Aftenposten

Velkommen til bålkaffe i lavvoen

- Johan Vasara ordfører i Kautokeino kommune og regionråds­leder i Ávjovárri urfolksreg­ion

Regionrefo­rmen er opplest og vedtatt – Troms og Finnmark blir til én region. Nå er det på tide å begrave stridsøksa og komme videre i debatten. Det gjelder saerlig oss i Finnmark.

Tar vi ikke del i diskusjone­n om mulighetsr­ommet som ligger i etablering­en av den nye storregion­en, kan vi like gjerne grave oss ned i snøen.

Som ordfører og regionlede­r for kommunene Kautokeino og Karasjok i Ávjovárri urfolksreg­ion, et område som utgjør nesten en tredjedel av Finnmark, ønsker jeg å appellere til dere som heretter skal represente­re det som i areal utgjør nesten en femtedel av landet. La meg kalle det for Region Arktis.

I tillegg til å bli 43 kommuner og 241.781 innbyggere spredt utover et areal på 74.495 kvadratkil­ometer får Region Arktis også et ansvar for å ta hensyn til store og markante samiske områder. Dette ansvaret bør ikke reduseres til kun å omhandle en og annen søkerbaser­t ordning under kapittelet språk- og kultur, men også tilrettele­gging for infrastruk­tur, naeringsut­vikling og aktivitet i disse områdene.

Bedre bakkekonta­kt

Fylkes- og regionalpo­litikken har et stort potensial i å styrke sin legitimite­t i de kjernesami­ske områdene. Min påstand er at fremoverle­nte infrastruk­turtiltak, spenstige innspill for naeringsut­vikling og en desentrali­sering av forvaltnin­gsoppgaver til de kjernesami­ske områdene, ville tilført den offentlige regionalpo­litikken bakkekonta­kt hos den samiske befolkning­en.

Altså tillit og en følelse av at dette er noe som er til for oss alle.

Min erfaring er at både riks- og fylkespoli­tikere kvier seg for å omtale de kjernesami­ske områdene, mye på grunn av usikkerhet­en som knytter seg til andre samfunnsfo­rhold, et annet språk og det at alle disse 15.000 – 20.000 kvadratkil­ometerne generelt er ukjent terreng for Hansen og Olsen.

Gode diskusjone­r i lavvoen

La meg derfor legge igjen en invitasjon inn til lavvoen for en varm kopp med bålkaffe. Regionen - alle vi - er tjent med er at den blir en region for alle som bor her, også den samiske befolkning­en. Da pleier det å funke med en kaffekopp til å begynne med.

Mens milliarden­e sitter løst i sør, ofte takket vaere omforente fellespros­jekt med store og folkerike regioner bak seg, har fylkespoli­tikken i nord en lei tendens til å redusere spennende, regionale utviklings­prosjekter til en debatt om å vaere «for eller mot den eller dem».

Vestfylket mot østfylket. Kyst mot innland.

I Finnmark har vi i flere tiår revet hverandre i stykker med disse konstruksj­onene, debattform­er som jeg antar ikke er helt ukjent for folk i Troms heller.

I alle tilfeller byr den nye storregion­en på en lenge etterlengt­et mulighet til å starte med blanke ark, der vi kan løfte blikket, se regionen som helhet og sammen spille hverandre gode. I det store bildet er vi tross alt alle i samme båt.

Legge politiske premisser selv

Vi må få et Nord-Norge som setter dagsorden og på den måten utfordre de politiske premissene som altfor ofte legges ensidig fra Oslo. Med en region som strekker seg fra Russland i øst, via dype furuskoger og langstrakt­e vidder langs finskegren­sen i sør, toppet med en snert av svenske høyfell i vest der det hele akkompagne­res av storhavet i nord, ligger alt til rette for at de arktiske debattene ikke lenger skjer over hodene på oss. Det er vi som styrer showet.

Det sies at det kinesiske ordet for krise består av to tegn, det ene står for «fare» og det andre for «muligheter». Vi bør nå bygge ned krisestemn­ingen og heller fokusere på muligheten­e.

Apropos kineserne, er vi klar til å gjøre regionen vår til den fremste, arktiske reiselivsd­estinasjon­en i hele det sirkumpola­re nord?

Jeg har fyrt opp bålet og kaffen er klar. Velkommen!

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX ?? Kronprinsp­aret fikk nykokt kaffe i lavvoen da de var på offisielt besøk i Finnmark i 2009. Ordfører i Kautokeino og regionråds­leder i Ávjovárri urfolksreg­ion, Johan Vasara, ser gjerne at flere politikere tar seg tid til politiske diskusjone­r over en...
FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX Kronprinsp­aret fikk nykokt kaffe i lavvoen da de var på offisielt besøk i Finnmark i 2009. Ordfører i Kautokeino og regionråds­leder i Ávjovárri urfolksreg­ion, Johan Vasara, ser gjerne at flere politikere tar seg tid til politiske diskusjone­r over en...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway