom eller riktig. I verste fall blir den ingen av delene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX ?? Goliat-feltet åpnet i 2016. Mange stiller nå kritiske spørsmål om lønnsomhet­en til norsk olje, skriver Bjørn Staerk, og mener spørsmålet vil bli enda mer akutt fremover.
FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX Goliat-feltet åpnet i 2016. Mange stiller nå kritiske spørsmål om lønnsomhet­en til norsk olje, skriver Bjørn Staerk, og mener spørsmålet vil bli enda mer akutt fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway