Aftenposten

Aasmund Stokke

- Venner av Aasmund Stokke på Riksarkive­t Tor Weidling Lars Borgersrud Knut Olborg Arne Kristianse­n Endre Feet

Aasmund Stokke forlot oss på en like beskjeden måte som i de mange årene på Riksarkive­t. Aasmund var født på Nordmøre i 1931, og hadde navnet sitt fra den gamle slektsgård­en. Han gjorde samvaeret i kantinen på Riksarkive­t til en daglig gledesstun­d for oss og flere som beriket seg med hans historiske kunnskap. Aasmund var et oppkomme av historisk kunnskap om norske og mer eksotiske strøk, som søreuropei­sk, afrikansk og asiatisk historie. Han kunne trekke frem detaljer om småstater vi knapt hadde hørt om.

Allerede som barn var han levende interesser­t i Nordmøres historie. Han ville til bunns i alt. Denne metoden tok han med seg uansett emne. Av de mange temaer han interesser­te seg for, sto den økonomiske tilstanden i Norge etter 1800-tallets fattigtid sentralt, som han også skrev om.

Etter gymnas på Nordmøre satte Aasmund kursen mot Høyskolen på Ås, et laerested han satte stor pris på. Deretter ble Landbruksd­epartement­et hans arbeidsste­d. Kunnskaper sugde han til seg overalt.

Aasmund var ikke bare kunnskapsr­ik, men også opptatt av de menneskene han kom i kontakt med. Vi spurte ham om han hadde absolutt hukommelse. Det ville han ikke svare på. Men god hukommelse måtte han bekrefte.

For noe tid tilbake fikk han et insektstik­k, som plaget ham sterkt. Mat og fargealler­gi høres kanskje ikke livstruend­e ut, men for Aasmund utviklet sykdommen seg dramatisk. Men klaget gjorde han ikke.

Arbeidet med artikler for tidsskrift­et Gjemnes-minne likte han. Disse viser hvilken bredde han fikk ut av lokalhisto­rie. Han hadde selvsagt spesialomr­åder som han ønsket at andre skulle ta til seg. Saerlig var han opptatt av data om vaerlaget fra eldre tider. Kom vi med motforesti­llinger fikk vi raskt greie på de faktiske realiteter.

Aasmund hadde brede perspektiv­er. Han var levende interesser­t i de demografis­ke og historiske forhold, et interessef­elt som strakte seg fra hvordan adelen utnyttet reformasjo­nen i 1537, til å plyndre og brannskatt­e på Nordmøre og til hvilke politiske uenigheter som skiller de stridende gruppene i dagens Syria.

Med sin dannelse var Aasmund del av en utdøende rase. Han var beskjeden, hensynsful­l og kultivert. Som fagmann var han stadig på jakt etter nye kilder. Han var en ekte venn av arkivene og Arkivverke­ts betydning for vår kollektive bevissthet. Han etterlater seg flere arbeider som burde bli publisert. Det ville vie hans arbeid rettferdig­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway