Aftenposten

– Barn sendes til utlandet for å komme på rett kjøl. Ofte blir alt bare verre.

- THOMAS OLSEN OLGA STOKKE LENE LI DRAGLAND

Desperate innvandrer­foreldre håper slekt og hjemland skal få skikk på ungene. Hjemkomste­n kan bli tøff og brutal.

I 10.-klasse endret sønnen seg. Han gikk fra å vaere en tilsynelat­ende sunn, familiekja­er gutt som brukte fritiden på å trene, til å bli en aggressiv og sint ungdom som nektet å stå opp om morgenen.

Den somaliske alenemoren syntes han hadde fått dårlige venner, at han kom opp i mye problemer og trengte en pause fra Oslo. Derfor sendte hun 15-åringen sin til Somalia i september 2013.

Oslo-skolen savner nå 44 barn. Utdannings­etaten mener de oppholder seg i utlandet, men vet egentlig lite om hva som er skjedd med dem.

NRK har i det siste publisert saker der unge med somalisk bakgrunn forteller om overgrep og tortur på koranskole­r i Somalia.

Både forskere, skoler, politi og kilder i innvandrer­miljøene bekrefter at flere barn og ungdommer sendes til foreldrene­s hjemland eller slektninge­r i utlandet.

Kom mer voldelig tilbake

Ofte er det en desperat handling fra fortvilte foreldre. Men en gjennomgan­g av dommer fra de siste fem årene og intervjuer med ulike kilder, viser at tvangsreis­ene sjelden «får skikk på» barna. Ofte blir resultatet det stikk motsatte.

For alenemoren ble alt verre da sønnen kom tilbake til Oslo året etter. To måneder etter hjemkomste­n banket den da 16 år gamle gutten opp sin lillebror og slo ned moren i leilighete­n. Siden ble det flere alvorlige voldshende­lser som endte i besøksforb­ud og barnevern.

I 2015 ble han dømt til ni måneders fengsel for vold og trusler mot familien og flere barneverns­ansatte.

Sendes til slekt i forskjelli­ge land

I Oslo er det hovedsakel­ig barn med somalisk bakgrunn som blir sendt til utlandet, konstatere­r forskere fra Arbeidsfor­skningsins­tituttet og Høgskolen i Oslo og Akershus i den ferske analyserap­porten om utfordring­ene på Grønland i Oslo.

De sendes til slektninge­r i Somalia, Kenya, Egypt, Etiopia eller til europeiske land som Storbritan­nia, der det bor mange eksilsomal­iere.

Også en Fafo-rapport fra 2016 bekrefter at barn blir sendt av sine foreldre til Somalia – mot sin vilje – for å disipliner­es.

Unge med pakistansk og afghansk bakgrunn sendes også vekk, men ifølge en rapport fra den norske ambassaden i Islamabad, er det en nedgang i antall barn som sendes til Pakistan.

– Det er helt forferdeli­g at foreldre sender barna sine alene til land som de selv har flyktet fra. Land som de selv ikke føler er trygge nok å flytte tilbake til, sier Lul Kulmiye som har somalisk bakgrunn og er mor til tre voksne barn.

Hun er selvstendi­g naeringsdr­ivende, tolk og språkveile­der ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Men Somalisk kvinnefore­ning oppgir likevel at de ikke er kjent med at foreldre sender ungdommene sine til utlandet for å få skikk på dem.

– Jeg kjenner ikke til dette utover det jeg har sett i mediene, sier Ayaan Yasin.

Hun sier at foreldre kan slite med barneoppdr­agelsen, men at de ikke gjerne snakker med andre om det.

Men ved skolene i en bydel som Gamle Oslo erfarer både rektorer, inspektøre­r, laerere og ungdomsarb­eidere at utsending rammer flere barn hvert år.

En helsesøste­r betegner praksisen som svaert traumatise­rende.

«Man utsetter barn for et alvorlig brudd. Først et brudd med Norge og familie og venner her, og deretter et nytt brudd etter 1-2-3 år hos slektninge­r i utlandet. Mange sliter tungt når de kommer til-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway