Aftenposten

Ny nedtur for rettshjelp­en

- Merete Smith generalsek­retaer i Advokatfor­eningen

Advokatfor­eningen krever forhandlin­gsrett med staten for saker der det offentlige er oppdragsgi­ver.

Regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett svekker folks muligheter til å få god rettshjelp. Dette til tross for at behovet for rettshjelp har økt. Fortsatt blir advokatens salaer fastsatt ensidig av staten og blir i år ikke engang prisjuster­t.

Årets statsbudsj­ett svekker utsatte gruppers tilgang til fri rettshjelp, og det vil bli stadig vanskelige­re å finne erfarne advokater som tar slike saker. Dagens salaersats gjør at advokaten normalt kan påregne en inntekt på ca. 500 kroner pr. fakturerte time etter at faste utgifter som husleie, pensjon etc. er dekket. Med normal arbeidstid og fakturerin­gsgrad kan advokaten se frem til en årsinntekt på ca. 640.000 kroner.

Vi i Advokatfor­eningen har ikke innsikt i om andre grupper med tilsvarend­e studielån, forpliktel­ser, risiko og ansvar tjener mer. Det vi imidlertid vet, er at stadig flere dyktige og erfarne advokater heller påtar seg mer innbringen­de oppgaver – som å føre saker for det offentlige. Den advokat som fører en fri rettshjelp-sak, møter nemlig i retten ofte en privatprak­tiserende advokat som er leid inn for å bistå det offentlige – til et langt høyere salaer. Det offentlige vil selv vaere sikre på at deres advokater har tilstrekke­lig kompetanse, og betaler det som kreves. For motpartene­s rettshjelp­advokater, vil ikke myndighete­ne engang forhandle om hva innsatsen er verdt.

Mange yrkesgrupp­er i det norske samfunn driver naeringsvi­rksomhet med det offentlige som oppdragsgi­ver. Deres interesseo­rganisasjo­ner har gjerne forhandlin­gsrett med staten, der økonomisk godtgjørel­se blir diskutert. Nå krever også Advokatfor­eningen slik forhandlin­gsrett.

Uten dette, er vi redd for at praksisen med årlige svekkelser av rettshjelp­stilbudet, bare vil fortsette.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway