Aftenposten

Engasjemen­t + ungdom = <3

-

Det er mange ungdommer som ikke engasjerer seg, fordi de ikke tror på at det faktisk hjelper. De tror stemmen deres er ubetydelig i et samfunn styrt av de voksne, og at de ikke har noen påvirkning­skraft. Til ungdom der ute som har disse tankene: Har dere fulgt med?

Høsten 2017 er snart historie – en fantastisk historie! I hele landet engasjerte ungdom seg i Wedding Busters-kampanjen, der målet var å få endret aldersgren­sen på ekteskap i Norge til 18 år. For, hvordan kan vi jobbe for at andre land skal få 18-årsgrense, når vi ikke en gang har det selv? I dag kan nemlig 16- og 17-åringer gifte seg med samtykke fra foreldre og tillatelse fra Fylkesmann­en

Gjennom september ble det signert over 9000 brev av ungdom som ble sendt til fylkesmenn­ene i landet. Brevene hadde en klar melding: Ikke la oss gifte oss! Brevene fikk helt enormt mye oppmerksom­het. Det var ikke snakk om at folk ikke skulle legge merke oss.

Kampanjens resultat var overvelden­de, fordi allerede i november kom Regjeringe­ns lovforslag om 18-årsgrense på ekteskap. På to måneder (!) klarte UNGDOM å skape nok engasjemen­t til å få frem et lovforslag fra Regjeringe­n.

I dagens samfunn er det jo også tilrettela­gt for at ungdom skal ta kontroll. For det er jo tross alt vi som er de fremste ekspertene på kanskje den viktigste påvirkning­skanalen vi har, nemlig sosiale medier. Man kan engasjere seg med noe så enkelt som et tastetrykk: Skal du reagere med hjerte eller surfjes?

Ved å engasjere oss nå, former vi fremtiden slik at vi slipper å ta opp alt når vi kommer til makten. Vi er allerede på god vei med mange gode eksempler på ungdom som har fått gjennomsla­g for engasjemen­tet sitt. Stemmen vår er viktig. Engasjer deg i det du bryr deg om!

 ??  ?? Lisa Marie F. Austad (17), juniorrådg­iver for barn og unges deltakelse og ytringsfri­het for URO
Lisa Marie F. Austad (17), juniorrådg­iver for barn og unges deltakelse og ytringsfri­het for URO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway