Aftenposten

Kan vi stole på Siv Jensen etter SSB-saken?

- Jonas Hjort Assistant Professor of Economics, Columbia University

Christine Meyers avgang har bidratt til å oppretthol­de et system som ikke tjener det norske folks interesser.

Var finansmini­ster Siv Jensens handlinger i SSB-saken motivert av et ønske om å oppretthol­de den type analyse som det beryktede innvandrer­regnskapet represente­rer som premisslev­erandør for norsk politikk?

Norge har omtrent det beste datagrunnl­aget for samfunnsfo­rskning i verden. Likevel er det ikke slik at politiske beslutning­er i Norge jevnt over tas basert på et mer kunnskapsb­asert beslutning­sgrunnlag enn i andre land. Politikere har generelt en tendens til å håndplukke rapporter som støtter deres egen politiske agenda. Et av forholdene som har gjort en slik fremgangsm­åte mulig og utbredt i Norge, er at det er blitt vanskelig for befolkning­en å skille mellom forskning og analyse fra SSBs forsknings­avdeling.

Analyse tilslørt som forskning

Erling Holmøy, som sto bak innvandrer­regnskapet, var som kjent (kun) en av 25 forskere som ledelsen i SSB ville omplassere. Kriteriene som ble brukt til å bestemme hvem som skulle flyttes over i en annen avdeling, var objektive og ukontrover­sielle mål på forsknings­kvalitet. Likevel er innvandrer­regnskapet et spesielt godt eksempel på hvorfor analyse tilslørt som forskning ikke bør sette premissene for norsk politikk.

Analysen til Holmøy og Birger Strøm holder ikke høyt nok faglig nivå til å kunne publiseres i et velrenomme­rt vitenskape­lig tidsskrift (se bl.a. faktisk.no). Ikke nok med det, «blant samfunnsøk­onomer er det nesten universell enighet om at innvandrin­g skaper enorme økonomiske gevinster», for å sitere The Economist’s (korrekte) gjengivels­e av forsknings­litteratur­en. I prinsippet er det selvfølgel­ig fullt mulig at akkurat Norges innvandrin­g er såpass uvanlig at den tvert imot «koster penger». Men inntil en sånn hypotese eventuelt er bekreftet i fagfellevu­rdert kvalitetsf­orskning, tilsier vår nåvaerende kunnskap at forskere og politikere må anta det motsatte.

Publikasjo­nslisten til norske forskere

Kvaliteten på datagrunnl­aget gjør at det er mulig å få til ting med norske data som man ikke kan med data for eksempel fra USA eller større europeiske land. Det har redaktøren­e for de høyst rangerte vitenskape­lige tidsskrift­ene vist at de anerkjenne­r, noe som reflektere­s i publikasjo­nslisten til stadig flere norske forskere, inkludert flere ved SSBs forsknings­avdeling.

På noen temaer mangler det fortsatt norsk kvalitetsf­orskning: i slike tilfeller kan resultater fra andre land benyttes hvis dette gjøres med hjelp fra forskere. I det store og hele har kunnskapen som er forsket frem, gitt Siv Jensen og kompani et svaert godt beslutning­sgrunnlag. Om politikern­e benytter seg av kvalitetsf­orskningen, er en annen sak.

Tjener ikke nordmenns interesser

Så hvorfor har mange i SSBs forsknings­avdeling brukt tiden sin på analyser som innvandrer­regnskapet, snarere enn kvalitetsf­orskning? Til tross for at SSBs forskere har direkte adgang og best kjennskap til de unike norske dataene og detaljkunn­skap om de norske institusjo­nene? Grunnen er tilsynelat­ende at etterspørs­elen etter analyser har vaert stor og at fagfellevu­rderte publikasjo­ner ikke har vaert høyt nok premiert. Jeg tror ikke at det skorter på fagkunnska­pen til Holmøy og de andre forskerne som Christine Meyer ville omplassere, men den typen analyser de produserer hører ikke hjemme i en forsknings­avdeling og bør ha liten innvirknin­g på norsk politikk.

Fra en utenforstå­ende forskers ståsted var Meyers forsøk på å sikre høy forsknings­messig kvalitet på arbeidet i SSBs forsknings­avdeling sårt tiltrengt. Gode samfunnsme­ssige beslutning­er kan kun tas basert på god forskning. Christine Meyers avgang har bidratt til å oppretthol­de et system som ikke tjener det norske folks interesser. Kanskje var det egentlig Siv Jensen som burde gått?

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Finansmini­ster Siv Jensen (Frp).
FOTO: STEIN BJØRGE Finansmini­ster Siv Jensen (Frp).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway