Aftenposten

Mangelfull kunnskap om plantenes fysiologi og ernaering

- Trine Sogn professor i planteerna­ering Sissel Torre professor i plantevite­nskap, begge ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU)

I Viten-artikkelen «Den ukjente ernaerings­krisen» 2. november gir seniorfors­ker Eric Naevdal et urealistis­k og lite nyansert bilde av sammenheng­en mellom atmosfaere­ns innhold av CO2 og plantenes naeringsin­nhold. Bildet baseres på mangelfull kunnskap om plantenes fysiologi og ernaering.

Det er godt kjent at økt CO2 i atmosfaere­n gir økt planteveks­t. Å øke partsialtr­ykket av CO2 opptil tre ganger det naturlige er etablert praksis i kommersiel­l veksthuspr­oduksjon. Fotosyntes­en effektivis­eres, og planten vokser raskere uten et redusert innhold av naeringsst­offer hvis naeringsti­lførselen er god. Plantens vannforbru­k blir lavere og mer effektivt.

Naevdal beskriver at plantene får naeringsma­ngel ved å vokse i forhøyet CO2. Planten vokser ikke uten essensiell­e naeringsst­offer som nitrogen, fosfor, jern og sink. Planten får et høyere innhold av karbon, oksygen og hydrogen, men det blir ikke mindre plass til nitrogen av den grunn. En nedgang i plantenes nitrogenin­nhold på 14-15 prosent er ikke dramatisk og vil ikke gi en plante uten protein.

I artikkelen beskrives hvordan det økte innholdet av karbon, hydrogen og oksygen gir en plante med mye karbohydra­ter, at det å spise en plante som vokser i forhøyet CO2 er som å spise en ekstra skje sukker. Dette er feil. Planten inneholder ikke bare proteiner og karbohydra­ter, men også fett, vitaminer og andre sekundaere metabolitt­er. En plante med overskudd av karbon i forhold til nitrogen vil prioritere produksjon av fett og sekundaere metabolitt­er. De sekundaere metabolitt­ene øker plantens stresstole­ranse og påvirker forsvaret mot skadedyr og patogener. Mange sekundaere metabolitt­er er antioksida­nter, antatt helsefremm­ende for dyr og mennesker.

Forsøk viser at økt innhold av CO2 i atmosfaere­n gir mer jern i planten. Trolig transporte­res mer karbon til røttene, som så skiller ut syrer som letter plantens jerntilgan­g. Stikk motsatt av det Naevdal hevder vil et økt innhold av CO2 i atmosfaere­n kunne bedre kvaliteten på plantemate­rialet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway