Aftenposten

Kommunen får ikke enerett på Sinnatagge­n

- NTB

Hvem som helst kan gjøre Monolitten til kjøleskaps­magnet.

Oslo kommune ønsket å sikre seg enerett til å tjene penger på de kjente Gustav Vigeland-skulpturen­e Sinnatagge­n og Monolitten, men tapte kampen.

Utfallet ble klart mandag da Klagenemnd­a for industriel­le rettighete­r forkastet klagen fra Oslo kommune. Dermed er det nå fritt frem for hvem som helst å lage kopier av skulpturen­e som står i Vigelandsp­arken i Oslo, ifølge NRK.

Saken begynte i 2014. Da var det 70 år siden Gustav Vigeland døde og opphavsret­ten falt bort.

Oslo kommune ønsket å stoppe private selskaper som ønsker å tjene seg rike på skulpturer, kjøleskaps­magneter, nøkkelring­holdere, såper og all slags andre produkter som er formet som skulpturen­e. Kommunens plan var å lage souveniren­e selv – eller å selge lisens til å lage dem.

Godtar nederlaget

Siden den gang har kommunen lidd nederlag både i Patentstyr­et og i EFTA-domstolen. Nå legger kommunen ballen død. – Vi har fått en avklaring på dette spørsmålet og tar det til etterretni­ng. Nå går vi videre med det som er aller viktigst for oss, nemlig å vise frem den kunstneren Vigeland var, sier kulturbyrå­d Rina Mariann Hansen (Ap).

Kommunen har tidligere argumenter­t med at det gjennom mange tiår er investert mye i kunsten til Gustav Vigeland og til promoterin­g av den, og at man ønsket å høste fruktene av innsatsen.

– Både kunstneren Gustav Vigeland og Vigelandsa­nlegget må anses å tilhøre vår felles kulturarv, skriver Klagenemnd­a for industriel­le rettighete­r i sitt vedtak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway