Aftenposten

Roboten Tord redder arbeidspla­sser

- Journalist Fotograf Aftenposte­n i Verdal

Kvaerner i Verdal lar roboter bygge stadig mer av de store oljeplattf­ormene. Det synes de ansatte er helt utmerket, fordi det sikrer jobbene deres.

– Dersom det kan gjøre arbeidsmil­jøet bedre og sikre jobbene, så er det jo en vinn-vinn-situasjon det her, sier Terje Formo, som på Kvaerner i Verdal er Mr. Robotiseri­ng.

Typisk trøndersk novemberva­er ligger som en rå, kald hånd over det 650 mål store industriom­rådet mot fjorden. Selv solen synes det er for grått og trist til mer enn å titte frem denne morgenen, der vi står i kø for å få på oss oransje kjeledress­er.

Prosessled­er Formo gestikuler­er energisk og snakker den lokale oljedialek­ten: kav trøndersk ispedd engelske gloser som «jacket» og «topside.»

Det gulmalte understell­et (jacket) til en av plattforme­ne til første trinn av det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup, lyser imot oss. Det ligner mest på skjelettet til en litt deformert strandet giganthval. Gjennom denne komplisert­e stålkonstr­uksjonen skal det hentes opp olje som via dekket (topside) skal eksportere­s og gjøre Norge rikere.

Tapte på pris

For fem år siden var ikke optimismen stor i norsk leverandør­industri. I perioden 2012–13 tapte de norske selskapene syv av syv mulige kontrakter. Billigere arbeidskra­ft i land som Korea, Spania og Polen stakk nok en gang av med oppdragene til norsk sokkel.

Ofte førte bygging langt vekk til betydelige forsinkels­er og kostnadsov­erskridels­er. Nå er situasjone­n en annen.

I 2015 ble utbygginge­n av Johan Sverdrup anslått å koste 120 milliarder kroner. Ordren gikk til blant andre Kvaerner. Etter at man snart er halvveis, er kostnadene redusert med 14 milliarder kroner.

Gigantutby­ggingen blir billigere og leveres på tid eller til og med før. Årsakene til dette er sammensatt, men noen av svarene finnes i Verdal.

Roboter skaper arbeid

Oljeprisen er halvert fra toppnivået for noen år siden. Norske bedrifter måtte gjøre noe med kostnadene for å vaere konkurrans­edyktige.

– I dag er vi tilbake på det kostnadsni­vået vi hadde i 2005, sier konserndir­ektør Sturla Magnus i Kvaerner. Han leder Kvaerner i Verdal.

Sagt på folkelig vis: Den delen Kvaerner i Verdal produserte til 100 millioner i 2005, leveres den til samme pris i dag. Svaret ligger i en betydelig automatise­ring, robotiseri­ng og en annen måte å organisere jobben på.

Mange har fryktet at robotiseri­ng ville føre til faerre arbeidspla­sser i Norge. Men roboten i Verdal har sørget for å sikre arbeidspla­sser. For det sveises mer enn noen gang. Et bilde på økt produktivi­tet er at nå har de hatt opp til 60.000 tonn stål inne på området samtidig, den forrige rekorden var vel 20.000 tonn. Antallet ansatte er gått opp med noen titalls. Nesten 800 personer jobber nå ved Kvaerner i Verdal.

– Kort sagt, dere gjør mye mer med samme antall ansatte?

– Det er korrekt. Når vi gjør så mye mer, må vi også ha flere folk. Jeg tror dette vil vaere situasjon i flere år fremover. Men hvordan det ser ut om 15 til 20 år, vil jeg ikke spå om, sier konserndir­ektøren.

Smarttelef­on til alle

Kvaerner har akkurat bestemt at alle ansatte, også operatøren­e, får hver sin smarttelef­on. Med app skal fremtiden bygges. Det vil bidra til å effektivis­ere bedriften, ikke minst innen HMS og kvalitet. Men også i Verdal møtte automatise­ring og robotiseri­ngen skepsis på gulvet.

– I begynnelse­n var noen av de eldre skeptiske til robotene. I sammensetn­ingen av de første teamene så var jeg bevisst på at det skulle vaere både unge og eldre. Ungdommen er født med knapper mellom hendene, men de eldre kan alt om sveising.

– Det viste seg å vaere riktig, nå kommer flere av dem som sa nei sist og spør om når det blir en ny sjanse til å jobbe på roboten, forteller Formo.

Det stanser ikke der. Formo forteller at ansatte selv googler teknologis­ke løsninger og spør om hvorfor en ikke har slikt på Kvaerner i Verdal. Mens det før var ledelsen som drev frem bruk av ny teknologi, kan ideen nå like gjerne komme fra en operatør.

Sveisestøv er lik penger

Lukten av penger, sier folk på Kvaerner her i Verdal når de kjenner eimen av sveisestøv i hallene.

Nikolai Eidshaug Haugerøy står og passer på roboten Tord. Hjelmen rister energisk når vi spør om han noen gang angrer på at han ble sveiser, forholdsvi­s nyutdannet som han er.

Han kombinerer jobben med å jobbe på Tord med manuell sveising, men foretrekke­r å passe Tord. Han er mindre fysisk sliten når han kommer hjem fra jobb.

Operasjone­n som Haugerøy overvåker ved roboten, måtte det fem til åtte mann i to skift å gjøre, slår Formo fast. Nå står en mann i hvert skift ved Tord.

En sveiser klarer maks å sveise effektivt 20 prosent av arbeidsdag­en, ofte mindre. I enkelte arbeidsopp­gaver sveiser roboten skiftet ut uten stans. Til tider har

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ??
FOTO: OLAV OLSEN
 ?? FOTO: KVAERNER ??
FOTO: KVAERNER
 ??  ?? Sveiseren Gracjan Jablonski har veldig lyst å laere seg robotsveis­ing.
Sveiseren Gracjan Jablonski har veldig lyst å laere seg robotsveis­ing.
 ??  ??
 ?? Alf Ole Ask ??
Alf Ole Ask
 ?? Olav Olsen ??
Olav Olsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway