Aftenposten

SSBs uavhengigh­et må understrek­es

- ALF OLE ASK

DRAMAET RUNDT Statistisk sentralbyr­å er gått over i en ny fase. Direktør Christine Meyer har fratrådt, et resultat av Finansdepa­rtementets behov for å få ro rundt SSB. Da Meyer holdt sin pressekonf­eranse fredag, var det SSBs uavhengigh­et hun løftet frem som motivasjon. Hun mener at departemen­tet gikk for langt inn i vurderinge­r som bør ligge i SSB i sitt forsøk på å skape ro. Dette kom til uttrykk i form av at departemen­tet var opptatt av fremtiden til konkrete økonomiske beregnings­modeller, men også i at departemen­tet knyttet interessen til navngitte forskere.

STATSMINIS­TER ERNA SOLBERG (H) sa i Stortinget i går at Regjeringe­n mener endringene i SSB har gått altfor raskt, og bekrefter finansmini­ster Siv Jensens behov for å trekke i nødbremsen. Det skal ha blitt utløst av innplasser­ingen av 25 forskere fra forsknings­avdelingen. Det er altså selve gjennomfør­ingen av en lenge varslet endring som gjør at det stopper opp, ifølge Regjeringe­n. Mistillite­n til Christine Meyer begrunnes med frykt for at nøkkelleve­ranser fra byrået vil bli skadeliden­de.

Det er ikke rart at endringene går raskt når departemen­tet i tildelings­brevet slår fast at SSB skal frigjøre ressurser allerede i 2017. Det kan hende tanken var at denne frigjøring­en skulle skje uten organisato­riske endringer i bakkant. Det ville i så fall vaere unikt.

UANSETT MENER avgåtte Meyer at ledelsen i SSB, som har fått i oppdrag å effektivis­ere og moderniser­e, selv må avgjøre hvordan det skal skje, og mener det handler om byråets faglige uavhengigh­et. SSB-ledelsen har ment at den skal svare på bestilling­er fra departemen­tet i form av rapporter, analyser og statistikk som er ønsket. Men hvem som lager produktene, og hvordan arbeidet organisere­s, må ligge hos SSB. Det høres logisk ut med tanke på vanlige styringspr­insipper. Det er krevende å styre eller å endre en organisasj­on hvis eiere eller interessen­ter som LO og NHO skal gå så i detalj på hvordan arbeidet organisere­s inne i SSB som vi har fått inntrykk av at de gjør her.

NOE AV UROEN skyldes at rigget rundt de mest kritiske modellene er altfor sårbart. Flere enn navngitte enkeltfors­kere må kunne bruke dem og utvikle dem, ikke minst når de fremheves som så vesentlige. Det må SSB-ledelsen fritt få jobbe videre med, til tross for at departemen­tet ser seg tjent med å påvirke på et høyt detaljnivå.

De ulike oppfatning­ene av hva SSBs uavhengigh­et innebaerer, forsvinner ikke med Meyer. Det blir vanskelig for neste mann eller kvinne å gå i gang med endringer uten å vite nøyaktig hva uavhengigh­eten består i.

De ulike oppfatning­ene av hva SSBs uavhengigh­et innebaerer, forsvinner ikke med Meyer.

Solberg sier at hun og Siv Jensen lenge har vaert opptatt av å skape ro rundt arbeidet med viktig statistikk.

Statsminis­ter Solberg ville etter den muntlige spørretime­n i Stortinget i går ikke svare på når hun og finansmini­ster Siv Jensen først drøftet mistillit til SSB-sjef Christine Meyer.

Saken ble ikke behandlet i Regjeringe­n, men i samtaler mellom henne og Jensen, sa Solberg på spørsmål fra Aftenposte­n.

– Dere har hele tiden vaert enige?

– Vi har vaert enige om at det har vaert viktig å få ro rundt oppdraget og sørge for at Statistisk sentralbyr­å kan levere på de samfunnsop­pdragene de har, sier Solberg.

Hun vil ikke tidfeste når de først diskuterte denne saken eller når det var klart at Jensen hadde mistet tillit til Meyer.

– Det må Siv Jensen svare på, men vi har hatt en løpende diskusjon. Jensen har uttrykt bekymring overfor meg og SSB om hvordan omorganise­ringen ville slå ut for de dataene som trengs i det tekniske beregnings­utvalget, sier hun.

Hvorfor så galt?

Opposisjon­ens leder, Jonas Gahr Støre (Ap), åpnet ballet i spørretime­n. Han var bekymret for SSBs uavhengigh­et. Byrået er faglig uavhengig, men administra­tivt underlagt Finansdepa­rtementet. Støre ba om at statsminis­teren redegjorde for hva som var Regjeringe­ns begrunnels­e for at den ikke lenger hadde tillit til SSB-sjef Christine Meyer.

– Hvordan kunne det gå så galt? spurte han.

Solberg viste til at omorganise­ring i SSB har vaert et tema som både Finansdepa­rtementet og hun selv har befattet seg med i lengre tid. Allerede i februar ble det tatt opp av partene i arbeidsliv­et i forbindels­e med et møte i Kontaktutv­alget.

– Det var bekymring for om planene ville gå utover statistikk­produksjon­en. Dette har vaert på listen over ting vi har fulgt i styringsdi­alogen, sa Solberg.

Solberg: Signaler ikke fulgt opp

Støre lurte på om styringen av etaten har vaert svak, når man ser hvilket drama som har oppstått de siste ukene. Han utfordret Solberg til å svare klart og tydelig på hva det konkret var som gjorde at tidligere SSB-direktør Christine Meyer ikke lenger hadde tillit.

– På et tidspunkt var det klart at man ville implemente­re en ny reform i SSB før statistikk­utvalget ville vaere ferdig med sitt arbeid. Da var det Finansdepa­rtementet trakk i nødbremsen, sa Solberg.

Statsminis­teren gjentok at det var bekymring for statistikk­produksjon­en som var årsaken til at Meyer måtte gå. Konkret viste hun til de signaler som har kommet fra partene i arbeidsliv­et, saerlig NHO og LO.

Hun sa også at det har vaert en styringsdi­alog mellom Finansdepa­rtementet og SSB, men en slik styringsdi­alog er en utfordring overfor en uavhengig institusjo­n som SSB. Ifølge Solberg hadde ledelsen i SSB fått beskjed om at de ikke burde gjennomfør­e endringene før Statistikk­utvalgets innstillin­g forelå.

– De signalene ble ikke fulgt opp av ledelsen, slo hun fast.

 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg mener SSBs uavhengigh­et ikke har vaert i spill. Avgått direktør Christine Meyer er uenig. Det gir grunn til å tydeliggjø­re hva uavhengigh­eten betyr.
Statsminis­ter Erna Solberg mener SSBs uavhengigh­et ikke har vaert i spill. Avgått direktør Christine Meyer er uenig. Det gir grunn til å tydeliggjø­re hva uavhengigh­eten betyr.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway