Aftenposten

På denne dag

-

1940: Klokken 06.15 om morgenen lød «faren over»-signalet omsider over Coventry i England, etter den mest intense av bombenette­ne som rammet byen under 2. verdenskri­g. Det tyske flyangrepe­t hadde kodenavnet «Operasjon Måneskinns­onaten» etter Beethovens verk, og startet om kvelden 14. november. I løpet av natten ble omkring 600 tonn eksplosive­r og tusener av brannbombe­r sluppet over byen fra tyske bombefly. Da den nye dagen grydde, var to tredjedele­r av byens bygningsma­sse ødelagt. Mesteparte­n av sentrum var fullstendi­g utradert. Målet for bomberaide­t var Coventrys omfattende metall- og rustningsi­ndustri.

1950: 14 mennesker omkom da et nordgående persontog kolliderte med fire løpske godsvogner ved Hjuksebø stasjon i Telemark. Godsvognen­e var kommet i bevegelse da et skifteloko­motiv støtte borti dem under arbeid på stasjonen. En av vognene var lastet med impregnert­e telefonsto­lper med en samlet vekt på 31 tonn, og gjorde enorm skade da den støtte sammen med det møtende toget. Persontoge­t var av en type som hadde fått betegnelse­n «lyntog» på grunn av den høye marsjhasti­gheten. Hjuksebø-ulykken var den dødeligste jernbaneul­ykken i Norge i de første tiårene etter krigen. 22. februar 1975 ble den overgått av Tretten-ulykken, der 27 mennesker mistet livet.

1959: Bonden Herbert Clutter, hans kone Bonnie og to av parets fire barn ble skutt og drept i sitt hjem i småbyen Holcomb i Kansas. Drapene og morderjakt­en som fulgte skulle bli emne for Truman Capotes berømte dokumentar­roman In Cold Blood, først publisert som føljetong i magasinet The New Yorker høsten 1965. Capote hadde brukt seks år på å skrive boken, og notatene hans fra bakgrunnsa­rbeidet skal ha fylt 8000 sider. Forfattere­n var blitt besatt av saken etter å ha lest en nyhetsarti­kkel om drapene i en avis. Med bistand fra barndomsve­nninnen Harper Lee (senere berømt for romanen To Kill a Mockingbir­d) drev han research i månedsvis blant lokalbefol­kningen i Holcomb. Senere gjorde han også intervjuer med de to fengslede drapsmenne­ne. Dokumentar­romanen kom ut i bokform i 1966, etter at gjerningsm­ennene var henrettet. (NTB)

 ?? FOTO: NTB/AP ?? En kirke har klart seg i den massive bombingen av Coventry under det tyskerne kalte «Operasjon Måneskinns­sonaten».
FOTO: NTB/AP En kirke har klart seg i den massive bombingen av Coventry under det tyskerne kalte «Operasjon Måneskinns­sonaten».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway